Εισήγηση Σωκράτη Ξυνίδη στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

H ανάγκη να εισακουστεί η φωνή των στελεχών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και να συνδιαμορφώσει την πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ καθώς επίσης και η εύρυθμη λειτουργία του κόμματος ώστε να αποτελέσει πυρήνα πολιτικής δράσης χωρίς κομματικής γραφειοκρατία, ήταν μερικά από το πιο σημαντικά ζητήματα που έθεσε μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο Γραμματέας του κόμματος Σωκράτης Ξυνίδης, κατά τη συνεδρίαση του οργάνου. Πιο αναλυτικά η εισήγηση του Σωκράτη Ξυνίδη αναφέρει:

H ανάγκη να εισακουστεί η φωνή των στελεχών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και να συνδιαμορφώσει την πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ καθώς επίσης και η εύρυθμη λειτουργία του κόμματος ώστε να αποτελέσει πυρήνα πολιτικής δράσης χωρίς κομματικής γραφειοκρατία, ήταν μερικά από το πιο σημαντικά ζητήματα που έθεσε μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο Γραμματέας του κόμματος Σωκράτης Ξυνίδης, κατά τη συνεδρίαση του οργάνου.

 

Πιο αναλυτικά η εισήγηση του Σωκράτη Ξυνίδη αναφέρει:

 

“Με πλήρη συναίσθηση της μεγάλης πολιτικής ευθύνης ξεκινούμε την ελπιδοφόρα πορεία του Κινήματός μας που έχει ως αφετηρία την τεράστιας πολιτικής σημασίας εκλογική νίκη της 4ης Οκτωβρίου 2009 και σαν τερματισμό την εκπλήρωση των στόχων που θέσαμε στην προεκλογική μας συμφωνία με τον ελληνικό λαό.Αυτή η συμφωνία στηρίχτηκε στην ιστορική μας αλλά και διαρκή αντίληψη ότι το ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκε για να υπηρετεί τον ελληνικό λαό. Στηρίχτηκε στο όραμά μας για την Ελλάδα της προόδου, της κοινωνικής σύγκλησης, της αξιοποίησης του αστείρευτου ανθρώπινου κεφαλαίου της, την Ελλάδα της πράσινης ανάπτυξης, την Ελλάδα της εξωστρέφειας. Στηρίχτηκε στην απαίτηση της κοινωνίας για διαφάνεια, αξιοκρατία, σεβασμό του δημόσιου χρήματος, τίμια σχέση ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη.

 

Αυτή τη συμφωνία καλούμαστε να υπηρετήσουμε όχι μόνο ως Κυβέρνηση, αλλά και ως Κίνημα. Και θα την υπηρετήσουμε εξασφαλίζοντας τη λειτουργία των ανοικτών, δημοκρατικών, συλλογικών πολιτικών διαδικασιών του Κινήματός μας. Με την τήρηση των καταστατικών μας διατυπώσεων, χωρίς να καταντήσουμε κομματικοί γραφειοκράτες.Θα την εξασφαλίσουμε μέσω της συνεχούς πολιτικής διεργασίας, της επιμόρφωσης των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ. Μέσω της κάρτας μέλους και της οικονομικής συνδρομής τους, που μας καθιστά συμμέτοχους, αλλά κυρίως εξασφαλίζει την αυτονομία του Κινήματός μας. Μέσω της επικοινωνίας και της διαβούλευσης που επιτελείται συγχρόνως με τις τεχνολογίες. Τα μέλη του Κινήματός μας δεν μπορεί να είναι θεατές στις διαδικασίες διαβούλευσης, αλλά συνδιαμορφωτές του πολιτικού αποτελέσματος.Θα την κατακτήσουμε μέσα από την πολιτική δράση των στελεχών, των μελών και των φίλων μας στους κοινωνικούς χώρους και τους χώρους εργασίας, όπου πλέον επικρατεί εκρηκτικό κλίμα.Θα την κατακτήσουμε μέσα από την επικοινωνία μας με τις κινήσεις πολιτών, τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις, τις ανεξάρτητες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, τις κοινότητες των μεταναστών.Πιστεύουμε ακράδαντα, και έχουμε ήδη από τις πρώτες μέρες τα σαφή δείγματα γραφής, ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πορεύεται ευθέως και χωρίς περιστροφές στην κατεύθυνση αυτή.

 

Μέσα σε πενήντα μέρες άνοιξαν, συζητούνται σε ανοικτές διαδικασίες διαβούλευσης και έρχονται προς ψήφιση, ως νομοθετήματα, όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Ό,τι δεν τολμήθηκε να γίνει στην Ελλάδα επί δεκαετίες.Εντοπίζουμε καθυστερήσεις και ανάγκη για καλύτερο συντονισμό, αλλά είμαστε ευτυχείς που μόνον αυτό εντοπίζουμε, αφού η κατάσταση στα ταμεία και στη διοίκηση αποδείχθηκε πολύ χειρότερη από κάθε πρόβλεψη. Σε κάθε όμως περίπτωση, η αίσθηση του πολίτη ότι υπάρχει νέα πολιτική ηγεσία και νέα αντίληψη απέναντι στην μέχρι τώρα φαύλη, είναι αναγκαία για την ψυχολογική, αλλά και συστατική ανάγκη της κοινωνίας.Η επεξεργασία και η ανάδειξη των πολιτικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ δεν σταματά στον Οκτώβριο που πέρασε. Η άσκηση της εξουσίας δημιουργεί αγκυλώσεις και στρεβλώσεις.

 

Το Κίνημά μας οφείλει να παρέχει οξυγόνο πολιτικών θέσεων στην κοινωνία και την Κυβέρνηση, ιδίως τώρα που δεν είναι επιφορτισμένο με το βάρος της άσκησης της αντιπολίτευσης.Οι τακτικοποιημένες συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου με προηγούμενη επεξεργασία των θεμάτων που συζητούνται, η επαναδιάταξη του πολιτικού δυναμικού του Εθνικού Συμβουλίου στους Τομείς του και η ουσιαστική λειτουργία τους, η επικαιροποίηση του περιεχομένου των Τομέων από το Εθνικό Συμβούλιο, η επανεκκίνηση της δραστηριοποίησης των Δικτύων, η ανάδειξη του επιτελικού ρόλου των Περιφερειακών Επιτροπών, η λειτουργική υποβοήθηση του έργου των Νομαρχιακών Επιτροπών και η συνέχιση της μεγάλης προσπάθειας της οργανωτικής επαναδιάταξης των Τοπικών Οργανώσεων, αλλά και η ουσιαστική τους λειτουργία ως πυρήνας ανοικτής πολιτικής δράσης στην κοινωνία, αποτελούν τις εύλογες προτεραιότητές μας.

 

Ο συντονισμός της δράσης μας με τους συντρόφους μας στο Εθνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποτελεί προϋπόθεση πολιτικής αποτελεσματικότητας και σχεδιασμού.Η πορεία μας δεν θα είναι εύκολη. Δεν θα είναι εύκολη, όχι γιατί δεν θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες, αλλά, διότι επιλέξαμε να είμαστε εμείς αυτοί που θα αλλάξουμε την πορεία της Ελλάδας. Που θα πραγματοποιήσουμε τις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Να ζει με αξιοπρέπεια σε μια σύγχρονη χώρα και σε μια κοινωνία με επίκεντρο τον άνθρωπο.”

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button