Περιφέρεια

Ευρεία σύσκεψη του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου στο Δήμο Σαμοθράκης για τα έργα και τον τουρισμό

Ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστου Μέτιου και του Δημάρχου Σαμοθράκης κ. Νίκου Γαλατούμου πραγματοποιήθηκε στη Σαμοθράκη, με τη συμμετοχή Αντιπεριφερειαρχών, Αντιδημάρχων και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας ΑΜΘ, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και του Δήμου Σαμοθράκης.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα παρακάτω θέματα:

  1. Η πορεία υλοποίησης των έργων του Δήμου Σαμοθράκης τα οποία έχει χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια ΑΜΘ από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για 7 έργα προϋπολογισμού 3,9 εκατομμυρίων ευρώ:

Αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού του Κέντρου Υγείας.

Προμήθεια σύγχρονουπεριπολικού σκάφος για τη μεταφορά ασθενών (υπεύθυνο το Λιμενικό Σώμα).

Αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στα Αλώνια.

Βελτίωση και την ενίσχυση της ύδρευσης στους οικισμούς του Δήμου.

Σύνταξη του Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης και την υλοποίηση του Σχεδίου Ασφάλειας Νερού του Δήμου.

Βελτίωση και την αναβάθμιση των υποδομών του Δημοτικού Σχολείου Καμαριώτισσας.

Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου.

Κέντρο Κοινότητας του Δήμου.

  1. Έργα και μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, συνολικού προϋπολογισμού 4,9 εκατομμυρίων ευρώ:

Επείγουσες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών και της βατότητας του βόρειου και του νότιου οδικού δικτύου του νησιού.

Μισθώσεις μηχανημάτων έργων για την επείγουσα αντιμετώπιση των πλημμυρών.

Συντήρηση του οδικού δικτύου του νησιού.

Καθαρισμό ρεμάτων και τάφρων.

Κατασκευή του αρδευτικού δικτύου της λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου.

  1. Έργα ή και μελέτες που είναι σε εξέλιξη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, συνολικού προϋπολογισμού 5,4 εκατομμυρίων ευρώ:

Κατασκευή της λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου.

Αποκατάσταση της βατότητας του οδικού δικτύου του νησιού (το έργο υλοποιεί ο Δήμος μέσω προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια).

Καθαρισμό ρεμάτων και τάφρων.

Μελέτη για την αναβάθμιση του δρόμου και την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στο Γυμνάσιο – Λύκειο Καμαριώτισσας.

Επισκευή της στέγης του Γυμνασίου – Λυκείου Καμαριώτισσας (το έργο υλοποιεί ο Δήμος μέσω προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια).

Αγροτική οδοποιΐα και καθαρισμό ρεμάτων (το έργο υλοποιεί ο Δήμος μέσω προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια).

Αποκατάσταση προβλημάτων βατότητας από χιονοπτώσεις, κατολισθήσεις και φυσικές καταστροφές.

Μελέτες για τη ωρίμανση του έργου κατασκευής του δρόμου που οδηγεί στην Παναγία Κρημνιώτισσα (τη μελέτη υλοποιεί ο Δήμος).

  1. Έργα τα οποία αποτελούν προτεραιότητα και για την Περιφέρεια ΑΜΘ και για το Δήμο Σαμοθράκηςπροκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ. O εκτιμώμενος προϋπολογισμός είναι τουλάχιστον τα 13,8 εκατομμύρια ευρώ:

Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στις περιοχές του Ξηροποτάμου και του Προφήτη Ηλία, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 5 εκατ. €.

Έργα βελτίωσης των υποδομών ύδρευσης στο Λάκωμμα και στον Προφήτη Ηλία, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,8 εκατ. €.

Την ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου – Λυκείου Καμαριώτισσας, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1 εκατ. €, καθώς επίσης την έναρξη των διαδικασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση επιπλέον δημοσίων κτιρίων όπως το Πνευματικό Κέντρο, το Δημαρχείο, το Περιφερειακό Ιατρείο και το Λαογραφικό Μουσείο.

Έργα για την αναβάθμιση του δρόμου και την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στο Γυμνάσιο – Λύκειο Καμαριώτισσας, προϋπολογισμού 2 εκατ. €.

