ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ…. Μέχρι να κλείσουμε τα μάτια μας το δεν ξεχνώ θα παραμείνει ζωντανό, στις ψυχές, στην καρδιά και στις δράσεις μας. Θα παραμείνει ζωντανό και προπαντός διεκδικητικό στη νέα γενιά μέχρι την επιστροφή στην κατεχόμενη γη μας, μέχρι να φύγει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης από το νησί μας, μέχρι την λευτεριά του τόπου μας και μέχρι την παράδοση και του τελευταίου αγνοούμενου μας, ζωντανού ή νεκρού.

Ο Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης θέλοντας να τιμήσει τους ηρωικούς νεκρούς μας και τα θύματα της τουρκικής εισβολής στο νησί μας και του άφρονος πραξικοπήματος της Χούντας τέλεσε μνημόσυνο στο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα στα Άβδηρα, χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτη κ. Ιωακείμ και συνλειτουργού ιερέως και τρισάγιο στο μνημείο στο Άλσος Αγνοουμένων της Κύπρου που ο σύλλογος μας ίδρυσε εδώ στα Άβδηρα. Στην συνέχεια παρέθεσε καφέ με εδέσματα κυπριακά που ετοίμασαν οι κυρίες του Συλλόγου σε καφέ στην Κεντρική Πλατεία Αβδήρων. Ευχαριστούμε θερμότατα το σεβαστό ιερατείο.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους και τους ευχαριστούμε θερμά: ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Ανδρέας Βασιλείου, ο Πρόξενος μας στη Θεσσαλονίκη Σπύρος Μιλτιάδης, εκπρόσωποι: του Αντιπεριφερειαρχη Ξάνθης, του Στρατηγού του Δ!ΣΣ, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης, των συλλόγων Αποστράτων αξιωματικών Στρατού, της Αστυνομίας, της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, των Συλλόγων Ποντίων, ο δημοτικός Σύμβουλος Ξάνθης και επικεφαλής δημοτικού συνδυασμού Γιάννης Παπαχρόνης, ο αγωνιστής της Κύπρου Γιάννης Φύσαρης και πλήθος φίλων του συλλόγου και του νησιού μας καθώς και τα μέλη του συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης.

Στην εξαιρετική ομιλία που έκανε στην εκκλησία ο Πρόξενος μας Σπύρος Μιλτιάδης αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στα ιστορικά γεγονότα μίλησε για την ελπίδα και το κουράγιο του λαού μας, μέσα από τις στάχτες του να αναγεννηθεί και να δημιουργήσει το θαύμα επιβίωσης του, Μίλησε ακόμη για τον αγώνα επιστροφής όλων των προσφύγων στις πατρογονικές του εστίες, για την περιφρόνηση των ψηφισμάτων των Η.Ε από την Τουρκία,
Κλείνοντας την ομιλία του είπε χαρακτηριστικά: Σαράντα πέντε χρόνια μετά την τραγωδία του 1974 η ύπαρξη των συρματοπλεγμάτων στην καρδιά της μοιρασμένης Λευκωσίας εξακολουθεί να προκαλεί οδύνη, αλλά και ντροπή σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, Χρέος όλων των Ελλήνων, είναι η αποτροπή καταστάσεων όπως αυτές που οδήγησαν στην τραγωδία και η διατράνωση της απόφασης πως ο ελληνισμός, παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες του, ξέρει να υπερασπίζεται τα δίκαιά του με εγρήγορση και αποφασιστικότητα, Το μνημόσυνο των πεσόντων στην τραγωδία του 1974 ας είναι παράδειγμα προς αποφυγήν λαθών, πηγή δύναμης και εφαλτήριο διεκδίκησης της εθνικής μας αξιοπρέπειας,

Για το ΔΣ,
Η πρόεδρος
Ελένη Χατζηγεωργίου