Ειδήσεις

ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ Η ΜΟΙΡΑ ΜΑΣ?

Σε λίγο θα έχουμε νέα κυβέρνηση. Όμως, την τελευταία δεκαετία της στυγνής κρίσης, οι κυβερνήσεις φεύγουν, τα Μνημόνια μένουν – με αποτέλεσμα τα παιδιά μας είτε να φεύγουν είτε να μένουν με ψαλιδισμένα τα φτερά, με τον πήχυ των προσδοκιών τους ανεπίτρεπτα κατεβασμένο.
Πριν από τις ευρωεκλογές, απαντούσαμε στο ερώτημα «Γιατί ΜέΡΑ25;» λέγοντας «Επειδή αυτή η νύχτα κράτησε πολύ». «Επειδή η Ελλάδα μας συνεχίζει να ασφυκτιά σε μια Ευρώπη που αποδομείται.» «Επειδή το ΜέΡΑ25 είναι το μοναδικό κόμμα με άμεσα εφαρμόσιμο πρόγραμμα τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα.»
Μετά την ανταπόκριση στις κάλπες το βράδυ των ευρωεκλογών, το μικρό εκείνο 2,99% έφερε το χαμόγελο σε πρόσωπα που το είχαν χάσει προ πολλού.
Σήμερα, στο δρόμο προς τις εθνικές κάλπες, τιμούμε εκείνο το χαμόγελο συνεχίζοντας να μιλάμε προγραμματικά. Για το τι πρέπει να γίνει αύριο το πρωί. Μακριά από την λασπολογία, τις κοκορομαχίες, την διχόνοια, την κινδυνολογία με την οποία οι δύο μονομάχοι προσπαθούν να συγκαλύψουν πως, έχοντας πει ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ στην τρόικα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβίστηκαν στις ίδιες πολιτικές αναπαραγωγής της Χρεοδουλοπαροικίας που ερημοποιεί την χώρα.
Το ΜέΡΑ25 δεν αρκείται στην διάγνωση. Προτείνουμε ρεαλιστικές, θεραπευτικές, άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις. Την Δευτέρα το πρωί, αμέσως μετά τις εκλογές, θα δρομολογήσουμε την νομοθέτηση των 7 τομών:
• Τερματισμός Λιτότητας με Δραστική Μείωση των Πλεονασμάτων
• Αναδιάρθρωση Δημόσιου Χρέους με Ρήτρα Ανάπτυξης: Όσο υψηλότερο το εθνικό εισόδημα τόσο πιο πολλά θα εισπράττουν οι δανειστές – και το αντίθετο.
• Κατάργηση της 100% προπληρωμής φόρου. Μέγιστος ΦΠΑ στο 18%. Κατάργηση της προπληρωμής φόρου των επιχειρήσεων και μείωση φορολογικού συντελεστή στο 20% για τις μεσαίες και 15% για τις μικρές.
• Ίδρυση Δημόσιας Εταιρίας Διαχείρισης κόκκινων δανείων ώστε να σταματήσουν άμεσα οι πωλήσεις τους σε αρπακτικά ταμεία καθώς και οι εξώσεις κατοικίας και μικρών επιχειρήσεων
• Ένταξη στο ΙΚΑ όσων εργάζονται με μπλοκάκι πάνω από 8 ώρες την εβδομάδα και 5-ετή φορολογική και ασφαλιστική ασυλία στις επιχειρήσεις νέων ανθρώπων
• Μετατροπή ΤΑΙΠΕΔ/Υπερταμείου σε Αναπτυξιακή Τράπεζα, με τις μετοχές της να περνούν στα ασφαλιστικά ταμεία προς ενίσχυση τους.
• Δημόσιο Σύστημα Ψηφιακών Πληρωμών, για δωρεάν συναλλαγές, για να στηριχθεί το πρόγραμμα εναντίον της φτώχειας, για να μειωθεί η εξουσία των τραπεζών και της τρόικας επί της κοινωνίας

