Η Μακεδονία και η Θράκη έχουν αναπτυξιακό μέλλον
Του Θεόδωρου Καράογλου*
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη έχει μπροστά της μια εθνική ευκαιρία:
Να ανάψει στην ψυχή του Ελληνισμού τη φλόγα της αισιοδοξίας, ανοίγοντας δρόμους ανάπτυξης σε κάθε γωνιά της χώρας και σηματοδοτώντας την επανεκκίνηση της εθνικής μας οικονομίας.
Εφαρμόζοντας μια αναπτυξιακή στρατηγική η οποία δίνει έμφαση στις πράξεις και όχι στα λόγια, αγωνιζόμαστε για την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων επενδύσεων.
Παράλληλα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια απελευθέρωσης των δημιουργικών ικανοτήτων του λαού μας, επαναδραστηριοποιώντας όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, έχοντας ως κύριο μέλημα να επαναφέρουμε σε θετικούς ρυθμούς τους οικονομικούς δείκτες.
Σε επίπεδο Βόρειας Ελλάδας η επίτευξη του παραπάνω στόχου συνεπάγεται αναχαίτιση των έντονων φαινομένων αποβιομηχάνισης. Επενδύοντας στην εμπειρία και τη γνώση του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουμε, στο Διοικητήριο εκπονούμε ένα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο σχέδιο το οποίο αφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής ευθύνη μας.
Η Μακεδονία και η Θράκη που ονειρευόμαστε ως κυβέρνηση, οφείλουν να εκμεταλλευθούν στο έπακρο τη γεωγραφική τους θέση ως «πύλη» της Ευρώπης και να εξελιχθούν σε επίκεντρο οικονομικής επιρροής για το σύνολο της Βαλκανικής, αλλά και της Μεσογείου.
Προτάσσοντας τον αναπτυξιακό δυναμισμό της ευρύτερης περιοχής, όπως επίσης και τη διεθνή της διάσταση, η Βόρεια Ελλάδα έχει τα εχέγγυα να αφήσει πίσω της την εποχή της αποβιομηχάνισης, της εσωστρέφειας και της στασιμότητας.
Για να περάσουμε, όμως, στο στάδιο της εφαρμογής του σχεδίου προέχει οι ελληνικές επιχειρήσεις να «αναπνεύσουν» και πάλι, διευρύνοντας τον κύκλο των εργασιών τους και επανεπενδύοντας τα κέρδη τους στη χώρα.
Βάσει του παραπάνω άξονα, δική μας ευθύνη είναι να διαμορφώσουμε ένα κατάλληλο επιχειρηματικό περιβάλλον που να υπηρετεί την αδιαμφισβήτητη πολιτική βούληση που διακρίνει την παρούσα κυβέρνηση για εκσυγχρονισμό και ανασυγκρότηση της χώρας. Πολύτιμο «εργαλείο» αυτής της προσπάθειας αποτελεί η Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του υφυπουργείου Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη. Στόχος της είναι η υποδοχή, ο έλεγχος νομιμότητας, η αξιολόγηση, η έγκριση και παρακολούθηση των ιδιωτικών επενδύσεων στην περιοχή ευθύνης μας και η παροχή ενισχύσεων σε εφαρμογή των αναπτυξιακών νόμων.
Ο κομβικός της ρόλος αναδεικνύεται από το γεγονός ότι κατά την πρώτη μου θητεία στο Διοικητήριο, τη διετία 20122014, με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της πρώην Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης στη Διεύθυνση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης του ΥΜΑΘ, κατατέθηκαν 314 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μέσα από αυτά τα σχέδια που μετατράπηκαν σε επενδύσεις, διασφαλίστηκαν και δημιουργήθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Το ίδιο φιλοδοξώ να πετύχω και τώρα.
