«Κοίτα ποιοι μιλούν….. αλλά και ποιοι μας ήρθαν….»

Από τη μια τα χτυποκάρδια στα θρανία από την άλλη η απόβαση του Τούρκου πρωθυπουργού με το πολυπληθές επιτελείο του-τωνάσπονδων φίλων κα γειτόνων μας και στη μέση ο απόηχος από τον καυγά των δυο γαϊδάρων σε ξένο αχυρώνα…. Κάπως έτσι καταγράφεται η σημερινή επικαιρότητα. Παρασκευή 14 Μαίου……
Πρώτη κίνηση η στήλη να ευχηθεί καλή αρχή και καλή επιτυχία στους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων……

Από τη μια τα χτυποκάρδια στα θρανία από την άλλη η απόβαση του Τούρκου πρωθυπουργού με το πολυπληθές επιτελείο του-τωνάσπονδων φίλων κα γειτόνων μας και στη μέση  ο απόηχος από τον καυγά των δυο γαϊδάρων σε ξένο αχυρώνα…. Κάπως έτσι καταγράφεται η σημερινή επικαιρότητα. Παρασκευή 14 Μαίου……


Πρώτη κίνηση η στήλη να ευχηθεί καλή αρχή και καλή επιτυχία στους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων……


Και εύχομαι σαν το νεράκι να κυλήσει η εξεταστική περίοδο , γρήγορα και χωρίς προβλήματα να φτάσουν στην 31η Μαίου, που θα σημάνει και το τέλος των δοκιμασιών τους …..


Δεύτερη κίνηση να καλωσορίσει τον Ταγίπ Ερντογάν που κατέφθασε συν γυναιξί και τέκνοις , αλλά και μαζί 10 υπουργούς να τον συνοδεύουν και 100 επιχειρηματίες να συμπληρώνουν τη μεγάλη και εντυπωσιακή αυτή αποστολή…..


Και τρίτη και τελευταία, να διορθώσει τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, αναφορικά με την παροιμία που επικαλέστηκε στην κόντρα που ξέσπασε μεταξύ των πολιτικών και των επιχειρηματιών μετά τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλου…..


Η ψείρα δε βγήκε στο γιλέκο αλλά στο γιακά…..


Χόρτασε η ψείρα και βγήκε στο γιακά….. στα μέρη μας έτσι έχουμε μάθει αυτή τη λαϊκή παροιμία…..


 


Κοιτά ποιοι μιλούν λοιπόν …..


Επιχειρηματίες και πολιτικοί να μαλώνουν για το ποιος τα παίρνει και ποιος όχι…..


Ποιος ευθύνεται για τη διαπλοκή και ποιος όχι…..


Ε, ρε γέλια …..είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα….ή μήπως καλύτερα δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα…..;


Συμφωνώ ότι  όλοι δεν είναι ίδιοι και ότι όλα δεν πρέπει να τα βάζουμε στο ίδιο το τσουβάλι……


Σίγουρα υπάρχουν και εξαιρέσεις , αλλά δυστυχώς στις μέρες μας δεν είναι και πολλές…..


Έτσι λοιπόν ο κόσμος το έχει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι…..


Αυτό ισχύει τόσο για τις δηλώσεις Δασκαλόπουλου όσο και Καστανίδη…..


Δεν μπορείς να βγαίνεις κ. Πρόεδρε του ΣΕΒ και να κάνεις βαρύγδουπες δηλώσεις και να κρίνεις πολιτικό σύστημα και κόμματα, όταν αποτελείς μέρος του συστήματος και ρυθμιστής του παιχνιδιού….


Όχι αναγκαστικά προσωπικά εσύ, αλλά γενικότερα ο επιχειρηματικός κόσμος της υψηλής τάξης…..και ο νοών νοείτο…..


 


Χαρακτηρίζεις τα κόμματα του μεταπολιτευτικού σκηνικού «διαπλεκόμενα με το κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο της Μεταπολίτευσης, είτε οργανικά, είτε ιδεολογικά» και υποστηρίζεις ότι «είναι προφανής σήμερα η απροθυμία όλων των κομμάτων να κόψουν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται γιατί αισθάνονται ότι η συρρίκνωση του κράτους και η ανεμπόδιστη ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας  και  οικονομίας θα συρρίκνωνε την εξουσία τους και άρα τα προνόμιά τους»…….


Αλήθεια πού είναι οι προτάσεις σας για την πάταξη της διαπλοκής και κυρίως που είναι το χέρι βοηθείας προς τη χώρα και το λαό της, τώρα που βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας……;


Τι κάνει λοιπόν η περιβόητη ιδιωτική πρωτοβουλία, έτσι όπως εσείς την ορίζετε για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας…..


Τώρα που είναι η σειρά σας να βάλετε λίγο βαθύτερα το χέρι σας  στη δική σας τσέπη βγαίνετε και ασκείτε σκληρή κριτική-που μπορεί βέβαια και εν μέρει κρύβει αλήθειες-…..


