Λευκές σελίδες για το χωροταξικό…

Καμιά πρόταση για το χωροταξικό σχεδιασμό των νέων δήμων δεν έχει το Υπουργείο Εσωτερικών, όλα ξεκινούν από μηδενική φάση.
Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» τίθεται από την ερχόμενη Δευτέρα σε δημόσια διαβούλευση, καθώς πραγματοποιείται το έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, ενώ ακολουθεί και της ΕΝΑΕ.

Καμιά πρόταση για το χωροταξικό σχεδιασμό των νέων δήμων δεν έχει το Υπουργείο Εσωτερικών, όλα ξεκινούν από μηδενική φάση.


Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» τίθεται από την ερχόμενη Δευτέρα σε δημόσια διαβούλευση, καθώς πραγματοποιείται το έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, ενώ ακολουθεί και της ΕΝΑΕ.


Για την κυβέρνηση προέχει ο διάλογος και η κατάθεση προτάσεων από τους αυτοδιοικητικούς και τις τοπικές κοινωνίες.


Μάλιστα και ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε με έμφαση ότι ακόμη επισήμως από το αρμόδιο υπουργείο δεν υπάρχει κάποιος επίσημος χωροταξικός σχεδιασμός των νέων δήμων του προγράμματος Καλλικράτης.


Όλα λοιπόν τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και τα σενάρια που κυκλοφορούν για το νομό Ξάνθης παραμένουν σενάρια, ενώ κανείς δεν αποκλείει να υπάρξουν και εκπλήξεις.


 


Ιστορική μέρα….


Ιστορική στιγμή για το νομό Ξάνθης και δικαίωση για τη νομαρχιακή αρχή αποτέλεσε η χθεσινή μέρα καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου και ο Βούλγαρος ομόλογός του εγκαινίασαν το έργο κατασκευής του μεθοριακού σταθμού της τουριστικής διόδου Άγιος Κωνσταντίνος-Ζλάνογκραντ.


Ένα έργο που  υλοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία και σχεδιασμό του Νομάρχη Ξάνθης, Γιώργο Παυλίδη, αποδεικνύοντας πως είναι ένας πολιτικός με διορατικότητα.


Η αρχή για να αποτελέσει ο νομός Ξάνθης πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια έγινε με την τουριστική δίοδο, που με την ολοκλήρωση της κατασκευής και του μεθοριακού σταθμού, θα αποτελέσει ένα δρόμο διακίνησης ανθρώπων και αγαθών ανάμεσα στις δύο χώρες και όχι μόνο. Καθώς θα αποτελεί τη διέξοδο προς το νότο και τη θάλασσα και για τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων.


Βέβαια από εδώ και πέρα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και σωστή διαχείριση του όλου έργου, έτσι ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι όποιες αρνητικές συνέπειες από τη διάνοιξη αυτής της τουριστικής διόδου λίγο πιο πάνω από τις Θέρμες.


 


Πολλοί ήταν που έδωσαν το παρόν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα….


Μια υψηλή επίσκεψη, όπως είναι αυτή ενός πρωθυπουργού σίγουρα τυγχάνει και της ανάλογης υποδοχής και παρουσίας από πλευράς αρχών και φορέων ενός νομού.


Όταν όμως την όλη διοργάνωση του προγράμματος έχει αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών, όπως αυτή για την τελετή των εγκαινίων του μεθοριακού σταθμού μεταξύ Θερμών –Ζλάτογκραντ, καθώς αφορά τη συνάντηση δυο αρχηγών κρατών, του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ, παρόλο που πρόκειται για έργο που έγινε με πρωτοβουλία της νομαρχιακής αρχής Ξάνθης, τότε η όποια παρουσία στην εκδήλωση στέλνει και άλλα μηνύματα. Πολύ δε περισσότερο όταν οι τοπικές αρχές που δίνουν το παρόν ανήκουν στο χώρο της αντιπολίτευσης.


Ερώτημα λοιπόν πέρα από το νομάρχη Ξάνθης, Γιώργο Παυλίδη, που εύλογο είναι  να ήταν εκεί, αφού επικροτείται και επισήμως και μάλιστα από δυο πρωθυπουργούς η πρωτοβουλία του αυτή, οι δήμαρχοι και λοιποί πολιτικοί άρχοντες που ανήκουν στο χώρο της Ν.Δ., για ποιο λόγο βρέθηκαν εκεί;


Φυσικά όχι για την παρουσία του πρωθυπουργού, αλλά μάλλον για τον ίδιο το νομάρχη Ξάνθης.


 


Ενοχλημένος ο Φώτης Καραλίδης…..


Μπορεί να ανήκει στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και να είναι  επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, της νομαρχιακής παράταξης που υποστηρίχθηκε από το κυβερνών κόμμα, ωστόσο ο Φώτης Καραλίδης δεν έδωσε το παρόν στον Άγιο Κωνσταντίνο και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, για τα εγκαίνια της τουριστικής διόδου Ελλάδας-Βουλγαρίας.


Στο ερώτημα που του ετέθη γιατί προτίμησε να παραμείνει στις εργασίες του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Νομαρχίας Ξάνθης, ο κ. Καραλίδης φανερά ενοχλημένος μας απάντησε ότι «εγώ απρόσκλητος δεν πάω πουθενά».


Τι έχει να απαντήσει το τοπικό ΠΑΣΟΚ;


 


Δεν ήταν παρούσα η νέα Γ.Γ. ΑΜ-Θ στο Συνέδριο


Έλαμψε δια της απουσίας της η νέα Γενική Γραμματέας της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θεοδώρα  Κόκλα, στην έναρξη των εργασιών του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Νομαρχίας Ξάνθης.


Αν και ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ενημερωθεί για τα ζητήματα του νομού και της ευρύτερης περιοχής, ωστόσο φαίνεται πως το πρόγραμμά της δεν της το επέτρεψε.


Άλλωστε ήταν και η άφιξη του πρωθυπουργού στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.


 


Το μήνυμα του το έστειλε …..  


Την αξιοποίηση των πολιτικών προσώπων της Θράκης στη νέα κυβέρνηση και τη τιμή που γίνεται στο πρόσωπό τους από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, επεσήμανε ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μάρκος Μπόλαρης όταν κλήθηκε να κηρύξει την έναρξη των εργασιών του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Νομαρχίας Ξάνθης.


Αφορμή ίσως να αποτέλεσε η προσφώνηση του Σωκράτη Ξυνίδη, μόνο με την ιδιότητά του ως Βουλευτή Ξάνθης.


Ο κ. Μπόλαρης έσπευσε εμμέσως πλην σαφώς να στείλει το μήνυμά του.

«Πρέπει να ξέρουν οι πολίτες της Θράκης ότι η κυβέρνηση και ο Γιώργος Παπανδρέου δίνουν μεγάλη βαρύτητα και δείχνοντας και το ανάλογο ενδιαφέρον στη Θράκη. Θρακιώτες μπήκαν στην κυβέρνηση και ο Σωκράτης Ξυνίδης πέρα  από Βουλευτής και αυτό είναι και το πιο σημαντικό, είναι ο πρώτος Θρακιώτης πολίτης που έγινε Γραμματέας Κόμματος και μάλιστα του ΠΑΣΟΚ».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button