Παράλληλα δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην τόνωση των υποδομών βιώσιμης ανάπτυξης. Σε συνεργασία με τη ΔΕΘ, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, τα ΑΕΙ όλης της Μακεδονίας και της Θράκης και αξιοποιώντας το σημαντικό έργο της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων που σας ανέπτυξα παραπάνω, στο Διοικητήριο σχεδιάζουμε την υλοποίηση προγραμμάτων παραγωγικής ανασυγκρότησης, ενίσχυσης των διευρωπαϊκών δικτύων και βελτίωσης των λιμανιών της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης. Δίνουμε έμφαση στα τρία συγκεκριμένα διότι πρέπει να λειτουργούν ως διαμετακομιστικά κέντρα του περιφερειακού και παγκόσμιου εμπορίου. Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδουμε και στα χρηματοδοτικά εργαλεία (όπως είναι για παράδειγμα τα διασυνοριακά προγράμματα INTERREG) για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων εκατέρωθεν των συνόρων.
Εξυπακούεται ότι στην κορυφή του κυβερνητικού ενδιαφέροντος βρίσκεται και η προστασία των μακεδονικών μας προϊόντων, για τα οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε μια ασυγχώρητη άγνοια. Ήδη σχεδιάζουμε την ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών οι οποίες θα «ξεδιπλωθούν» σταδιακά και θα έχουν διττό στόχο. Αφενός την ανάδειξη του brand «Μακεδονία» ως ένα όνομα-ταυτότητα το οποίο θα συνδυάζει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής (συνδέοντας παραγωγή-τουρισμό και πολιτισμό) και αφετέρου τη θωράκιση των χιλιάδων επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας που χρησιμοποιούν στις εμπορικές τους επωνυμίες τον όρο «Μακεδονικός», «Μακεδονική», «Μακεδονικό».
Σαφώς οι μακεδονικές επιχειρήσεις δεν θα αφεθούν στην τύχη τους. Και για αυτό, πέραν της επικοινωνιακής καμπάνιας που θα ξεκινήσει για την προστασία του brand «Μακεδονία», ανοίγουμε δρόμους για:
τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων να κατοχυρώσουν εμπορικά σήματα για την προστασία των προϊόντων τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο,
την κατοχύρωση περισσότερων μακεδονικών προϊόντων ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) στην Ε.Ε. και τέλος,
την αυτόματη απονομή του σήματος «Gr» στα προϊόντα όλων των μακεδονικών επιχειρήσεων που έχουν κατοχυρώσει το παράγωγο «Μακεδονικός-η-ο» στο σήμα τους, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για ελληνικά προϊόντα.
Όσα σας ανέπτυξα παραπάνω είναι ορισμένα από τα βήματα στα οποία θα προβούμε άμεσα ώστε η Μακεδονία και η Θράκη να αποκτήσουν προοπτικές οι οποίες δημιουργούν συμμαχίες, προσελκύουν συνεργασίες και αναδεικνύουν την εξωστρέφεια.
Καθιστώντας, λοιπόν, το Διοικητήριο ένα μικρό υπουργείο Ανάπτυξης θα πείσουμε εγχώριους και ξένους παράγοντες να αναθεωρήσουν την εικόνα που έχουν για τη Βόρεια Ελλάδα. Θα αποδείξουμε ότι τούτη η ευλογημένη γη δεν διαθέτει μόνο ένδοξο παρελθόν, αλλά έχει παρόν και σίγουρα ευοίωνο μέλλον ως χώρος υποδοχής επενδυτικών ευκαιριών.
Το χρωστούμε στους χιλιάδες νέους ανθρώπους που τα χρόνια της κρίσης είδαν τα όνειρά τους να γκρεμίζονται. Που βίωσαν την ανεργία και πήραν τη δύσκολη απόφαση να εγκαταλείψουν τη γενέθλια γη για να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο. Τους το οφείλουμε να κάνουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη σημείο αναφοράς και τόπο με αναπτυξιακό πρόσημο, ώστε να τους ζητήσουμε να επιστρέψουν και να δώσουν ζωή στον τόπο που γεννήθηκαν.
Έχουμε το σχέδιο, έχουμε τη γνώση, έχουμε την εμπειρία να τα καταφέρουμε.
*Ο Θεόδωρος Γ. Καράογλου είναι Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης).