«Το ράβε-ξήλωνε της Παιδείας…..»
Το να επισημάνει κανείς για άλλη μια φορά ότι ως χώρα δε διαθέτουμε ενιαία εθνική στρατηγική πάνω στα βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη ζωή του Έλληνα πολίτη και δη με εκείνα που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα της καθημερινότητάς τους και της ίδιας της υπόστασής του, όπως η Υγεία και η Παιδεία, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κακοπροαίρετος, ούτε υπερβολικός, αφού έτσι έχει η κατάσταση….
Το να επισημάνει κανείς για άλλη μια φορά ότι ως χώρα δε διαθέτουμε ενιαία εθνική στρατηγική πάνω στα βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη ζωή του Έλληνα πολίτη και δη με εκείνα που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα της καθημερινότητάς τους και της ίδιας της υπόστασής του, όπως η Υγεία και η Παιδεία, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κακοπροαίρετος, ούτε υπερβολικός, αφού έτσι έχει η κατάσταση….
Και μπορεί μεν σε ότι αφορά τα εθνικά μας θέματα η εναλλαγή των κυβερνήσεων να μην οδηγεί και σε μεγάλες ανατροπές ως προς την ακολουθούμενη πολιτική, στα δε εσωτερικά μας όμως ζητήματα πρωταγωνιστεί η τακτική του ράβε-ξήλωνε…..
Μάλιστα στις περισσότερες φορές αποδομούνται και τα καλά μαζί με τα κακώς κείμενα ……
Τα παραδείγματα πολλά και δη στον πολύπαθο χώρο της παιδείας…..
Κάθε κυβέρνηση γκρεμίζει τα της προηγούμενης για να στήσει το δικό της εκπαιδευτικό σύστημα…..
Το αν πράττει ορθά ή όχι, δεν είμαι το αρμόδιο άτομο για να το κρίνω , γιατί απλούστατα δεν είμαι η ειδικός επί των θεμάτων εκπαίδευσης….
Ωστόσο όμως έχω το δικαίωμα να σχολιάσω και να εκφράσω την άποψή μου ως ένας απλός παρατηρητής και πολύ περισσότερο ως ένα άτομο που όλα αυτά τα χρόνια βίωνε και βιώνει τις συνέπειες αυτής της τακτικής είτε ως μαθητής, είτε ως φοιτητής, είτε ως γονιός ή απλά ως φορολογούμενος πολίτης, για τον προβληματισμό και την εντύπωση που προκαλεί στην κοινωνία αυτό το διαρκές γκρέμισμα δομών του κρατικού μας συστήματος από την κυβέρνηση που κάθε φορά έρχεται στην εξουσία….
Εδώ θα μου πείτε ότι αλλάζει σχεδόν τα πάντα ένας υπουργός όταν αντικαθιστά ένα συνάδελφο του ίδιου κομματικού χώρου, δε θα το κάνει μια κυβέρνηση μιας άλλης πολιτικής ιδεολογίας ; ….
Από την άλλη βέβαια η πρώτη σκέψη που μου γεννάται είναι …. καλά όλοι οι προηγούμενοι είχαν λάθος, δεν ήξεραν ή δε σκέφτονταν το καλό των πολιτών και αυτοί τώρα είναι οι παντογνώστες που νοιάζονται για το συμφέρον μας….;
Και για να το συγκεκριμενοποιήσω ο προβληματισμός μου όλος έχει να κάνει με μια ακόμη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που φέρνει τα πάνω-κάτω στο χώρο της παιδείας……
Αυτές τις ημέρες πρωταγωνιστεί το τετραπλό νομοσχέδιο της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου για το «Νέο Σχολείο»……
Οι ριζικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που θα επιφέρει το πολυνομοσχέδιο στοχεύουν σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό στο να εκσυγχρονίσει και να αναβαθμίσει το πακέτο της παρεχόμενης δημόσιας ελληνικής παιδείας…..
Αν και τα προηγούμενα εκπαιδευτικά συστήματα των προκατόχων της το ίδιο φιλοδοξούσαν …..
Δεν μπορεί να μην ήθελαν το καλό των παιδιών οι Μαριέτα Γιαννάκου, ούτε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης με το «έξυπνο σχολείο», ούτε αργότερα και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος που πήρε τη σκυτάλη……
Τουλάχιστον ελπίζω να υπάρξει συνέχεια σε κάποια θετικά που υλοποίησαν οι παραπάνω και τα οποία θα διασφαλίζονται στο νέο αυτό πολυνομοσχέδιο της Άννας….
Γιατί αν και εδώ ακολουθήσουμε την τακτική της ριζικής κατεδάφισης, πολύ φοβάμαι ότι ως χώρα το εκπαιδευτικό μας οικοδόμημα θα μείνει στα γιαπιά…..