Μας λένε: Και τί θα πουν οι δανειστές.
Τους απαντάμε: Το 2015 δεν θα επαναληφθεί. Νομοθέτηση αυτών των αυτονόητων τομών χωρίς διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Μας λένε: Θα μας διώξουν από το ευρώ.
Τους απαντάμε: Αν επιλέξουν σε μια εποχή που η Ιταλία είναι με το ένα πόδι εκτός ευρώ να μας διώξουν επειδή καταργήσαμε την 100% προπληρωμή του φόρου των μικρομεσαίων, ας το κάνουν.
• Την ρήξη ούτε την θέλουμε ούτε την φοβόμαστε
• Το νόμισμα πρέπει να είναι σκλάβος των πολιτών, όχι οι πολίτες σκλάβοι του νομίσματος

Εδώ που φτάσαμε, μετά από 10 χρόνια ΝΑΙ σε ΟΛΑ, πρέπει να καταλάβουμε πως:

Θέλει αρετή και τόλμη η ευημερία των πολλών!

Το ΜέΡΑ25 θα φέρει μια νέα δημοκρατική, συμμετοχική επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις, ιδίως σε ευαίσθητους τομείς όπως η παιδεία, ο πολιτισμός, οι μεγάλες αποφάσεις για κάθε περιφέρεια.
Κεντρική μας ιδέα είναι εκείνη των Κληρωτών Πολιτών, όπως στην Αρχαία Αθήνα. Εισάγουμε το νέο θεσμό των Διαβουλευτικών Συμβουλίων αποτελούμενα ως επί το πλείστον από κληρωτούς πολίτες οι οποίοι, αφού έχουν ανακρίνει υπουργούς, αντιπολίτευση, συνδικάτα, εργοδότες, ειδικούς θα διαμορφώνουν τα βασικά νομοσχέδια που θα τίθενται στο Κοινοβούλιο ή τα ερωτήματα των δημοψηφισμάτων όπου θα αποφασίζουν, τελικά, οι πολίτες. Το ίδιο και στο Δημόσιο, στα σχολεία, στα νοσοκομεία: Θα αξιολογούνται όλοι εκ περιτροπής από επιτροπές κληρωτών υπαλλήλων και πολιτών.

Κοιτώντας μακρύτερα, είναι ενδιαφέρουσα μια σύγκριση οραμάτων.
• Το Μνημονιακό Τόξο οραματίζεται μια Ελλάδα που να την διαπερνούν οι αγωγοί φυσικού αερίου στην Βόρεια Ελλάδα, με την Ήπειρο σκαμμένη και το υπέδαφός της καταστραμμένο ώστε να βγαίνουν στην επιφάνεια ορυκτά καύσιμα που πλουτίζουν τους ολιγάρχες με ελάχιστα οφέλη για τους πολλούς
• Μια Ελλάδα που, αγκαλιά με τον κ. Νετανιάχου και τις αμερικανικές πολυεθνικές να νέμονται την Ανατολική Μεσόγειο δίνοντας εξαιρετική ευκαιρία στον Τουρκικό επεκτατισμό να πυροδοτεί εντάσεις στο Αιγαίο, ρυπαίνοντας την Νότια Κρήτη, συνεισφέροντας στην κλιματική καταστροφή παγκοσμίως, ενισχύοντας τα μέγιστα την παρασιτική ολιγαρχία
• Μια Ελλάδα όπου οι αγρότες μας θα σπέρνουν μεταλλαγμένους σπόρους εισαγωγής θυσιάζοντας 10 χιλιάδες χρόνια παράδοσης στην βιοκαλλιέργεια στον βωμό της Μπάγιερ-Μονσάντο
• Μια Ελλάδα με Μόριες και ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα.
• Μια Ελλάδα στην οποία θα ζουν πλούσιοι ξένοι και φτωχοί έλληνες γέροντες που περιμένουν πότε τα εγγόνια τους θα τους επισκεφτούν.

