Ειδήσεις

Επιστολή του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. για τις ζημιές σε καλλιεργειες και κτηνοτροφικές μονάδες
Ζητά την άμεση κινητοποίηση για την ακριβή εκτίμηση των ζημιών, ώστε να ακολουθηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων της παραγωγής στις πληγείσες περιοχές το συντομότερο δυνατό.

Επιστολή της Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. προς τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με αφορμή τις τεράστιες καταστροφές που έχουν υποστεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα πολλές καλλιέργειες σε διάφορες περιοχές της Βορείου Ελλάδας. Η επιστολή έχει ως εξής:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Οι σφοδρές καταιγίδες σε συνδυασμό με την έντονη χαλαζόπτωση προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες και εγκαταστάσεις κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε διάφορες περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας.
Μεταξύ άλλων, τεράστιες είναι οι ζημιές που υπέστησαν, βαμβακοκαλλιέργειες και καπνοκαλλιέργειες στους δήμους Ιάσμου και Μαρωνείας-Σαπών του νομού Ροδόπης, καπνοκαλλιέργειες στο δήμο Μύκης του νομού Ξάνθης, δενδρώδεις καλλιέργειες και καπνοκαλλιέργειες στο νομό Πιερίας, ελαιοκαλλιέργειες στο νομό Χαλκιδικής και πολλές άλλες ακόμη σε διάφορες περιοχές της Βορείου Ελλάδος.
Ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. ζητάει την άμεση κινητοποίηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και κυρίως των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΛΓΑ για την ακριβή εκτίμηση των ζημιών, ώστε να ακολουθηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων της παραγωγής στις πληγείσες περιοχές το συντομότερο δυνατό.
Επίσης απαιτείται λόγω της κλιματικής αλλαγής να οργανωθούν πλήρως οι δραστηριότητες για την εναέρια ενεργητική προστασία των καλλιεργειών έτσι ώστε να αποτρέπονται οι ζημιές από χαλαζοπτώσεις και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Κύριε Υπουργέ, δεδομένης της γενικότερης στενότητας και της πιστωτικής ασφυξίας στην αγορά, η μη έγκαιρη και δίκαια αποζημίωση των αγροτών θα δημιουργήσει προβλήματα συνέχισης των δραστηριοτήτων τους, με άμεσο κίνδυνο διατάραξης του κοινωνικού ιστού, του πιο υγιούς τμήματος του ελληνικού λαού.
Επίσης, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι ο Σύνδεσμός μας έχει ασχοληθεί συστηματικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία και εφόσον το επιθυμείτε, θα μπορούσαμε να προγραμματίσουμε μία συνάντηση μαζί σας ώστε να σας παραθέσουμε τις απόψεις μας όχι μόνο πάνω στο θέμα αυτό, αλλά συνολικά στα ζητήματα που απασχολούν σήμερα χιλιάδες Έλληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Με τιμή,
Αλέξανδρος Κοντός
Πρόεδρος Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.
πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button