Συζητήθηκε επίσης αναλυτικά το έργο της κατασκευής του δρόμου που οδηγεί στην Παναγία Κρημνιώτισσα, προϋπολογισμού 4 εκατ. €, για το οποίο η Περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει τη μελέτη.

Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε ακόμη μια φορά ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί προτεραιότητα για το νησί. Ο κ. Μέτιος επισήμανε ότι η χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ παρουσιάζει δυσκολίες, ωστόσο, ανέφερε πιθανούς τρόπους χρηματοδότησης οι οποίοι εξετάζονται.

  1. Αναγκαία έργα και μελέτεςγια τα οποία η Περιφέρεια δεσμεύει πόρους από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού 817.200 ευρώ:

Βελτίωση της οδοποιΐαςστους οικισμούς της Σαμοθράκης, προϋπολογισμού 300.000€.

Συντήρηση του οδοφωτισμού στον οικισμό Θερμών, προϋπολογισμού 40.000€.

Αναβάθμιση του δημοτικού ποδοσφαιρικού γηπέδου της Χώρας, προϋπολογισμού 200.000 €.

Μελέτες για τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης του Πνευματικού Κέντρου,  του παλιού νηπιαγωγείου Χώρας και του Δημαρχείου, προϋπολογισμού 37.200€.

Μελέτη για την πιστοποίηση των ορεινών μονοπατιών, προϋπολογισμού 30.000€.

Αποκατάσταση των ζημιών στα μικρά πάρκα αναψυχήςπροϋπολογισμού 40.000€.

Χρηματοδότηση για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων στη Σαμοθράκη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους της Περιφέρειας, προϋπολογισμού 20.000 €

Ενίσχυση των διασωστών με εξοπλισμό, προϋπολογισμού 10.000 €

Αποκατάσταση βλαβών και επικίνδυνων φθορών του οδικού δικτύου, 100.000€

Αποκατάσταση προβλημάτων βατότητας από χιονοπτώσεις, κατολισθήσεις και φυσικές καταστροφές για τα έτη 2024-2026, προϋπολογισμού 40.000€.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης η αναγκαιότητα για τρία σημαντικά έργα:

  • Εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία παραθαλάσσιου δρόμο στη νότια πλευρά, Ακρωτήρι Άγιος Αντρέας – Λάκωμμα –Μακρυλιές.
  • Καθαρισμός και εκβάθυνσης του λιμανιού της Καμαριώτισσας.
  • Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Ιερού των Μεγάλων Θεών.
  1. Η τουριστική ανάπτυξη της Σαμοθράκης.

Ενημερώθηκαν οι τοπικοί φορείς του νησιούγια τις δράσεις που υλοποιεί η Διοίκηση της Περιφέρειας στον τομέα του τουρισμού και διατύπωσαν τις προτάσεις τουςενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2021-2027 και της κατάρτισης του σχεδίου δράσεων του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMO) της Περιφέρειας.

Σε δήλωση του μετά τη σύσκεψη, ο κ. Μέτιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι o Δήμος Σαμοθράκης έχει έναν ικανοποιητικό αριθμό έργων που υλοποιεί, καθώς και νέων έργων που σχεδιάζει για την επόμενη περίοδο του ΕΣΠΑ.

Τα έργα αυτά, τόνισε ο κ. Μέτιος, αντιμετωπίζουν προβλήματα του νησιού, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στην ανάδειξη του νησιού.

Ο κ. Μέτιος στάθηκε επίσης στην τουριστική ανάπτυξη της Σαμοθράκης λέγοντας πως οι προτάσεις που διατυπώθηκαν καταγράφηκαν και θα εξεταστούν.

Επισήμανε δε πως στη Σαμοθράκη έκλεισε ο κύκλος των θεματικών συναντήσεων εργασίας της Διοίκησης της Περιφέρειας με τους φορείς του τουρισμού στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες και στα δύο νησιά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Μέτιος επισκέφθηκε το κτίριο του Κέντρου Υγείας όπου ξεκινούν εκ νέου οι εργασίες αναβάθμισης των υποδομών του.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button