Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία να αντισταθεί στην πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων κομμάτων του συστήματος που ανοίγουν διάπλατα το δρόμο της νομιμοποίησης των ναρκωτικών και βάζουν ταφόπλακα στην πρόληψη και την απεξάρτηση. Να καταδικάσει και με την ψήφο της όλους όσοι της ζητάνε να αντιμετωπίζει τα ναρκωτικά ως “φυσικό φαινόμενο” και να συμβιβαστεί με τις αιτίες που οδηγούν στη χρήση και την εξάρτηση, αιτίες βαθιά δεμένες με το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα.
ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ναζιστική Χρυσή Αυγή, όλοι μαζί έχουν συμφωνήσει με την ψήφο τους στη Βουλή:
– Να ιδρυθούν χώροι “υγιούς” χρήσης ναρκωτικών, για να μη χαλάνε οι εξαρτημένοι τη μόστρα των πόλεων. Μάλιστα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συναγωνίζονται μεταξύ τους στον κανιβαλισμό, με τη ΝΔ να προτείνει το ίδιο το κράτος να χορηγεί την ηρωίνη μέσα στους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης!
– Να παραδοθούν δομές πρόληψης και απεξάρτησης σε ΜΚΟ και ιδιώτες που θα θησαυρίζουν πατώντας στον πόνο και τις ανάγκες εκατοντάδων οικογενειών.
– Να υπολειτουργούν τα θεραπευτικά προγράμματα με εργαζόμενους ανακυκλώσιμους, για όσο χρόνο ισχύει η χρηματοδότηση των ΕΣΠΑ, υπονομεύοντας στην πράξη τη διαδικασία της απεξάρτησης.
Είναι τα ίδια κόμματα που είτε από κυβερνητικές θέσεις είτε ως αντιπολίτευση ενίσχυσαν με τις πολιτικές τους τη φτώχεια, την ανεργία, την εργασιακή περιπλάνηση, την εμπορευματοποίηση κάθε ανθρώπινης ανάγκης για την υπεράσπιση του καπιταλιστικού κέρδους. Όλες, δηλαδή, τις αιτίες που σπρώχνουν τους νέους στη χρήση ουσιών και ταυτόχρονα μειώνουν το κίνητρο των εξαρτημένων για θεραπεία!
Ήξερες ότι…
• Το 56,4% των χρηστών είναι άνεργοι (ΕΚΠΝΤ, 2018)
• Το 47,4% δεν έχει ολοκληρώσει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΕΚΠΝΤ, 2018)
Κάτω από τη μάσκα της “προόδου” ή της “συντήρησης” κρύβεται το ίδιο πρόσωπο: Η πιστή εφαρμογή των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ναρκωτικά, η χρεοκοπημένη πολιτική της “μείωσης της βλάβης”, της διαιώνισης της εξάρτησης μέσω υποκατάστατων. Η υποβάθμιση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων, των ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών που απευθύνονται στους χρήστες, η διάλυση της πρόληψης. Η στέρηση κάθε δυνατότητας να επανεξετάσουν οι εξαρτημένοι τη ζωή τους.
Για τις ανάγκες των μονοπωλίων αντιμετωπίζουν τους χρήστες ως “τελειωμένους”, που τους αξίζει μόνο ο “ελεγχόμενος θάνατος” για να μπορεί το τουριστικό κεφάλαιο να επενδύει ανενόχλητο στα κέντρα των πόλεων. Από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών δεν προκύπτει από πουθενά η αποτελεσματικότητα των shooting rooms ως προς τη μείωση της χρήσης, την ένταξη των χρηστών σε θεραπεία, αλλά και την ίδια τη μείωση των θανάτων από ηρωίνη.
 Στην ΕΕ αυξάνονται οι θάνατοι από υπερβολική δόση ηρωίνης (ΟΗΕ, 2017, EMCDDA 2018).
Έδωσαν τη δυνατότητα σε μια σειρά από εταιρείες να παράγουν σκευάσματα κάνναβης χωρίς τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα, χωρίς κανέναν έλεγχο ως προς τη σύνθεσή τους, τις παρενέργειες κ.λπ., αγνοώντας όλους τους επιστημονικούς φορείς που έχουν δηλώσει ανοιχτά τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις τους, στρώνοντας το έδαφος για την αθώωση ενός ναρκωτικού.
 Τα προγράμματα ιατρικής χρήσης της κάνναβης που δεν διέπονται από επαρκές ρυθμιστικό πλαίσιο αυξάνουν τον κίνδυνο εκτροπής της κάνναβης στη μη ιατρική χρήση, καθώς η κάνναβη καθίσταται ευρύτερα διαθέσιμη, ενδεχομένως και σε χαμηλότερη τιμή και πιο ισχυρή μορφή (ΟΗΕ, 2018).
Βαφτίζουν τη χρήση “ατομική επιλογή ζωής” και “δικαίωμα”!
Κανείς δεν επέλεξε να ασφυκτιά σε μια κοινωνία που του στερεί τα όνειρα, τους στόχους, την ίδια του τη ζωή, που παρουσιάζει ως μόνη αλήθεια την εκμετάλλευση, την υποταγή, τον ανταγωνισμό. Ο δρόμος των ναρκωτικών είναι ανελεύθερη επιλογή που περνά από συμπληγάδες κοινωνικών και ταξικών αποκλεισμών. Μετατρέπουν το θύμα σε θύτη για να κρύψουν τις ευθύνες τους, για να βγάλουν λάδι το καπιταλιστικό σύστημα που υπερασπίζονται.
Δικαίωμα της νεολαίας είναι η πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, η δουλειά με δικαιώματα, η δυνατότητα προσωπικού προγραμματισμού, η πρόσβαση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό που έχουν γίνει πανάκριβο εμπόρευμα, η ύπαρξη και ποιοτική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Το να ζούμε μια ζωή που δεν θα παζαρεύουμε τις ανάγκες μας!
Θέλουμε πραγματική ελευθερία!
Θέλουμε ζωή με σύγχρονα δικαιώματα!
Η ΚΝΕ καλεί κάθε νέο και νέα που αγανακτεί από όλα αυτά που μας έχουν στερήσει, να μαυρίσει τις πολιτικές που μαυρίζουν τη ζωή μας και ζητάνε νομιμοποίηση από το λαό για να συνεχίσουν το αντιλαϊκό τους έργο. Σε όσους επιδιώκουν να στείλουν στο περιθώριο, να “θολώσουν” τη σκέψη μιας γενιάς που έχει χίλιους λόγους να αγωνιστεί για όσα της κλέβουν!
Η μαχητική στάση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, η συνεπής πάλη που διεξάγει όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στις πολιτικές που γεννούν και αναπαράγουν τη χρήση, που διαλύουν την πρόληψη και την απεξάρτηση πρέπει να γίνουν κριτήριο ψήφου και δράσης για τη νεολαία.
Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή σε αυτούς που τσάκισαν τα όνειρά μας!
Όλοι οι νέοι που προβληματίζονται πρέπει να κάνουν το βήμα, να μη συμβιβαστούν με άλλη “μία από τα ίδια”. Να μην πιάσουν τόπο τα κάλπικα διλήμματα που προσπαθούν να περάσουν.
Δεν έχουμε άλλο χρόνο να τους χαρίσουμε.
Τώρα χρειαζόμαστε ισχυρό ΚΚΕ!

ΚΝΕ