Ειδήσεις

Μειονοτικό κόμμα (DEB): Απειλή ή μήπως ευκαιρία
Γράφει ο Στέργιος Γιαλάογλου δικηγόρος Ξάνθης

Διαβάζω στον Τύπο για τις Ευρωεκλογές και την υπερπροβολή της Θράκης για έναν τελείως λανθασμένο λόγο. Η υπερψήφιση του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ (DEB) ερέθισε και πάλι τα φοβικά αντανακλαστικά των απανταχού ανησυχούντων για την περιοχή και ξεκίνησαν οι βαθυστόχαστες και υπερβολικά ευαίσθητες, αναλύσεις για “απώλεια” της Θράκης και άλλα γραφικά. Είχα γράψει πριν από κάποιο χρονικό διάστημα (24-4-2019) για την ατυχή κατά την άποψη μου, απόφαση των παραγόντων αυτού του κόμματος να συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές και εξήγησα αναλυτικά τους λόγους που θεωρούσα ότι δεν υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις που να δικαιολογούν την αυτόνομη κάθοδο του. Και ήρθαν τα αποτελέσματα να με δικαιώσουν. Και εξηγώ γιατί

Τι προέκυψε από τις ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων: Το μειονοτικό κόμμα κατέλαβε την πρώτη θέση στο Ν. Ροδόπης με ποσοστό περίπου 36% και 18.500 ψήφους (καταμετρημένο το 85% των εκλογικών τμημάτων), ενώ στο Ν. Ξάνθης κατετάγη δεύτερο με ποσοστό 24% και 11.819 ψήφους (σ.σ. το άρθρο αυτό συντάσσονταν πριν την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων στο νομό Ξάνθης, σύμφωνα με τα οποία το μειονοτικό κόμμα κατετάγη τελικά πρώτο με ποσοστό 25,24%). Πανελλαδικά κατετάγη 20ο με ποσοστό 0,64% και 31.700 ψήφους. Η ανάλυση προϋποθέτει την γνώση κάποιων παραμέτρων και προπάντων νηφαλιότητα και ψυχραιμία για να μην οδηγηθούμε σε υπερβολές και ανακρίβειες που μακροπρόθεσμα θα ζημιώσουν την ίδια την ελληνική πολιτεία.

Δεδομένο 1. Το 2014 το συγκεκριμένο κόμμα είχε συγκεντρώσει 42.792 ψήφους και ποσοστό 0,74%, άρα παρατηρείται μείωση της δύναμης του που λαμβανομένης υπόψη της αύξησης του αριθμού των εκλογέων, είναι πολύ μεγάλη.

Δεδομένο 2. Η κύρια δύναμη του κόμματος είναι οι Δήμοι Αρριανών και Ιάσμου στην Ροδόπη στους οποίους κατετάγη πρώτο με ποσοστό 85% και 7.800 ψήφους στον πρώτο και 52,64% και 4.400 ψήφους στον δεύτερο, αφετέρου στην Ξάνθη ο Δήμος Μύκης όπου κατετάγη 1ο με ποσοστό 63% και 6.270 ψήφους. Στους τρεις αυτούς δήμους πήρε το 55% της συνολικής του δύναμης.

Δεδομένο 3. Στα μεγάλα αστικά κέντρα της Κομοτηνής κατετάγη 3ο, με ποσοστό 16% και 4.200 ψήφους ενώ στην Ξάνθη κατετάγη 3ο με ποσοστό 7,60% και 1.740 ψήφους.

