Ειδήσεις

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΞΑΝΘΗΣ 2019 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ-31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Προτάσεις του Συνδυασμού “Αγάπη για την ΞΑΝΘΗ μας” για τις Εκδηλώσεις 100 ετών από την Απελευθέρωση και Ενσωμάτωση της Ξάνθης στον Εθνικό Κορμό

Καθιέρωση Ημερομηνίας Δράσεων
από 1 Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2019
1. Θα πρέπει προσωπικά δια του Δημάρχου Ξάνθης να κληθούν
και να παραβρεθούν τόσο ο Ανώτατος Πολιτειακός Άρχοντας
Ο Πρόεδρος Της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός καθώς και όλοι οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
2. Να δοθεί ιδιαίτερη εντολή από την Περιφέρεια και τον Αντιπεριφερειάρχη προς όλους τους Δήμους Του Νομού ώστε οι εκδηλώσεις να λάβουν χώρα σε όλον τον Νομό,
με τον σεβασμό που απαιτεί η ιστορία.
Είναι Απελευθέρωση όλου του Νομού Ξάνθης
και είναι Θρακικός Αγώνας.
Δεν ήταν ποτέ ένας οικειοθελής συνωστισμός εκδρομέων
στην αποβάθρα κάποιου σιδηροδρομικού σταθμού.
Θα πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε η συλλογική εκδήλωση μνήμης να πάρει εορταστικό χαρακτήρα για όλο τον νομό και να καθιερωθεί σε ετήσια βάση.
Θα πρέπει να παρουσιαστεί η πολιτιστική ιστορία του τόπου μέχρι σήμερα, οι Τέχνες, τα Γράμματα, οι Επιστήμες, ο Αθλητισμός και ιδίως τα Πρόσωπα Της Πόλης και του Νομού.
Ειδικότερα:
1. Η έκθεση φωτογραφίας στην Δημοτική Πινακοθήκη να παραταθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019.
Να προγραμματίσει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να περάσουν και να την επισκεφθούν όλοι οι μαθητές με μέτρο προσέλευσης μία τάξη την φορά.
Η Έκθεση να περιοδεύσει στη έδρα των υπολοίπων Δήμων και στην Σταυρούπολη για μπορέσουν να την δουν και οι υπόλοιποι κάτοικοι και μαθητές του νομού.
2. Να γυριστεί μια ολιγόλεπτη ταινία μικρού μήκους (ντοκιμαντέρ) βασισμένο στην τοπική βιβλιογραφία και στις ζωντανές μαρτυρίες Ξανθιωτών που έζησαν στο πετσί τους την Βουλγαρική Κατοχή κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, και η οποία να δημοσιευθεί σε όλα τα Ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στα Κρατικά Μέσα και στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και να προβληθεί σε κάθε τάξη των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων του Νομού.
3. Η Αντιπεριφέρεια Ξάνθης σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Σχολικές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να προκηρύξει μαθητικό διαγωνισμό ιστορικής συγγραφής και οι επιλεγμένες από ειδική τοπική επιστημονική επιτροπή να εκδοθούν σε αναμνηστικό τόμο.
4. Να ενταχθούν στο επίσημο πρόγραμμα των Ελευθερίων Ξάνθης
οι προγραμματισμένες παρουσιάσεις βιβλίων στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης του Πέτρου Γεωργαντζή στις 2 Οκτωβρίου και της Ελένης Πατρωνίδου στις 13 Νοεμβρίου,
όπως και του Πανεπιστημιακού Ομότιμου Καθηγητή Θωμά Βουγιουκλή στην Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης.
5. Να γίνει δημόσια έκθεση βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης με θέμα την τοπική ιστορία του Νομού.
6. Να οργανωθεί μαζική λαϊκή ποδηλατοδρομία με αναμνηστικό δίπλωμα και μετάλλιο για όλους τους συμμετέχοντες.
7. Να θεσμοθετηθεί ο Ποδηλατικός Γύρος Νομού Ξάνθης σε διεθνές επίπεδο PREVET με αντίστοιχες κατηγορίες συμμετεχόντων,
και να διεξάγεται κάθε χρόνο στα Θεσμοθετημένα Ελευθέρια Ξάνθης.
8. Να θεσμοθετηθεί ο Διεθνής Δημοκρίτειος Μαραθώνιος Δρόμου,
με βάση την Χώρα των Αβδηριτών Φιλοσόφων από τον Μητροπολιτικό Δήμο και τον Δήμο Αβδήρων.
9. Να θεσμοθετηθεί ο μεικτός αγώνας τρεξίματος και ποδηλάτου στην περιοχή της Παλιάς Ξάνθης.
