Ειδήσεις

ΜΠΑΛΩΘΙΕΡΗΣ – ΣΑΜΠΑΤΖΗΣ
Γράφει ο Στέλιος Αρσενίου

Τις μέρες αυτές ο Gabriel, ο παπαγάλος μου μοιάζει με τον Ιανό, το διπρόσωπο θεό των Ρωμαίων.
Με το μισό πρόσωπο και ράμφος είναι σκυθρωπός, ενώ με το άλλο μισό λάμπει από χαρά.
Οι λόγοι.
Ι.Φλέγεται ο Αμαζόνιος, η γενέτειρά του.
ΙΙ.Πανηγυρικά αποκαλείται ακαδημαϊκός πολίτης. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πλέον, με τα συγχαρητήρια, τις ευχές όλου του ζωϊκού βασίλειου, των Πανελλήνων και όχι μόνο μιάς και Ρομά της Ισπανίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, όλου του κόσμου τον κατακλύζουν με ευχές. Έτοιμος για να γράψει ξεχωριστή ιστορία στα ήθη και έθιμά μας.
Μπαλωθιέρης – σαμπατζής ο Gabriel σε Σχολή Ανωτάτου Επιπέδου που ίδρυσε ο ίδιος, με πρώτο και μοναδικό επιτυχόντα πάλι τον ίδιο, για να εκπαιδεύονται όσοι διακαώς επιθυμούν να ρίχνουν μπαλωθιές ή να ΄΄ ραίνουν ΄΄ με το επιφώνημα σάμπα στους γάμους, τα γλέντια, τα πανηγύρια το γαμπρό, τη νύφη, τους κουμπάρους, τα σόγια, την ορχήστρα, όσους τέλος πάντων βοηθάνε να γεμίζει η ατμόσφαιρα με τα χαρτονομίσματα αυτών που παρευρίσκονται.
– Μάστορα τα κατάφερα μου λέει. Και μπαλωθιέρης και σαμπατζής. Έχεις κάποια κακία τώρα να πεις;
– Από τους κουραμπιέδες σάμπα! από τις μαρέγκες σάμπα! από τις πουτίγκες σάμπα!
– Τρολάριζε, τρολάριζε, πάλι viral θα γίνω, πάλι πρωτοσέλιδο, πάλι το πρώτο θέμα. Ήδη οι παραγγελίες πέφτουν βροχή. Ζωνιανά, Εξάρχεια, Δροσερό, Δέκαρχο, Εύλαλο, Κιμμέρια, Πούρναλικ, Θήβα, Αιγάλεω, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ισπανία… Εκεί να δεις τι γίνεται. Θα εμφανίζεται μαζί μου παρά τα 90 της και η Τζίνα Λολομπριτζίτα.
– Θέλω τώρα να σοβαρευτείς. Να εξηγήσεις στον κόσμο τι σημαίνει μπαλωθιέρης και τι σημαίνει σαμπατζής.
– Μπαλωθιέρης είναι ο δάσκαλος για τις μπαλωθιές. Μαθαίνει τους ευέξαπτους να ρίχνουν πιστολιές. Κάποτε ήταν προνόμιο των Κρητικών. Τώρα εξαπλώθηκε παντού. Τρώμε τα κοψίδια μας, τα κατσικάκια, τα ουλάκια, αδειάζουμε στο ρεζερβουάρ – στομάχα – ένα τελλαράκι μπύρες, θωπεύουμε την πλησιέστερη καλλονή κι αρχίζουμε τα μπαμ και μπουμ. Έθιμο που όπως και να το κάνουμε, είναι έθιμο. Τα έθιμα όπως ξέρεις είναι πολύ πιο πάνω από τους Νόμους. Μαθαίνουμε στους οπλοφορούντες να ξεχωρίζουν όλους τους τύπους στα 45άρια, όπως Μάγκνουμ, Κολτ, Μπερέττα κ.α. τα πάντα όλα. Όσοι θέλουν να βελτιωθούν, να κάνουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό, στα Ζωνιανά. Εκεί ολοκληρώνεσαι. Σαν νταής, πιστολέρο, μπαξεβάνης, χασλαματζής και πολλά ακόμα.
– Σαμπατζής ποιός αποκαλείται;
– Εκείνος που στις μεγάλες στιγμές του κεφιού, όταν βγαίνουν από τις τσέπες τα βαριά χαρτιά, επικαλείται φωναχτά το όνομα του μερακλή που ασημώνει τους χορευτές, τους χειροκροτητές, τα μέλη της ορχήστρας για έτι και έτι μεγαλύτερες επιτυχίες. Ονομαστικές – χρηματικές. Πριν από τα μνημόνια, τα χαρτιά ήταν μέχρι τον αστράγαλο. Σύμβολο της περιφρόνησης, του θανάτου του χρήματος. Του χαρτονομίσματος εννοείται. Τα μεταλλικά τέτοιες ώρες λογίζονται ανύπαρκτα. Είναι ντροπή και να τα κρατάς.
– Πόσα χρόνια σπουδών Gabriel όλα μαζί;
– Τέσσερα, με τα μεταπτυχιακά και κάποιες περιοδείες έξι.
– Ο Μιχάλης Μόσιος, ο Ταμτάκος τι μάθημα θα σας κάνει;
– Γ υ φ τ ο α ρ ι σ τ ο κ ρ α τ ί α.
– Η Άννα Κορακάκη;
– Μια στο καρφί και μια στο πέταλο.
Gabriel καλή επιτυχία. Με το καλό και Gabriel Bank.

Στέλιος Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button