Δεδομένο 4. Σε όλους τους Δήμους παρουσιάζει αισθητή μείωση και στα μεγάλα αστικά κέντρα δείχνει να συρρικνώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Αναμένοντας την τελική ενσωμάτωση που θα διαφοροποιήσει κατά κάποιο ποσοστό τα παραπάνω στοιχεία οφείλουμε να καταδείξουμε εμείς οι κάτοικοι αυτής της περιοχής ότι ήρθε πλέον η ώρα που η μειονότητα με αργά αλλά σταθερά βήματα απομακρύνεται από τα πολωτικά και φοβικά διλήμματα ενός ανεξάρτητου συνδυασμού. Το γεγονός της εκλογής τεσσάρων βουλευτών από την μειονότητα στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, απέδειξε τις δυνατότητες που μπορούν να έχουν τα μέλη της μειονότητας να εκπροσωπούνται ευπρεπώς και ουσιαστικώς μέσα από τα υπάρχοντα κόμματα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλά μέλη της μειονότητας, να συμμετέχουν μαζικά μέσα από τα υπάρχοντα κόμματα τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις αυτοδιοικητικές. Και όσο περισσότερο αστικοποιείται η μειονότητα και απολαμβάνει τους καρπούς της εξέλιξης και της ανάπτυξης ισομερώς με την πλειονότητα τόσο περισσότερο θα ανθίσταται στις προσπάθειες ασφυκτικού εναγκαλισμού της που επιχειρεί συντονισμένα και συστηματικά η Τουρκία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα έχουν λυθεί και ότι δεν υπάρχουν γεγονότα που δικαιολογούν μια εγρήγορση γενικότερη. Γιατί είναι επίσης δεδομένο ότι στην παρούσα προεκλογική περίοδο στους συγκεκριμένους δήμους η αντιπαράθεση των υποψηφίων έγινε αποκλειστικά στην τουρκική γλώσσα, ενώ αφίσες, φυλλάδια, ομιλίες κλπ έγιναν μόνο στην τουρκική. Όπως επίσης είναι γεγονός ότι ορισμένοι υποψήφιοι υπερακόντισαν σε τουρκισμό και μισαλλόδοξο λόγο, με εθνικιστικές κορώνες περί τουρκικής καταγωγής και υπεροχής (κατ’ αναλογία με τις δικές μας χρυσαυγίτικες κραυγές). Ακούστηκαν φαιδρότητες για διεκδίκηση της αποκλειστικής χρήσης της τουρκικής γλώσσας στις συναλλαγές του Δήμου, ενώ διακινήθηκαν τεράστια ποσά προς εξαγορά ψήφων και εκφοβίστηκαν πολίτες. Όλοι αυτοί οι υποψήφιοι δυστυχώς δεν αντιλαμβάνονται πόσο ζημιώνουν τους ίδιους τους ομόθρησκους πολίτες των δήμων τους. Διότι δεν είναι η Τουρκία που θα χρηματοδοτήσει έργα στους Δήμους τους, ούτε θα συνεννοηθούν με την ελληνική πολιτεία στην τουρκική όταν επίσημη γλώσσα του κράτους είναι η ελληνική.

Μια τέτοια εμπαθής και κοντόφθαλμη νοοτροπία απλά θα ζημιώσει τον δήμο τους και θα τον απομονώσει, καταδικάζοντας τον σε απαξίωση και σε υποβάθμιση του βιοτικού του επιπέδου. Εκτός αν πιστεύουν ότι μπορούν να βρουν χρήματα από άλλη πηγή (μαύρα και αδήλωτα) να υποκαταστήσουν την λειτουργία του κράτους, ότι δεν έχουν ανάγκη το ελληνικό κράτος, ότι η εξουσία που τους δόθηκε ως Δήμαρχοι, ανήκει σε άλλη χώρα εκτός Ελλάδος. Ανάμεσα στους υποψήφιους υπάρχουν και δικηγόροι.

Ελπίζω πως αυτοί θα αλλάξουν τις κακές και ξεπερασμένες αυτές νοοτροπίες και φροντίσουν να εμπεδωθεί στους δημότες τους ότι η ελληνική πολιτεία είναι ο μόνος εγγυητής της δικής ανάπτυξης, της δικής τους εξέλιξης και ότι μόνο μέσω αυτής και με εφόδιο την αποκλειστική χρήση της επίσημης γλώσσας του κράτους θα μπορέσουν να φανούν χρήσιμοι σε αυτούς που τους εξέλεξαν για το καλό της περιοχής.

Κύριους μοχλούς άσκησης αυτής της πίεσης προς την μειονότητα και υπέρ του ΚΙΕΦ αποτέλεσαν οι δύο αυτοαποκαλούμενοι εκλεγμένοι μουφτήδες (Μέτε και Σερήφ) οι οποίοι αντιποιούμενοι την ιδιότητα του Μουφτή με τις πλάτες και την ανοχή της Ελλάδας επί πολλά χρόνια, αλλοιώνουν την ελεύθερη βούληση των μουσουλμάνων της περιοχής προωθώντας και πριμοδοτώντας με κάθε τρόπο, συγκεκριμένους υποψήφιους που υποδεικνύει η Τουρκία, αναγορευμένοι οι ίδιοι σε πολιτικούς παράγοντες κόντρα στην θρησκευτική τους ιδιότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ένας εξ αυτών (Μέτε) της Ξάνθης, έχει καταδικαστεί για ρατσιστικό κήρυγμα μίσους (διέγερση σε διχόνοια) και διασπορά ψευδών ειδήσεων σε βάρος των Εβραίων αμετάκλητα και παρόλα αυτά εξακολουθεί να παρεμβαίνει στα πολιτικά δρώμενα της περιοχής.

