Ειδήσεις

Τα προεκλογικά αντίδωρα και ο ευτελισμός της Δημοκρατίας
Γράφει ο Οικονομολόγος Κομνηνός Γεώργιος

Είμαι 66 ετών και στη διάρκεια της ζωής μου έζησα δεκάδες εκλογικές αναμετρήσεις. Εκλογικές, Βουλευτικές, Περιφερειακές, Δημοτικές, Κοινοτικές, Δημοψηφίσματα. Εκλογές σε συλλόγους, επιμελητήρια, συνδικαλιστικές, κλπ.

Χόρτασα λοιπόν από εκλογές. Χόρτασα από «το πανηγύρι της Δημοκρατίας», από «την κορυφαία πράξη της Δημοκρατίας» όπως την αποκαλούν οι λειτουργοί της Δημοκρατίας, οι κάθε λογής πολιτικοί μας.
Χόρτασα από λόγια, από υποσχέσεις, από Παραμύθια. Χόρτασα να βλέπω άσχετους, ερασιτέχνες, ανίκανους, αποτυχημένους, ανεπάγγελτους κενόδοξους και ματαιόδοξους, λαμόγια και τυχοδιώκτες, να αραδιάζουν παραμύθια για να υφαρπάξουν την ψήφο από τον «Σοφό Λαό».
Άκουσα δεκάδες φορές ότι κάποιοι από τους πολιτικούς, κυρίως σε τοπικές δημοτικές εκλογές , αλλά όχι μόνον, μοιράζουν 20Ευρα και παλιότερα πεντοχίλιαρα σε κοινωνικές ομάδες όπως Ρομά, φτωχούς, περιθωριακούς κλπ, μαζεύοντας ψηφαλάκια.
Είδα και άκουσα πολιτικούς να σπαταλούν προεκλογικά, από τον κρατικό κορβανά, μεγάλα ποσά σε επιδόματα, παροχές, προσλήψεις, έργα βιτρίνας της τελευταίας στιγμής, κλπ, κλπ.
Είναι γνωστή εξάλλου η ρήση του Λαού, « ρε μακάρι να γίνονται συνέχεια εκλογές για να κάνουν οι Δήμαρχοί μας, οι Πολιτικοί μας, τα έργα που δεν κάνουν στα τέσσερα χρόνια της θητείας τους».
Είδα και γνώρισα κοσμάκη να εξαγοράζεται με μικρά, με πεντοχίλιαρα ή με μεγαλύτερα με κάποιο διορισμό, κάποιες δουλειές, κάποιες μπίζνες. Είδα μεγάλους να εξαγοράζουν και να στήνουν πολιτικές μαριονέτες για να κάνουν τις μεγάλες δουλειές τους.
Το σημερινό όμως κατάντημα του Τσίπρα, να μοιράζει ξεδιάντροπα λίγες μέρες πριν τις εκλογές, σχεδόν έξω από την κάλπη:
1)Την προεκλογική 13η σύνταξη. Που είναι λέει κουτσουρεμένη αλλά μόνιμη. Μόνιμη την ονομάζει αφού άλλος θα κληθεί να την πληρώνει. Αν μιλάμε για την απόλυτη ξευτίλα, για την απόλυτη προσβολή της αξιοπρέπειας των Ελλήνων.
2) Το επίδομα ενοικίου.
3) Το επίδομα παιδιών.
4) Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης
και σειρά άλλων μικρών και μεγαλύτερων προεκλογικών δώρων, μέχρι και οι πληρωμές των συντάξεων, που όλως τυχαίως ήρθαν να πληρωθούν λίγες μόνο μέρες πριν την κάλπη.
Εξάλλου το λέει ξεδιάντροπα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μας. Μόνο το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ γράφει επάνω όλα τα πιο πάνω αντίδωρα.
Η κουτοπονηριά βέβαια του Τσίπρα είναι ότι ενώ 4,5 χρόνια δεν έδωσε τίποτε, τώρα στην αποδρομή του ψηφίζει μέτρα για να τα φορτώσει στον επόμενο. Να ναρκοθετήσει και τον επόμενο Πρωθυπουργό αλλά και την ελληνική οικονομία. Λέει δηλαδή αφού δεν θα είμαι εγώ ας καταστραφεί η ελληνική οικονομία στα χέρια του επόμενου, για να τη χρεωθεί κιόλας.
Αυτό κι αν είναι πρόοδος. Πρόοδος στο ρουσφέτι αισχύστου είδους. Πρόοδος στο παλιό το διεφθαρμένο, το παλαιοκομματικό!
Λέτε να υποθέτουν ότι οι έλληνες είναι κάφροι;
Συνέλληνες γρηγορείτε, γιατί τούτοι εδώ το έχουν τερματίσει. Θα μας εξαγοράσουν, αφού μας έχουν φτωχοποιήσει, αντί πινακίου φακής! Έτσι τουλάχιστον λογαριάζουν και θα φανεί, αν σωστά λογαριάζουν.
Συνάνθρωποι της παγκόσμιας κοινωνίας, δυστυχώς το «Άριστο» πολιτικό σύστημα της Δημοκρατίας της πλειοψηφίας των συμφερόντων, δεν αριστοποιεί, μάλλον το αντίθετο κάνει. Χειριστοποιεί, καταστρέφει την ίδια την κοινωνία μας. Ευτελίζει την αξιοπρέπεια και διαφθείρει τις συνειδήσεις μας.
Ευτυχώς σε τελευταία έρευνα της Ντόιτσε Βέλε το 60% λέει των νέων αμφισβητούν πλέον την δήθεν «Δημοκρατία της πλειοψηφίας των συμφερόντων».
Καιρός να αλλάξουμε το σύστημα της Δημοκρατίας, από την πλάνη της δήθεν ορθότητας της άποψης της πλειοψηφίας, στην Δημοκρατία του δικαίου για όλους.
Καμία απόφαση δεν είναι αυτόματα ορθή επειδή βολεύει τους περισσότερους. Για κάθε κοινωνικό θέμα υπάρχει μια ορθή απόφαση που ασφαλώς και δεν είναι αυτόχρημα αυτή που υπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών, αλλά αυτή που είναι δίκαιη για όλους. Και πιστέψτε με, και υπάρχει αυτή η δίκαιη απόφαση, και υπάρχει ο τρόπος και οι άριστοι που μπορούν να την βρουν, για το καλό όλων, πέρα από συμφέροντα και συναλλαγές.
Αρκεί να ανησυχήσουμε και να ψάξουμε έναν κοινωνικό αλγόριθμο πέρα από τις πλειοψηφίες των συμφερόντων μας.
Γιατί Δημοκρατία δεν είναι το δίκαιο των πολλών.
Γιατί Δημοκρατία δεν μπορεί παρά να είναι μόνον το Δίκαιο για όλους!

Για τις Ομάδες Κοινωνικής Δράσης
Κομνηνός Γεώργιος
Οικονομολόγος

Εάν συμφωνείτε με τις Ομάδες Κοινωνικής Δράσης ενώστε τη φωνή σας μαζί μας και ενταχθείτε σε κάποια Ομάδα Δράσης για να αγωνιστούμε μαζί για την λύση των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail: okd2010@hotmail.com ή στο facebook: Ομάδες Κοινωνικής Δράσης (Omades Kinonikis Drasis).
Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία. Περιμένουμε τις ιδέες και τις απόψεις σας. Ευχαριστούμε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button