Δεν μπορεί πάντοτε να παρουσιάζεται υπερκέρδη …..ας έχετε και κάποιες ζημίες….προς όφελος των εργαζομένων, αν και πολύ το αμφιβάλλω….


Έτσι λοιπόν με τις δηλώσεις και την κριτική σου δεν μπορείς να απαξιώνεις ολόκληρο το πολιτικό σύστημα , την ίδια τη δημοκρατία……


 


Για αυτό και δικαιολογημένη και η έκρηξη του υπουργού Δικαιοσύνης από το βήμα της Βουλής, αλλά και η άμεση αντίδραση όλων των κομμάτων…..


Έγραψε ο Χάρης «Και επειδή άκουσα χθες εκπρόσωπο των επιχειρηματιών να υπερασπίζεται την άποψη ότι το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να προσφέρει τίποτε, αλλά θα το κάνουν οι επιχειρήσεις, του απαντώ με τη λαϊκή σοφία –χόρτασε η ψείρα και βγήκε στο γιλέκο-. Την πολιτική δεν μπορούν να την κρίνουν και να την αλλάξουν επιχειρηματίες βουτηγμένοι στη διαπλοκή»…..


Μόνο που αγαπητέ μου υπουργέ, δυστυχώς κομμάτι της διαπλοκής είστε και εσείς οι πολιτικοί…..


Όχι όλοι, αλλά κάποιοι σίγουρα, άλλωστε το παιχνίδι της διαπλοκής παίζεται το λιγότερο με δυο παίκτες…..


Είναι το δούναι και λαβείν…..


Και αυτή την άποψη, αυτόν τον κανόνα πιστεύει ο λαός και όσο και αν προσπαθείτε να του αλλάξετε θέση δεν τα καταφέρνετε, γιατί απλούστατα άλλα λένε τα λόγια σας και άλλα τα έργα σας…..


 


Και τέλος να έρθουμε και στο κοίτα ποιοι μας ήρθαν….


Οι φίλοι μας οι  Τούρκοι με τα δώρα……


Ήρθαν να συσφίξουμε τις ελληνοτουρκικές μας σχέσεις, με προπομπό τις τουρκικές εναέριες παραβιάσεις….


Αλλά και να μας δώσουν το φιλί της ζωής με δέκα συμφωνίες που θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας τόσο στον τομέα της οικονομίας με αύξηση των τουρκικών επενδύσεων στη χώρα μας , όσο και στους τομείς Περιβάλλοντος, και τις οποίες θα υπογράψουν ο Γιώργος και ο Ταγίπ…..


Στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητήσουν αναμένεται να είναι και αυτό της μουσουλμανικής μειονότητας…..


Αλήθεια ο Γιώργος θα θέσει θέματα της Ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο…..μπας και καταφέρουμε να κρατήσουμε εκεί και τους τελευταίους εναπομείναντες Έλληνες……;


Κάτι ήξεραν λοιπόν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι που έλεγαν «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες»…..


 


« Πανελλαδικές…χωρίς το ¨10¨….»


 


Αυλαία αύριο των Πανελλαδικών Εξετάσεων και το καρδιοχτύπι άρχισε για χιλιάδες μαθητές που βρίσκονται στην πιο καθοριστική καμπή της ζωής τους….


Μέσα σε μια δύσκολη περίοδο που σίγουρα δεν τους αφήνει ανεπηρέαστους 93000 απόφοιτοι ημερήσιων και εσπερινών γενικών λυκείων θα διαγωνιστούν στις εξετάσεις για την είσοδό τους στην τριτοβάθμιας εκπαίδευση….


Ένεκα της οικονομικής κρίσης και της λιτότητας που έχει επιβληθεί στους πάντες και άρα περιορισμό των δαπανών ακόμη και στο ευαίσθητο κομμάτι της Παιδείας, αύριο οι υποψήφιοι θα προσέλθουν σε λιγότερα εξεταστικά κέντρα…..


Θα λειτουργήσουν 1080 εξεταστικά κέντρα, ενώ πέρσι ήταν 1240…..


Επίσης η κατάργηση του βαθμολογικού ορίου του «10» δυσκολεύει πιο πολύ τα θέματα…..


Αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά η κλιμάκωση δυσκολίας τους…..


Ίσως για να μην κατρακυλήσουν οι βάσεις των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων …


Όπως επίσης αναμένονται σημαντικές αλλαγές στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις και στο επίπεδο της θεματολογίας ……


Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου η θεματοδοσία θα κινηθεί σε μια νέα φιλοσοφία, καθώς οι επιτροπές των θεμάτων θα είναι απελευθερωμένες από το άγχος του βαθμολογικού ορίου και την πιθανότητα αποκλεισμού χιλιάδων υποψηφίων από τις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης …..


Αν και η κλιμάκωση της δυσκολίας των θεμάτων για να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού στις υψηλές βαθμολογίες είναι δεδομένη….


 


«Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι ένας διαγωνισμός για την πλήρωση θέσεων που είναι λιγότερες από τους υποψηφίους.