Επιτέλους κάποτε θα πρέπει να καταλάβουν οι πολιτικοί μας ότι το θέμα δεν είναι να βρουν αν το γαλλικό, γερμανικό, βρετανικό ή αμερικάνικο σύστημα είναι το καλύτερο για μας ή είναι ένα μίγμα όλων των παραπάνω…….
Πρέπει να αποφασίσουν για ένα εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο βέβαια δε θα γεννηθεί από παρθενογέννηση, ωστόσο θα έρχεται να προσαρμοστεί και να καλύψει τις εδώ ανάγκες των παιδιών, αλλά και της οικονομίας και κοινωνίας, το οποίο πάνω από όλα θα έχει διάρκεια για να δοκιμαστεί και να αποδώσει τα αναμενόμενα…..
Εδώ πριν καλά-καλά λειτουργήσει ένα εκπαιδευτικό σύστημα αποφασίζεται η κατάργησή του στο σύνολό του και όχι η βελτίωση των όποιων αρνητικών ενδεχομένως έχει …..
Και για έρθουμε στο δια ταύτα δεν ξέρω το κατά πόσο το «Νέο Σχολείο» της Άννας θα φέρει την άνοιξη στην ελληνική μας εκπαίδευση λύνοντας τα μεγάλα προβλήματα του δημόσιας εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων…..
Εκείνο που μπορώ να καταλάβω είναι ότι όπως και όλα τα προηγούμενα νομοσχέδια, θα έχει και τα θετικά του και τα αρνητικά του……
Κατά την άποψή μου θετικό είναι το ότι καθιερώνεται το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής- Διοικητικής Κατάρτισης και ο θεσμό του «Δόκιμου Εκπαιδευτικού» με διετή θητεία, αλλά και η αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών….
Προβληματίζομαι , αρνητικά μάλλον, για την κατάργηση της βάση του δέκα, κίνηση που όπως και να το κάνουμε δε μπορεί να διασφαλίσει στο 100% την ποιότητα της παιδείας….
Αλλά και αναμένεται να προκαλέσει αρκετό πονοκέφαλο στα πανεπιστήμια με την ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση του αριθμού των εισακτέων φοιτητών……
Δεν μπορεί να αποφασίζουμε να ανοίγουμε διάπλατα τις πύλες, αν προηγουμένως δεν έχουν φροντίσει εγκαίρως και για τις υποδομές που απαιτούνται για να υποδεχτούν τα ΑΕΙ τον αριθμό αυτό των εισακτέων……
Η Ελληνική Παιδεία και η εκπαίδευση δε χωλαίνει στις θεωρίες και στα σχέδια, αλλά το μεγάλο αγκάθι της που παραμένει εδώ και δεκαετίες βαθιά μέσα της είναι η πενιχρή χρηματοδότησής της , που έχει ως αποτέλεσμα να επιβραδύνει ή και να αποτρέπει πολλές φορές την υλοποίηση στην πράξη μιας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ….
Αλλά και η έλλειψη εξορθολογισμού και διαφάνειας που απαιτείται στην οικονομική διαχείριση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, με αποτέλεσμα να αναιρούνται εκ των πραγμάτων οι όποιοι θετικοί στόχοι τίθενται από τους εκάστοτε υπουργούς Παιδείας…..
«Μια επένδυση έχει κυρίως θετικές παραμέτρους…..»
Ο κύβος ερίφθη για την έλευση των μεγάλων εμπορικών πάρκων στην περιοχή μας –άσχετα βέβαια αν ήδη εδώ και χρόνια τα μεγάλα πολυκαταστήματα έχουν αφήσει τα σημάδια τους στον εμπορικό ιστό της πόλης και στην τοπική αγορά…..
Οι τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τα τελευταία χρόνια δέχονται ως επί των πλείστων μόνο χτυπήματα και με ένα ανταγωνισμό μόνο υγιής να μην είναι στο χώρο της αγοράς βλέπουν χρόνο με το χρόνο να μειώνεται ο τζίρος τους…..
Τα μεγάλα πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ έχουν αλλάξει τη φυσιογνωμία της Ξανθιώτικης αγοράς και επηρεάσει σημαντικά τη συμπεριφορά των καταναλωτών….
Τώρα αν όλα αυτά τα νέα δεδομένα λειτουργούν προς όφελος του καταναλωτικού κοινού είναι ένα ζήτημα για το οποίο διίστανται οι απόψεις…..
