Παρέλαση με ένταση και αποδοκιμασίες

-Οι άνδρες της ασφάλειας του Τιμοσίδη μόλις πέρασε και ο τελευταίος στρατιώτης παρελαύνοντας από τον χώρο των επισήμων, τον απομάκρυναν βιαστικά, γιατί υπήρχε ο κίνδυνος να γίνει δέκτης της οργής των Ξανθιωτών.

-Θεωρήθηκε λογική η μη παρουσία ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης του Σωκράτη Ξυνίδη.

-Οι άνδρες της ασφάλειας του Τιμοσίδη μόλις πέρασε και ο τελευταίος στρατιώτης παρελαύνοντας από τον χώρο των επισήμων, τον απομάκρυναν βιαστικά, γιατί υπήρχε ο κίνδυνος να γίνει δέκτης της οργής των Ξανθιωτών.

-Θεωρήθηκε λογική η μη παρουσία ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης του Σωκράτη Ξυνίδη. Ίσως τα γεγονότα και η οργή των Ξανθιωτών να ήταν μεγαλύτερη.

 

 

Επεισοδιακή ήταν η παρέλαση στην Ξάνθη, όπως και σχεδόν σε όλες τις πόλης της Ελλάδος την Παρασκευή το πρωί, ημέρα εορτασμού του μεγάλου ΟΧΙ που ειπώθηκε από περήφανους Έλληνες τον Οκτώβρη του 1940.

Με την απαισιοδοξία και την αβεβαιότητα για το μέλλον τους προσήλθαν οι Ξανθιώτες στο χώρο της παρέλασης, λόγω του γεγονότος ότι η Κυβέρνηση διάλεξε μόλις την παραμονή της Εθνικής επετείου να παραδώσει τα “κλειδιά της χώρας και την Εθνική μας Ακεραιότητα στους Τροϊκανούς και τους δανειστές μας”.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι συνδικαλιστές σε συνάντηση τους, λίγο πριν την έναρξη της παρέλασης, αποφάσισαν να τη διακόψουν  σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνου, όταν από τα μεγάφωνα ακούστηκε ότι την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Καβαλιώτης Υφυπουργός Υγείας Μ. Τιμοσίδης, τα γιουχαΐσματα ήταν μικρής έκτασης, όταν όμως   μετά την κατάθεση των στεφάνων οι επίσημοι με πρώτο τον κύριο Τιμοσίδη στάθηκαν στο χώρο της εξέδρας, η οργή στα πρόσωπα των πολιτών και των εργαζομένων, έγινε έκδηλη και τα συνθήματα που έλεγαν οι αγανακτισμένοι πολίτες έκρυβαν μέσα τους οργή.

Ξεκίνησε  η παρέλαση και όταν οι εργαζόμενοι βγήκαν να τη διακόψουν, η παρέμβαση της αστυνομίας τους σταμάτησε.

Από εκεί και ύστερα σε όλη τη διάρκεια της παρέλασης τα συνθήματα δεν έπαψαν να ακούγονται.

Πολλοί ήταν οι μαθητές των μεγαλυτέρων τάξεων που δεν έστρεψαν δεξιά το πρόσωπο,  όπως είθισται, προς την πλευρά των επισήμων.

Ώσπου το ποτήρι ξεχείλισε και στην κυριολεξία οι αγανακτισμένοι πολίτες διέκοψαν την παρέλαση όταν παρ όλο που μαθητές λυκείου από τρία σχολεία παράτησαν την παρέλαση και προσχώρησαν στους αγανακτισμένους, παρενέβη η αστυνομία και τα ΜΑΤ.

Μετά από την βίαια παρέμβαση της αστυνομίας και αφού τα γκλόπς “συνέτισαν” τους αγανακτισμένους, οι δεύτεροι στάθηκαν στο όριο που τους επέτρεψε η αστυνομία.

Όταν όμως πέρασε και ο τελευταίος Στρατιώτης από το χώρο των επισήμων, πλέον την οργή του λαού δεν την κρατούσε κανένας και ξεχύθηκαν προς τον χώρο των επισήμων.

Ευτυχώς που οι άνδρες της Ασφάλειας έγκαιρα απομάκρυναν τον κ. Τιμοσίδη, γιατί κανένας δεν γνωρίζει αν όλη την αδικία και τον εξευτελισμό που δέχτηκε από την Κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια ο προδομένος λαός της Ξάνθης,  έσκαγε σαν κύμα οργής πάνω του.

Μετά την απομάκρυνση του κ. Τιμοσίδη προς άγνωστη κατεύθυνση οι αγανακτισμένοι πολίτες απέκλεισαν τη Λέσχη Αξιωματικών της Φρουράς της Ξάνθης και ματαίωσαν την καθιερωμένη δεξίωση που δίδεται προς τα τιμώμενα πρόσωπα.

Η Αρριάνα Παπαϊωάννου, συνδικαλίστρια μέλος του Ν. Τ. της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης και εκπαιδευτικός, κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού της Λέσχης, απαντώντας στο ερώτημα αν ως συνδικαλίστρια είναι ικανοποιημένη με την παρουσία του κόσμου και τον παλμό που έκρυβε μέσα του  είπε:

“Αυτό το έδειξε ο κόσμος με το χειροκρότημα του, με τον παλμό, με το ότι μας ακολούθησε, δείξαμε ότι αντιστεκόμαστε. Αυτά θέλαμε να δείξουμε ότι αντιστεκόμεθα σε αυτούς που μας κλέβουν την ζωή μας.

Αυτή τη στιγμή έχουμε αποκλείσει την στρατιωτική Λέσχη, είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε να περάσει κανείς μέσα”

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button