Δεν αποτελούν μηχανισμό πιστοποίησης γνώσεων και η όποια βαθμολογία σε αυτή τη μια και μοναδική εξέταση πρέπει χρησιμοποιείται ως κριτήριο κατάταξης για την πρόσβαση σε θέσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης»….


Αυτή δεν είναι δική μου προσέγγιση, αλλά του υφυπουργού Παιδείας, Γιάννη Πανάρετου, με  την οποία συμφωνώ και επαυξάνω….


Πράγμα που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι δε θα πρέπει να έχουν μεγάλο άγχος, γιατί δεν κρίνεται η συνολική τους αξία, αλλά η ετοιμότητα και η αντιμετώπιση του πρώτου «επίσημου» αγώνα που δίνουν στη ζωή τους….


Εξάλλου τι κερδίζουν με το να αντιμετωπίζουν τις πανελλαδικές ως μπαμπούλα ή ως κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό για το μέλλον τους…..


Το μόνο βέβαιο είναι πως η ζωή των νέων δεν εξαρτάται από την επιτυχία ή μη σε αυτές τις πρώτες εξετάσεις, γιατί θα ακολουθήσουν και άλλες πολύ πιο δύσκολες και σημαντικές …….


Στις εξετάσεις της καθημερινότητας της ζωής εκεί είναι το ζήτημα να κερδίζουν…..


 


Άλλωστε ο καλά προετοιμασμένος υποψήφιος δεν έχει λόγο να αισθάνεται άγχος για τις πανελλαδικές ……


Βαθιές ανάσες, χαμόγελο και αισιοδοξία όταν παίρνει την κόλλα με τα θέματα και συν Αθηνά και χείρα κίνει και όλα θα πάνε καλά…..


Αρκεί φυσικά σε αυτό να συμβάλλουν και οι οικογένειές τους και να μη τους μεταδίδει ο μπαμπάς και η το άγχος τους ……


Ότι ήταν να πράξουν τα παιδιά τους το έκαναν κατά τη διάρκεια των δώδεκα χρόνων που κάθισαν στα μαθητικά θρανία …….


Και φυσικά στα αρκετά χρόνια που κάθισαν στα έδρανα των φροντιστηρίων και της λοιπής παραπαιδείας –των ιδιαιτέρων δασκάλων και καθηγητών……


Για αυτό και οι γονείς θα πρέπει να αφήσουν ελεύθερα τα παιδιά  τους και να μην τα «πνίγουν» με την πιεστική τους παρουσία και τις αγχωτικές τους ερωτήσεις…..


Ανέκαθεν μου προκαλούσε αρνητική εντύπωση η εικόνα εκείνων των γονιών που περίμεναν υπομονετικά έξω από τον  αύλιο χώρο του σχολείου μέχρι να γράψουν τα παιδιά τους το μάθημα στο οποίο διαγωνίζονταν και μόλις το έβλεπαν αυτό να προβάλει προς τον οπτικό τους ορίζοντα το πρώτο ερώτημα που του απηύθυναν ήταν αν έγραψε καλά…..πώς τα πήγε …..αν γνώριζε τα θέματα, αν ήταν εύκολα ή δύσκολα…αν…αν …και όχι αν το ίδιο ήταν καλά…….


 


Φαίνεται πως κάποιοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα παιδιά  μετά από μια πίεση μυαλού, ψυχής και σώματος,  μετά από τρεις ώρες κλεισμένοι μέσα σε μια αίθουσα να διαγωνίζονται σε κάποιο μάθημα, το μόνο που δε θέλουν είναι  δέχονται πιεστικές ερωτήσεις ……


Οι γονείς θα πρέπει να ακολουθούν τις επιθυμίες των παιδιών τους…..


Αν αυτά θέλουν όταν βγουν από το Εξεταστικό Κέντρο να τους περιμένει η μαμά ή μπαμπάς, ας το πράξουν, αν όχι τότε ας μείνουν αυτοί στο σπίτι τους ….


Και πάνω από όλα καλό είναι να μην τα ρωτούν τίποτα……


Εκείνα από μόνα τους, όταν ηρεμήσουν από το άγχος του διαγωνισμού, θα τους μιλήσουν για το πώς τα πήγα στο μάθημα που διαγωνίσθηκαν…..


Οι ειδικοί λένε , πως αυτό που χρειάζονται οι υποψήφιοι κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων είναι ηρεμία και αγάπη …..


Να νιώθουν τα παιδιά πώς έχουν κάποιο δίπλα τους να βρίσκεται στο πλευρό τους αθόρυβα, έτοιμος να ικανοποιήσει την όποια επιθυμία τους, που θα τους κάνει να αισθανθούν καλύτερα και θα τους διώξει το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων….


Αύριο λοιπόν παίρνουν το  βάπτισμα του πυρός με το μάθημα των Νεοελληνικών και  η στήλη εύχεται από καρδιάς καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους στον αγώνα που ξεκίνησαν αύριο πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων…..


Σε έναν αγώνα, όπου ανεξάρτητα από την όποια έκβασή του, το βέβαιο είναι πως θα αποτελέσει το πρώτο σκαλοπάτι για την ουσιαστική ενηλικίωσή τους……  


  


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button