Ειδήσεις

Δρομολογείται ο έλεγχος στατικότητας στη γέφυρα του Νέστου

Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την ανάθεση της μελέτης "Μελέτη Στατικού Ελέγχου της Γέφυρας του ποταμού Νέστου στη Σταυρούπολη"

Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την ανάθεση της μελέτης “Μελέτη Στατικού Ελέγχου της Γέφυρας του ποταμού Νέστου στη Σταυρούπολη”.

Αναθέτουσα Αρχή είναι η Περιφέρεια Α.Μ.Θ και η εκτιμώμενη αξία σύμβασης  98.602,88 ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 79.518,45 ευρώ).

Η µελέτη χρηµατοδοτείται από το Τεχνικό Πρόγραµµα Δράσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το έτος 2023 Μελέτες και έρευνες για εκτέλεση έργων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις προσφορές τους ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του ΕΣΗΔΗΣ, μέχρι τις 5/3/2024 και η αποσφράγιση αυτών θα γίνει στις 12/3/2024.

Ταυτότητα της μελέτης

Η µελέτη αφορά στον έλεγχο της στατικής επάρκειας και στην τυχόν απαιτούµενη µελέτη αποκατάστασης ή/και στατικής ενίσχυσης της υφιστάµενης γέφυρας του ποταµού Νέστου επί του επαρχιακού οδικού δικτύου Σταυρούπολης – Κεχρόκαµπου, σε απόσταση περί τα 850m νοτίως του οικισµού Σταυρούπολης. Ειδικότερα η µελέτη αφορά στον έλεγχο στατικής επάρκειας της γέφυρας, την γεωτεχνική έρευνα προκειµένου να διαπιστωθεί η κατάσταση του εδάφους θεµελίωσης και τελικά την µελέτη έργων αποκατάστασης λειτουργικότητας της γέφυρας, εφόσον απαιτηθεί µετά τους ελέγχους.

Η διερεύνηση – αποτύπωση και αποτίµηση του φέροντα οργανισµού θα περιλαµβάνει :

  • Πλήρη γεωµετρική αποτύπωση ανωδοµής και βάθρων της κατασκευής.
  • Αποτύπωση των Δοµικών Συστηµάτων.
  • Ερευνητικό πρόγραµµα µε επί τόπου ή/και εργαστηριακές δοκιµές για την διαπίστωση των χαρακτηριστικών των υλικών, την αποτύπωση αφανών στοιχείων (θέση και διάµετρο οπλισµών) καθώς και ελέγχους για τον προσδιορισµό των µηχανικών χαρακτηριστικών των υλικών σκυροδέµατος και χάλυβα.

Ο µελετητής θα συντάξει πρόγραµµα ερευνητικών εργασιών το οποίο θα εκτελεστεί σε συνεργασία µε αναγνωρισµένο/α Εργαστήριο/α. Η έκταση του προγράµµατος και συγκεκριµένα το πλήθος και το είδος των ελέγχων θα είναι τέτοια ώστε να εξασφαλίζονται αξιόπιστες πληροφορίες για τη σύνταξη της µελέτης αποτίµησης.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι θα διερευνηθούν τα εξής :

  • Η µορφή του φέροντος οργανισµού και των συστηµάτων στήριξης.
  • Τα µηχανικά χαρακτηριστικά των υλικών (σκυρόδεµα, χάλυβας).

1.Θλιπτική αντοχή σκυροδέµατος και µέτρο ελαστικότητας µε άµεσες ή/και έµµεσες µεθόδους.

2.Κατηγορία χάλυβα οπλισµού και σκληρού χάλυβα προεντάσεως (εφ’ όσον δύναται να ανακτηθεί) και χηµική του σύνθεση.

  • Οι διατοµές και η διάταξη του οπλισµού καθώς και οι λεπτοµέρειες όπλισης.
  • Η ανθεκτικότητα του προεντεταµένου σκυροδέµατος.

1.Μέτρηση του πάχους επικάλυψης των οπλισµών.

2.Μέτρηση του βάθους ενανθράκωσης.

3.Μέτρηση του πάχους οξείδωσης οπλισµών.

4.Μέτρηση περιεκτικότητας σκυροδέµατος σε χλωριόντα.

5.Μέτρηση διαφοράς ηλεκτρικού δυναµικού µεταξύ σκυροδέµατος και οπλισµών.

  • Γεωτεχνική διερεύνηση
  • Υδραυλική διερεύνηση

Η αποτίµηση φέρουσας ικανότητας θα λάβει υπόψη τα αποτελέσµατα του ερευνητικού προγράµµατος µε τα οποία θα τεκµηριωθούν και οι παραδοχές µελέτης, λαµβάνοντας υπόψη “στάθµη επιτελεστικότητας” και σεισµό σχεδιασµού που θα καθοριστεί από τον Κύριο του Έργου, κατόπιν της σχετικής πρότασης-έκθεσης του µελετητή και σύµφωνα µε τους ισχύοντες κανονισµούς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button