Ειδήσεις

Πέτρου Γεωργαντζή «ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ και λοιπής Δ.ΘΡΑΚΗΣ 1912-1920»
Γράφει ο Μιχάλης Σπανίδης

Με ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη έκπληξη είδαμε μια πρωτοβουλία και ενέργεια του απερχόμενου Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κώστα Ζαγναφέρη, η οποία και τον τιμά αλλά ταυτόχρονα θα συνοδεύει το όνομά του επαινετικά για πολλές δεκαετίες αν μη και γενιές, για την οποία θέλουμε να τον συγχαρούμε ειλικρινά.

Λίγες μέρες πριν παραδώσει τη σκυτάλη στο διάδοχό του, προήλθε σε μια ενέργεια ιδιαίτερα τιμητική γι αυτόν και την Αντιπεριφέρειά μας.

Μια ενέργεια που δείχνει το προτέρημά του: να μπορείς να έχεις την ικανότητα να συνομιλείς με αξίες
που υπερβαίνουν το παρόν.

Πρόκειται, εν όψει του εορτασμού των 100 χρόνων ελευθερίας της Ξάνθης και της Δ. Θράκης γενικότερα, για την έκδοση από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, μιάς εργασίας του γνωστού στους Ξανθιώτες αλλά και σε όλους τους Θρακιώτες καταξιωμένου και ιδιαίτερα αγαπητού καθηγητού μου κ. Πέτρου Γεωργαντζή με θέμα «ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ και λοιπής Δ.ΘΡΑΚΗΣ», η οποία θα προσφερθεί επίκαιρα από την Αντιπεριφέρεια.

Μιάς εργασίας 320 σελίδων η οποία, όπως όλες οι προηγούμενες εργασίες του εν λόγῳ καθηγητού μου είναι απόλυτα επιστημονικά τεκμηριωμένη με στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Ταυτόχρονα δε είναι εμπλουτισμένη με παράθεση 40 και πλέον ανέκδοτων μέχρι σήμερα διπλωματικών εγγράφων, που φωτίζουν ακόμη καλύτερα τα όσα έλαβαν χώρα στην περιοχή μας από το 1912 μέχρι το 1920 αλλά και κατά την περίοδο 1941-44. Κοντά δε σε αυτά και με πλήθος φωτογραφιών πού μας διευκολύνουν να γνωρίσουμε καλύτερα πρόσωπα και καταστάσεις όλων των όσων διαλαμβάνει μέσα στις σελίδες του ο καθηγητής μου.
Όπως πάντα ο κ. Γεωργαντζής εργάσθηκε με υπομονή και επιμονή, επιστημονική υπευθυνότητα και μεθοδικότητα, αρετές που τον διακρίνουν σε όλες του τις εργασίες, και μας έδωσε ένα ακόμα βιβλίο το οποίο θα είναι φάρος και οδηγός όχι μόνον τώρα επίκαιρα για τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων της ελευθερίας της πόλης και περιοχής μας αλλά θα αποτελεί διαρκή και απαρασάλευτη πυξίδα για τον εορτασμό των γεγονότων εκείνης της εποχής και έπειτα από 300 και πλέον χρόνια, κάθε φορά πού θα θέλουν οι νεότεροι να εγκύψουν και να γνωρίσουν τα δρώμενα του 1912-1920 αλλά και 1941-44.
Θέλω να συγχαρώ μέσα από την καρδιά μου τον κ. Πέτρο Γεωργαντζή, τον οποίον ευτύχησα να έχω καθηγητή στα μαθητικά μου χρόνια και έκτοτε συνδέθηκα μαζί του πνευματικά γιατί ακόμα και τώρα δεν παύει να μας δίνει αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες εργασίες που είναι κυριολεκτικά μοναδικές και πρότυπα στο χώρο τους.

Δεν θα αναφερθώ στις ποικίλες βραβεύσεις και τιμές που του έγιναν κατά καιρούς και άλλες που αρνήθηκε.
Μόνον τούτο θα πω:
Είναι γνωστόν ότι ο κ. Γεωργαντζής έχει βραβευθεί επάξια τρείς φορές από την Ακαδημία Αθηνών, κάτι που είναι μοναδικό στα χρονικά της εν λόγω Ακαδημίας αλλά νομίζω ότι και 13 φορές να είχε βραβευθεί πάλι λίγες θα ήταν.
Αποτελεί ύψιστο πνευματικό κεφάλαιο για την Ξάνθη.
Κάποιος πανεπιστημιακός Καθηγητής είπε ότι «ίσως περάσουν και διακόσια χρόνια για να βρεθεί κάποιος που να μπορεί να προσεγγίσει τον κ. Γεωργαντζή στα πόδια του πνευματικού του έργου αλλά για να τον ξεπεράσει δεν πρόκειται αυτό ποτέ να συμβεί. Είναι ανεπανάληπτος». Και κάτι ακόμη να προσθέσω που δείχνει το ήθος του ανδρός. Πολλές φορές στο παρελθόν τον παρακάλεσα και του ζήτησα με επιμονή να παρουσιάσουμε στο κοινό, σε κάποια δημόσια εκδήλωση κάποιο από τα συγγράμματά του. Πάντοτε αρνήθηκε ευγενικά λέγοντάς με όχι, εγώ απλά μουντζουρώνω και τα άσπρα τα κάνω μαύρα (εννοεί τα χαρτιά) άλλοι ας απολαύσουν αυτής της τιμής.

Κλείνοντας αυτό το σημείωμά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω και πάλι θερμά τον κ. Κ. Ζαγναφέρη που ανέλαβε να εκδώσει η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης αυτή την τόσο σπουδαία εργασία του κ. Γεωργαντζή. Όσον αφορά δε στον συγγραφέα και δάσκαλό μου θα αντιγράψω μερικά από εκείνα που σημειώνει ό κ. Ζαγναφέρης στον πρόλογό του «Το όνομα του συγγραφέως και μόνον, όπως και σε όλες τις μέχρι τώρα ιστορικές μελέτες του είναι το κατ΄ εξοχήν εχέγγυο για μια πλήρως τεκμηριωμένη εργασία, στην οποία δεν θα μπορεί κανείς να αντιλέξει, καθώς και εδώ ισχύει εκείνο πού έλεγαν οι Πυθαγόρειοι για τον δάσκαλό τους «αυτός έφα» !!
Θεωρούμε ότι η συγγραφή του παρόντος είναι η πλέον επωφελής και η πλέον αποδοτική εορταστική εκδήλωση των 100 χρόνων της ελευθερίας της Ξάνθης, καθώς όλες οι άλλες εκδηλώσεις, που ενδεχόμενα θα λάβουν χώρα επίκαιρα θα είναι εφήμερες και χάρη εντυπωσιασμού ενώ η έκδοση του παρόντος τόμου θα έχει διάρκεια ζωής πολύ μεγαλύτερη και από τη ζωή μας και ασφαλώς θα αποτελέσει πηγή πληροφοριών και κατά τον εορτασμό των 200 και πλέον χρόνων της ελευθερίας της…. Η Ξάνθη αλλά και ολόκληρη η Θράκη, πάντοτε θα τον ευγνωμονεί και θα τον χρησιμοποιεί ως ασφαλή και ακένωτη πηγή πληροφοριών για το χθες από το μακρινό παρελθόν μέχρι σήμερα.

Και πάλι θερμά και ειλικρινή συγχαρητήρια κ. Γεωργαντζή».

Με εκτίμηση
Μιχάλης Σπανίδης
Εκδότης-Βιβλιοπώλης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button