Το ΜέΡΑ25 ονειρεύεται ένα διαφορετικό μέλλον.
• Σχεδιάζουμε μια ευρωπαϊκή Ελλάδα που θα πρωτοστατήσει ώστε όλοι οι υδρογονάνθρακες να μείνουν στα έγκατα της γης
• Μια Ελλάδα κέντρο τεχνολογιών και πανευρωπαϊκών δικτύων που βασίζονται 100% σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με αποκεντρωμένη παραγωγή, με πολλές καλές θέσεις εργασίας στην προηγμένη τεχνολογία
• Μια Ελλάδα με ηλεκτροκίνηση και συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειας παντού
• Μια Ελλάδα με την γη της να παράγει ακριβά εξαγώγιμα βιολογικά αγαθά
• Μια Ελλάδα με ανοικτά σύνορα σε ανθρώπους, ιδέες, προϊόντα, πολιτισμούς.
• Μια Ελλάδα που δεν στέλνει υπουργούς στις Βρυξέλλες να ζητιανεύουν αλλά με προτάσεις θεραπευτικές για όλους τους ευρωπαίους, όπως για παράδειγμα την πρόταση του ΜέΡΑ25 για ένα πανευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα Πράσινης Μετάβασης αξίας 500 δις ετησίως το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που θα στηρίζει, όπως ήδη κάνει, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Φίλες και φίλοι,

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έκλεισε ένα κεφάλαιο της Χρεοδουλοπαροικίας μας. Και άνοιξε ένα νέο, ακόμα χειρότερο.
• Η συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ, το καλοκαίρι του 2015, παρά το εκκωφαντικό ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, και η αυτομόλησή του στο στρατόπεδο της συναίνεσης, αδρανοποίησε τον πρώτο λαό που σήκωσε κεφάλι ενάντια στον μισανθρωπισμό αυτής της ΕΕ και δικαίωσε τις καταστροφικές επιλογές όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.
• Η ελαφρότητα με την οποία αφομοίωσε τη λογική των «μονόδρομων» άφησε τον λαό έρμαιο στη βουλιμία του νεοφιλελευθερισμού, οδηγώντας σε συντριπτική ήττα το σύνολο της οργανωμένης Αριστεράς στη χώρα και ανοίγοντας, τελικά, τον δρόμο στον εκφασισμό του «όλοι ίδιοι είναι».