10. Να θεσμοθετηθούν Σκακιστικοί αγώνες με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρές ηλικίες, ενταγμένοι στο επίσημο πρόγραμμα της ομοσπονδίας.
11. Να καθιερωθεί ο Θεσμός της Μεγάλης Πεζοπορίας συνδέοντας τον Ποταμό Νέστο με την Βυζαντινή Αναστασιούπολη πάνω στα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας Οδού. <Εναλλακτικά η Μεγάλη Πεζοπορία θα μπορούσε να έχει ως διαδρομή αυτήν της 9ης Μεραρχίας από 2.10.1919-4.10.1919, ήτοι Παρανέστι-Σταυρούπολη- Τοξότες-Ξάνθη>
12. Να καθιερωθούνε οι Σχολικοί Αγώνες Κλασικού Αθλητισμού.
13. Να καθιερωθεί ο Θεσμός της διάσχισης όλου του ορεινού φυσικού περιβάλλοντος μέσα από τα μονοπάτια.
14. Να οργανωθεί και να καθιερωθεί Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο
ή Ημερίδα για φέτος,
με καλεσμένους όλους τους Ξανθιώτες που διαπρέπουν σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, τα πρακτικά της οποίας να κυκλοφορούν κάθε φορά σε συλλογικό εκτυπωμένο τόμο.
15. Να οργανωθεί και να καθιερωθεί Ετήσιο Λογοτεχνικό Συμπόσιο πάνω στα Ξανθιώτικα Γράμματα, με την έκδοση κάθε φορά των πρακτικών.
16. Να οργανωθεί και να καθιερωθεί ετήσιο θεατρικό νεανικό φεστιβάλ με παραστάσεις σε όλη την διάρκεια των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ.
17. Να οργανωθεί και να καθιερωθεί ετήσια νεανική έκθεση ζωγραφικής με θεματολογία βασισμένη στην μακρόχρονη ιστορική διαδρομή όλου του Νομού.
18. Να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στο Εργατικό κέντρο Ξάνθης ολοήμερη εθελοντική αιμοδοσία από τις 09:00 έως τις 20:00 για τα εκατό χρόνια. Δίνουμε αίμα εις ανάμνηση αυτών που πρόσφεραν το αίμα τους για εμάς για να είμαστε ελεύθεροι. Επίσης στόχος είναι η συγκομιδή τουλάχιστον 100 φιαλών αίματος ώστε να το συνδυάσουμε με τα έτη που εορτάζουμε. Με την κινητή μονάδα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης και εθελοντές ιατρούς που θα στελεχώσουν αυτό το πρωτότυπο διευρυμένο ωράριο αιμοδοσίας (δεν έχει γίνει ποτέ στην Ξάνθη) σε μια περιοχή που έχει και μεγάλη παράδοση στην εθελοντική αιμοδοσία. Πρώτοι μπορούν να δώσουν και οι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, δημοτικοί υπάλληλοι και συνεργάτες του Δήμου και των δημοτικών του επιχειρήσεων.
19. Να οργανωθεί και να καθιερωθεί σε ετήσια βάση η δράση
«Τέχνη στον Δρόμο», στην οποία τοπικοί καλλιτέχνες θα μπορούν με σπρέι, χρώματα και πινέλα να δίνουν νέα πνοή σε ολόκληρες γειτονιές της Πόλης με θέματα που θα έχουν υποβληθεί εγκαίρως και θα έχουν εγκριθεί από ειδική δημαρχιακή επιτροπή, μετατρέποντας τους τοίχους σε καμβάδες και καταθέτοντας έτσι την δική τους οπτική περί ομορφιάς στο αστικό δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τοπίο.
Αγαπητοί Εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, τα 100 χρόνια απελευθερώσεως της Ξάνθης αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία,
ώστε η νέα δυναμική φωνή των δημιουργών του τόπου να αντιδράσει στον λήθαργο που έχει επιβληθεί εδώ και χρόνια πάνω στον τόπο, φέρνοντας με το έργο τους αξιοπρέπεια και αισθητική ποιότητα ζωής.
Είναι καιρός τα Θεσμοθετημένα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΞΑΝΘΗΣ
με την ιδιαίτερη αστική τους γεωμετρία,
να αποτελέσουν την αφετηρία ώστε η Πόλη (αλλά και όλος ο Νομός),
που είναι ένας ευλογημένος τόπος, λόγω της γεωγραφικής θέσης,
της μορφολογίας, του μεσογειακού κλίματος,
της κληρονομιάς θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων
και των διαφόρων προϊόντων της,
να επανεφεύρει την αυθεντική πλευρά του εαυτού της
και να διαφυλάσσει τις παραδόσεις της.

Με εκτίμηση
Ιωάννης Παπαχρόνης
Βασίλειος Παπαδόπουλος
Δημοσθένης Γεωργιάδης
Μιχάλης Σπανίδης
Αφεντούλης Τσακιρίδης
Χαράλαμπος Διαφωνίδης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button