Η ανάλυση λοιπόν των αποτελεσμάτων τόσο στις Ευρωεκλογές όσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές με κάνουν να ελπίζω ότι έχουμε ωριμάσει αρκετά ως λαός, και ως Θρακιώτες για να αφήσουμε πίσω τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος. Ότι ως πολίτες δεν έχουμε πλέον κανένα ενδοιασμό ότι τα στελέχη της μειονότητας είναι αξιόλογα και δικαιούνται την ψήφο όλων μας. Γι’ αυτό απολύτως φυσιολογικά στήριξα με τον ένα σταυρό μου την υποψηφιότητα της μουσουλμάνας υποψήφιας στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος που ψήφισα στις ευρωεκλογές και το ίδιο έκανα και στις αυτοδιοικητικές. Οφείλουμε όλοι να δουλέψουμε με συνθήκες αμοιβαιότητας για να αποδείξουμε ότι η Θράκη μας δεν έχει ανάγκη από προστάτες ούτε φοβάται την διαφορετικότητα.

Η στήριξη από την μειονότητα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη κυρίως, αλλά και στην Κομοτηνή παρά την ύπαρξη του μειονοτικού κόμματος, αποδεικνύει με τον πλέον ηχηρό τρόπο ότι η Θράκη αλλάζει σελίδα. Αν μάλιστα τα δύο αυτά μεγάλα κόμματα είχαν στείλει πριν από τις εκλογές ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος τους στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή (π.χ. η Μπακογιάννη από την ΝΔ ή ο Γαβρόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ), το οποίο συνοδεία των βουλευτών θα αλώνιζε τους δήμους της περιοχής αφουγκραζόμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και προσπαθούσαν να καλλιεργήσουν ένα νέο κλίμα εμπιστοσύνης με την μειονότητα, τότε πιστέψτε με το μειονοτικό κόμμα θα είχε εξαφανιστεί.

Αν μάλιστα αυτά τα στελέχη είχαν μαζί τους την υποψήφια Αχμέτογλου Χιουμεϊρά της ΝΔ, ή την Ουφούκ Μουσταφά του Συριζα, μπορούσαν να αποδείξουν ότι η υπερψήφιση από όλη την μειονότητά τους ενός ή του άλλου συνδυασμού και της υποψήφιας, μπορούσε να οδηγήσει στην τελική εκλογή μιας εξ αυτών (υπό προϋποθέσεις) στην Ευρωβουλή. (40.000 ψήφοι για υποψήφια Ευρωβουλευτή δεν είναι λίγοι). Όμως σε αντίθεση, ενώ η ΝΔ δεν έκανε τίποτε, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε με τον πρωθυπουργό και πήγε μόνο στον οικισμό των Ρομά, για να τους κινητοποιήσει ως χειροκροτητές των ομιλιών του ανά την Ελλάδα.

Έτσι, δεν προωθείται η εμπιστοσύνη και η πίστη στην Ελληνική Πολιτεία. Μην ξεχνάτε, για όσους δεν γνωρίζουν την ιστορία, ότι την περίοδο 1913-1923 πριν την συνθήκη της Λωζάννης, μετά την απελευθέρωση της Θράκης από τους Βουλγάρους, ο σπουδαιότερος λόγος που η Θράκη εντάχθηκε και αποδόθηκε στο ελληνικό κράτος ήταν γιατί το ζήτησαν οι μουσουλμάνοι κάτοικοι αυτής της περιοχής που ήταν πλειοψηφία, οι οποίοι επέλεξαν τους Έλληνες αντί των Τούρκων και των Βουλγάρων που διεκδικούσαν την περιοχή και δεν δέχθηκαν οι ίδιοι την αυτονόμηση τους που προωθούσαν οι δύο αυτές διεκδικήτριες δυνάμεις. Και το έκαναν διότι εκτίμησαν τον σεβασμό και την αλληλεγγύη με τις οποίες τους συμπεριφέρθηκαν οι Έλληνες.

Γι’ αυτό τον λόγο ας αφήσουμε τις υστερίες και ας σκύψουμε στην περιοχή με πραγματικό ενδιαφέρον. Ας δείξουμε εμπιστοσύνη στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας και ας μιλήσουμε ειλικρινά μαζί τους. Το μειονοτικό κόμμα όσο υπάρχει, σημαίνει ότι έχουμε περιθώρια βελτίωσης. Είναι μια ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την ύπαρξη του ως λόγο για να κινητοποιηθούμε προς την κατεύθυνση της έμπρακτης απόδειξης του πραγματικής πρόνοιας του κράτους για να μην βρίσκουν πρόσφορο έδαφος ούτε οι κορώνες άκρατου τουρκισμού ούτε να αφήνουμε τα περιθώρια για ευημερούν οι κάθε λογής εξαρτημένοι από το τουρκικό προξενείο. Την τύχη μας την κρατούμε στα χέρια μας οι ίδιοι οι Θρακιώτες χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Το ελληνικό κράτος πρέπει να αποδείξει ότι υπάρχει για να διασφαλίζει συνθήκες ισότιμης και αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους κατοίκους της περιοχής. Τόσα πολλά ζητάμε;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button