Οι μεν καταναλωτές να δηλώνουν στην πλειοψηφία τους ικανοποιημένοι, οι δε καταστηματάρχες της Ξάνθης να επισημαίνουν ότι η παρουσία των μεγάλων πολυκαταστημάτων δε λειτουργεί προς όφελος της τσέπης του καταναλωτικού κοινού αφού οι τιμές των προϊόντων που διαθέτουν είναι υψηλότερες από αυτές με τις οποίες πωλούν αντίστοιχα στις χώρες του εξωτερικού …..
Γεγονός είναι πως τα συμφέροντα μιας κοινωνίας είναι αλληλοσυγκρουόμενα……
Το συμφέρον της μιας πλευράς λειτουργεί σε βάρος της άλλης, άσχετα αν σε τελική ανάλυση ακόμη και οι καταστηματάρχες της Ξάνθης είναι και οι ίδιοι καταναλωτές…..
Όμως στην προκειμένη περίπτωση υπερισχύει η επαγγελματική τους ιδιότητα, καθώς είναι αυτή που τους δίνει τα προς το ζην και διασφαλίζει την οικονομική και κοινωνική τους επιβίωση και ανέλιξη…..
Έτσι δεν είναι περίεργο που όταν η πλειοψηφία του κόσμου θέλει τη δημιουργία ενός μεγάλου εμπορικού κέντρου στην περιοχή τους, εκείνοι να διαμαρτύρονται και να εκφράζουν την αντίθεσή τους …..
Και αυτό βέβαια συμβαίνει κυρίως στις μικρές και μεσαίου μεγέθους αστικές περιοχές, όπου η πίτα της αγοράς είναι μικρή …..
Όσο περισσότερο αυξάνουν οι διεκδικητές του χώρου τόσο μικραίνουν και τα κομμάτια της πίτας…..με την αγορά τις πιο πολλές φορές να λειτουργεί με τους νόμους της ζούγκλας, αν και η πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει σε επιχειρηματίες και καταναλωτές ένα υγιές ανταγωνιστικό περιβάλλον…..
Τα νέα δεδομένα στο χώρο της αγοράς και του επιχειρείν, ο εκσυγχρονισμός των όρων και των προτύπων αλλάζουν το όλο σκηνικό της λειτουργίας της….
Οι κανόνες του παιχνιδιού γίνονται πιο δυσνόητοι για τους απλούς παίκτες και ελαστικοί για τους μεγάλους…..
Είναι φυσικό και επόμενο ο έμπορος της 28ης Οκτωβρίου ή της Μιχαήλ Καραολή να μη βλέπει με καλό μάτι τη δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου σε απόστασή αναπνοής από το ίδιο και πολύ περισσότερο μάλιστα όταν η χρονική συγκυρία μόνο αισιόδοξες σκέψεις δεν του δημιουργεί……
Όταν υφίσταται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης βλέποντας τον κύκλο εργασιών του καταστήματός του να συρρικνώνεται συνεχώς λογικό είναι να μη θέλει και νέο ανταγωνιστή στη δική του αγορά πολλών δε μάλλον όταν αυτός είναι γίγαντας του χώρου…..
Κανείς δεν μπορεί να μη δε συμφωνήσει ότι η τοπική αγορά αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα με τη λαϊκή ρήση…. «κάθε πέρσι και καλύτερα» να είναι πιο επίκαιρή από ποτέ…..
Τα πλήγματα που δέχτηκε τα τελευταία χρόνια την έχουν σημαδέψει κυριολεκτικά αφού πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σχεδόν κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο…..
Τα καταστήματα που ανοίγουν είναι λιγότερα από αυτά που διακόπτουν τη λειτουργία τους…..
Μια βόλτα στον εμπορικό ιστό του κέντρου της Ξάνθης θα σας πείσει….πάνω από εκατό καταστήματα παραμένουν ανοίκιαστα…..
Ενώ οι συνθήκες για τους αγοραστές δεν είναι και καλύτερες…….
Ανασταλτικός παράγοντας η απουσία χώρων στάθμευσης των οχημάτων των καταναλωτών, για παράδειγμα…..
Από την άλλη όμως κανείς δεν μπορεί να δηλώνει από την αρχή την άρνησή του σε κάποια επένδυση, όταν τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια δεν κουνιέται φύλλο στην περιοχή…..
Όταν το ένα μετά το άλλο εργοστάσιο είτε κλείνει, είτε προχωρά σε δραστική μείωση του προσωπικού του…..
Όταν η ανεργία γιγαντώνεται στο νομό μας δεν μπορείς με ελαφρά την καρδία να κλείνεις την πόρτα σε μια επενδυτική πρόταση που θα σε φέρει δεκάδες θέσεις απασχόλησης, έστω και αν οι αρνητές σου επισημαίνουν ότι τα δεινά θα είναι πολύ πιο πολλά από τα οφέλη……