Ειδήσεις

Χαιρετισμός Θανάση Μουσόπουλου στην ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Κάθε φορά που εισέρχομαι σε τούτη τη Σάλα – εννοώ αίθουσα επεξεργασίας καπνού – αναλογίζομαι την ιστορία της Ξάνθης, των προγόνων μας τα βάσανα και τη δημιουργικότητα. Ζωή και Πολιτισμός ανάκατα με τα οράματα για ελευθερία, για πρόοδο, για καλύτερες μέρες.

Νιώθω την ανάσα εργατών και εργατριών, να καμαρώνουν για τους νεότερους και νεότερες σπουδαστές και σπουδάστριες που σε τούτον τον χώρο απλώνουν τα χέρια τους για εργασίες και συνεργασίες. Νιώθω τα όνειρά τους να πασπαλίζουν τα βήματά μας με χαμόγελα ικανοποίησης αλλά και με πικρές αναζητήσεις ενός καλύτερου κόσμου.

Όλα τούτα γίνονται εντονότερα φέτος, που γιορτάζουμε τα εκατό χρόνια ελεύθερης ζωής της Ξάνθης. Φαίνεται ότι έγιναν πολλά. Πολλά όμως απομένουν να πραγματοποιηθούν για να δείξουμε ότι τιμούμε τους αγωνιστές της ελευθερίας, ότι κατανοήσαμε το νόημα της προόδου, ότι σωστά ερμηνεύσαμε τις καλύτερες μέρες που προσδοκούσαν και προσδοκούν οι άνθρωποι σε τούτον τον τόπο.

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στου οποίου τις δράσεις έχω τη χαρά και τιμή να συμμετέχω όλα τα χρόνια λειτουργίας του, βαδίζει. Κι όταν ένας θεσμός έχει διάρκεια, επιβιώνει μόνο όταν διαφοροποιείται, εξελίσσεται και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.

Χαίρομαι που όλες οι ηλικίες και όλα τα ενδιαφέροντα βρίσκουν στο Ίδρυμα ικανοποίηση και δημιουργική διέξοδο.

Είχα την ευκαιρία κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018 – 19 να οργανώσω με τους σπουδαστές και σπουδάστριές μου το Σεμινάριο «Ελληνική Διαχρονία», που ασχολήθηκε με τη Φιλοσοφία και τους Φιλοσόφους. Μεταφράσαμε κυρίως αποσπάσματα του Πλάτωνα από τον Κρίτωνα και την Απολογία του Σωκράτη. Στην ενότητα ιστορίας και πολιτισμού, ασχοληθήκαμε με την Ιστορία της Φιλοσοφίας, με έμφαση τη νεότερη εποχή. Στην έκθεση υπάρχουν σχετικά υλικά με τις αφίσες και τα τεύχη που κυκλοφόρησαν ως διδακτικό υλικό του σεμιναρίου.

Κλείνοντας να σημειώσω ότι μάθημα δεν είναι μόνο ό,τι κάνουμε μέσα στην τάξη, αλλά και όσα μόνοι και μόνες μας κάνουμε στο σπίτι μας. Τη γνώση την κατακτά ο κάθε άνθρωπος μόνος του. Ο δάσκαλος απλώς δείχνει το δρόμο, όλα τα άλλα είναι δικά μας – βάσανο και μεράκι.

Ευχαριστώ τον Πρόεδρο και το ΔΣ του Ιδρύματος, τον Διευθυντή, τους και τις υπαλλήλους και τους σπουδαστές και τις σπουδάστριές μου.

Σας ευχαριστώ όλους και όλες σας

Καλό Καλοκαίρι!

Θανάσης Μουσόπουλος, Διδάσκων

Αρχαίων Ελληνικών και Ιστορίας Πολιτισμού

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button