Το κεφάλαιο που έκλεισε ήταν εκείνο που ξεκίνησε όταν το βράδυ του Δημοψηφίσματος ο νυν πρωθυπουργός επέλεξε να συνθηκολογήσει, παρά το εκκωφαντικό ΟΧΙ, εντάσσοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στο Μνημονιακό Τόξο, στο στρατόπεδο της συναίνεσης. Έτσι αδρανοποίησε τον πρώτο λαό που σήκωσε κεφάλι ενάντια στον μισανθρωπισμό αυτής της ΕΕ και δικαίωσε τις καταστροφικές επιλογές όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η λογική του μονόδρομου και το δόγμα της ΤΙΝΑ (ότι δηλαδή δεν υπάρχει εναλλακτική) κυριάρχησε σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, οδηγώντας σε συντριπτική ήττα το σύνολο της οργανωμένης Αριστεράς στη χώρα και ανοίγοντας, τελικά, τον δρόμο στον εκφασισμό του «όλοι ίδιοι είναι». Ακόμα χειρότερα, το καθεστώς της μνημονιακής δουλείας, το οποίο υλοποιούν οι δύο κυρίαρχοι πόλοι, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, διάβρωσε τη δημόσια συνείδηση και υιοθετήθηκε ως κάτι το «κανονικό» και «φυσικό». Έτσι κάμφθηκαν οι αντιστάσεις και έσβησαν οι ελπίδες και προσδοκίες ότι η «Πρώτη Φορά Αριστερά» είναι το διαφορετικό που θα έδινε τέλος στο πολιτικά φθαρμένο και ηθικά χρεοκοπημένο δικομματικό σύστημα εξουσίας.
Πέρυσι τον Αύγουστο, έφεραν το 4ο Μνημόνιο – που βέβαια, στο πλαίσιο αριστοτεχνικής προπαγάνδας, το ονόμασαν… Μεταμνημόνιο. Όπως η CIA βάφτισε τα βασανιστήρια «ενισχυμένη ανάκριση» έτσι εκείνοι βάφτισαν την μνημονιακή διαδικασία «ενισχυμένη επιτήρηση».
Το Βατερλώ των ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν προδιαγεγραμμένο. Το «όλοι είναι ίδιοι» επισφραγίστηκε με τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές διότι προτιμήθηκαν οι original εκφραστές του παλιού. Κάθε Μνημόνιο καταβροχθίζει κι έναν πρωθυπουργό. Μπορούσε Πρωθυπουργός που πέρασε δύο Μνημόνια, να έχει άλλη τύχη;
Σειρά τώρα έχει ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος έρχεται φουριόζος να αποκαταστήσει πλήρως την πιο παρασιτική παρέα των ολιγαρχών οι οποίοι κατάντησαν την χώρα μόνιμη Χρεοδουλοπαροικία.
Όραμα της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ είναι το μοντέλο Λετονίας: Φευγιό των νέων που δεν έχουν φύγει ήδη, εργασιακός μεσαίωνας για αυτούς που έμειναν, λουκέτα για τους μικρομεσαίους, πάρτι για τις αλυσίδες πολυεθνικών ολιγοπωλίων, ένα κράτος ανήμπορο να προστατεύσει τους αδύναμους αλλά γενναιόδωρο προς τους κερδοσκόπους.
Σπουδαίο εργαλείο για να υλοποιήσει το μοντέλο Λετονίας ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι άλλο παρά το 4ο Μνημόνιο του κ. Τσίπρα. Μεταθέτοντας τις μεγάλες αποπληρωμές προς την τρόικα για μετά το 2032, τοκιζόμενες, επιβάρυνε κι άλλο το μη βιώσιμο χρέος. Όμως, αυτή η μετάθεση αποπληρωμών εξασφαλίζει στον κ. Μητσοτάκη πλήρη ηρεμία: Για πρώτη φορά κυβέρνηση από το 2010 θα έχει εκλεγεί χωρίς να αγωνιά πως θα αποπληρώνει την τρόικα.
Έτσι, ανενόχλητος ο κ. Μητσοτάκης θα μπορεί να οικοδομήσει το παρασιτικό κράτος μιας ολιγαρχίας που απαιτεί κέρδη δίχως επενδύσεις, πλούτο δίχως παραγωγή, προνόμια σε μια χώρα μη προνομιούχων χρεοκοπημένων.
Το ΜέΡΑ25 σήμερα σηκώνει το βάρος της αντίστασης στην επέλαση αυτή.
Μόνο το ΜέΡΑ25 θα μπορεί να εκφράσει στην Βουλή το ΟΧΙ που ανατράπηκε πριν 4 χρόνια. Το ΜέΡΑ25 υπόσχεται να αποδείξει ακριβώς ότι «όλοι δεν είναι ίδιοι», διότι συνδέεται και αποτυπώνει τη γραμμή της αντίστασης στη μνημονιακή δουλεία, που έχει ερημοποιησει την ελληνική κοινωνία.
Πράγματι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τί θα λένε στους υπουργούς της ΝΔ; «Δώστε πίσω τα τρένα, το ΕΚΑΣ, τα αεροδρόμια;» «Μα, εσείς τα δώσατε», θα τους απαντούν! Ή μήπως θα εγκαλέσουν την ΝΔ για τα «ματωμένα πλεονάσματα» που εκείνοι προσυπέγραψαν;
Μόνο το ΜέΡΑ25 έχει την αξιοπιστία, το κουράγιο, να προστατεύσει τα καλά που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα οι 120 δόσεις η επέκταση της νοσοκομειακής κάλυψης σε όλους, το σύμφωνο διαβίωσης.
Και μην ξεχνάμε και την αριθμητική του εκλογικού νόμου: Μόνο το ΜέΡΑ25 μπορεί την 7η Ιουλίου να ψαλιδίσει την αυτοδυναμία της ΝΔ μπαίνοντας στην Βουλή.
Φίλες και φίλοι, η ατελείωτη κρίση δεν θα τερματιστεί ψηφίζοντας τα ίδια κόμματα που δημιούργησαν την κρίση και που δεν μπορούν να μας βγάλουν από αυτήν. Το ΜέΡΑ25 σηματοδοτεί μια πολιτική επανάσταση που απαιτεί προοδευτικοί άνθρωποι από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, κι από όλες τις γωνιές της Ευρώπης, να ενωθούν γύρω από το συνεκτικό μας πρόγραμμα.
Αυτή η πολιτική επανάσταση δεν μπορεί να δανειστεί την ποίησή της από το παρελθόν, μόνο από το μέλλον. Στις ευρωεκλογές πήραμε μια γεύση της. Την 7η Ιουλίου ξεκινάμε.

ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΓΙΑΝΝΙΚΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ –ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΡΑ 25
ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button