Ειδήσεις

Σύσκεψη εκπροσώπων των Δασικών Συνεταιρισμών του νομού Ξάνθης στα γραφεία της ΕΑΣ

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8/6/2019 σύσκεψη με εκπροσώπους των Δασικών Συνεταιρισμών του νομού Ξάνθης στα γραφεία του Α.Σ. Ξάνθης η ΕΝΩΣΗ, παρουσία του π. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρου Κοντού, του Προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ξάνθης ¨Η ΕΝΩΣΗ¨ κ. Kωνσταντίνου Χατζηελευθεριάδη και μελών του ΔΣ, του Νομικού Συμβούλου της Ένωσης κ. Ιωάννη Τσιλιγγίρη και υπηρεσιακών στελεχών της Οργάνωσης.

Καταρχήν έγινε αναλυτική ενημέρωση στο βασικό θέμα της προσαρμογής των Δασικών Συνεταιρισμών στο νέο Νόμο 4423/2016. Από τον Α.Σ. Ξάνθης έγιναν προτάσεις για τη φορολογική ελάφρυνση των Δασικών Συνεταιρισμών, των μελών -δασεργατών σύμφωνα με την υπάρχουσα φορολογική νομοθεσία.

Συγχρόνως ο Διευθυντής της Ένωσης κ. Εμμανουήλ Σαραντίδη ανέλυσε τις δυνατότητες μέσω προγραμμάτων, επιδότησης αγοράς και εκσυγχρονισμού σχετικού εξοπλισμού που απαιτείται σε όλη τη διαδικασία των Δασικών Εκμεταλλεύσεων (συλλογή-υλοτόμηση-μεταφορά ξυλείας).

Έγιναν ερωτήσεις -προτάσεις από τους Δασεργάτες- Μέλη των Δασικών Συνεταιρισμών εκφράζοντας και τον προβληματισμό τους για τα στενά χρονικά περιθώρια προσαρμογής των καταστατικών που απομένουν (27/9/2019), αλλά βασικά για τον μεγάλο αριθμό των μελών που απαιτείται και δεν συνάδει με τη μορφολογία του εδάφους στα Δάση του νομού Ξάνθης και τις ανάγκες της περιοχής. Επιπλέον τέθηκαν προβληματισμοί για την υψηλή επιβάρυνση με ΦΠΑ 24% των καυσόξυλων κατά την εμπορία τους, για τη δυνατότητα επιδότησης των Ζώων μεταφοράς ξυλείας μέσω βασικής ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) και για την εξεύρεση εναλλακτικού τρόπου πληρωμής προς του Δασικούς Συνεταιρισμούς ξυλείας που αφορά τις ατομικές ανάγκες ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (ΚΕΔ).
Μετά από διαλογική συζήτηση ο Πρόεδρος του Α.Σ. Ξάνθης “Η ΕΝΩΣΗ” κ. Κωνσταντίνος Χατζηελευθεριάδης ανέφερε ότι η Ένωση Ξάνθης είναι δίπλα στους Δασεργάτες για την επίλυση κάθε προβλήματος, ενώ ο π. υπουργός κ. Αλέξανδρος Κοντός δεσμεύτηκε για την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίλυση των θεμάτων που απασχολούν τους Δασεργάτες – Μέλη των Δασικών Συνεταιρισμών.

ΜΕ ΤΙΜΗ
ΓΙΑ ΤΟΝ Α.Σ. ΞΑΝΘΗΣ “Η ΕΝΩΣΗ”
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΧΑΤΖΗΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button