“Σιγά μη βγάλει τους κάτω των 18 από τα μπαράκια…”

Ως μάνα-μητέρα-μάμα-, ως μια άλλη Ελληνίδα μάνα κουράγιο, παρακολουθώ εδώ και δυο χρόνια αν δεν με απατά η μνήμη μου, τον “πόλεμο” που κήρυξε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Αβραμόπουλος με όλους εκείνους τους καταστηματάρχες και τους περιπτεριούχους που προσφέρουν αλκοόλ και πωλούν τσιγάρα σε ανήλικους …..

Ως μάνα-μητέρα-μάμα-, ως μια άλλη Ελληνίδα μάνα κουράγιο, παρακολουθώ εδώ και δυο χρόνια αν δεν με απατά η μνήμη μου, τον “πόλεμο” που κήρυξε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Αβραμόπουλος με όλους εκείνους τους καταστηματάρχες και τους περιπτεριούχους που προσφέρουν αλκοόλ και πωλούν τσιγάρα σε ανήλικους …..


Μάλιστα από τις πρώτες ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων του ξεκίνησε την προσπάθεια να συντονίσει όλες εκείνες τις διαδικασίες που απαιτούνται, ώστε να μπουν σε μια τάξη θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του και αφορούν το πιο ευαίσθητο κομμάτι του πληθυσμού, της νεολαίας….


Σύμφωνα με  στατιστικά στοιχεία-τα οποία πράγματι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά  που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Υγείας και είναι λίγο έως πολύ γνωστά σε όλους μας, η Ελλάδα κατέχει ρεκόρ στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από τους νέους και μάλιστα κάτω των 18 ετών, αλλά και στο κάπνισμα…..


 



Έχοντας λοιπόν στα χέρια του αυτά τα στοιχεία ξεκίνησε εκστρατεία ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης, αλλά και τη θέσπιση μέτρων προστασίας των ανηλίκων από αυτά τα δύο κακά  από τα πολλά της μοίρας μας ….     


Και όπως πολύ καλά ξέρετε για να γίνουν οι δεσμεύσεις, υπουργικές αποφάσεις με νομική ισχύ ή νόμοι του κράτους θα πρέπει πρώτα οι σχετικές τροπολογίες και τα σχετικά νομοσχέδια να περάσουν από το ναό της δημοκρατίας μας, τη Βουλή, για να πάρουν και την έγκριση και ψήφο των βουλευτών, υπηρετών του λαού….


Απαιτήθηκε λοιπόν μια σειρά  γραφειοκρατικών και λοιπών διαδικασιών που κράτησαν μήνες πολλούς, έτσι ώστε σήμερα να έχει ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος στα χέρια του  σχετικό νομοσχέδιο για να το καταθέσει προς ψήφιση από τη Βουλή….


 



Μετά λοιπόν από δύο περίπου χρόνια κατατέθηκε στη Βουλή το πολυπόθητο νομοσχέδιο -ασπίδα για τη νεολαία ….για τα παιδιά μας που βιάζονται πολύ να ενηλικιωθούν από την ηλικία των 13, 14 και 15 ετών….


Ευαίσθητες ηλικίες που κάποιοι δε διστάζουν να τις εκμεταλλευτούν για να κερδοσκοπούν….


Και που η αλήθεια είναι πως την ευθύνη δε φέρουν πρωτίστως αυτοί , αλλά η ίδια η πολιτεία, το κράτος που δεν έχει θεσπίσει τους ανάλογους νόμους και ελεγκτικούς μηχανισμούς ή να το έχει πράξει, δεν έχει την πολιτική βούληση να τους θέσει σε  άμεση ισχύ…..


Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται η είσοδος ανήλικων σε μπαράκια και μάλιστα να τους σερβίρουν και το ουϊσκάκι ή τη βότκα και τα σφηνάκια, ή άλλα αλκοολούχα ποτά της μοδός που προτιμούνται από τα δεκαπεντάχρονα και τα δεκαεξάχρονα αγόρια και κορίτσια….


Για να μην αναφερθώ και σε πιο μικρές ηλικίες, όπως έφηβοι δεκατριών και δεκατεσσάρων ετών…..


 


Το νομοσχέδιο λοιπόν που αναμένεται μέσα στο προσεχές διάστημα να ψηφισθεί,  θ’ απαγορεύει την είσοδο σε νέους κάτω των δεκαοκτώ ετών στα μπαράκια….. Επίσης θα απαγορεύεται στις καφετέριες να προσφέρουν αλκοολούχα ποτά στους ανήλικους νέους…..


Συγκεκριμένα θα απαγορεύεται η είσοδος και παραμονή, καθώς και η απασχόληση σε κέντρα διασκέδασης και αμιγή μπαρ, καθώς και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε όλα τα δημόσια κέντρα…. 


Τουτέστιν θα πρέπει να ζητούν την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας από τους νεαρούς πελάτες τους προκειμένου να εξακριβώνουν αν η ηλικία που δηλώνουν είναι η πραγματική…..


Ξέρω, σας φαίνεται λίγο περίεργο και σίγουρα η πρώτη σκέψη που κάνετε είναι σιγά τώρα που οι καταστηματάρχες και οι σερβιτόροι θα το εφαρμόζουν……


Και να τελικά ισχύσει κάτι τέτοιο, το βέβαιο είναι πως τα κέρδη των καταστημάτων αυτής της κατηγορίας, δηλαδή καφετέριες, μπαράκια, κλαμπάκια, κέντρα διασκέδασης, ταβέρνες κ.λ.π., θα πέσουν στο μισό και πιο κάτω….


Βέβαια σε μια λογική απόφαση που δεν μπορεί παρά να συμφωνεί το σύνολο της κοινωνίας, αφού σχεδόν όλοι είμαστε γονείς , η όποια αντίδραση των καταστηματαρχών δε θα είχε καμιά επιτυχία…..


Οπότε μάλλον θα αναζητήσουν άλλους τρόπους για να  καλύψουν τα διαφυγόντα κέρδη τους …..


Και εδώ είναι λοιπόν το στοίχημα που θα πρέπει  να βάλει ο υπουργός Υγείας, να ενισχυθούν και να λειτουργήσουν σωστά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί…..


 



Γιατί πράγματι η εφαρμογή στη πράξη του εν λόγω νόμου θα είναι πράγματι δύσκολη….


Μπορεί για τους παραβάτες να προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα, που θα φτάνουν και τα είκοσι χιλιάδες ευρώ, ωστόσο όπως έχει αποδείξει η ίδια η πραγματικότητα τον Έλληνα δεν τον σταματά κανένας νόμος, αν βάλει κάτι στο μυαλό του και πολύ περισσότερο όταν έχει να κάνει με το πορτοφόλι του….


Επομένως ως μάνα και ως ευαίσθητη σε τέτοια θέματα πολίτης, και δευτερευόντως ως δημοσιογράφος περιμένω με αγωνία να δω την ισχύ και εφαρμογή αυτού νομοσχεδίου, όταν γίνει νόμος τους κράτους…..


Σε ποια όργανα θα ανατεθεί ο έλεγχος αυτών των καταστημάτων και αν κληθούν οι δήμοι με τη δημοτική τους αστυνομία να βγάλουν το φίδι από την τρύπα…..


 



Η αλήθεια είναι πως ως μάνα δεν μπορώ να το παίζω συνέχεια σωματοφύλακας του παιδιού μου, είτε του έχω εμπιστοσύνη είτε όχι…..


Αφήστε που σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία  της εφηβείας, όπου βιάζονται να ενηλικιωθούν οι Σειρήνες είναι πολλές και οι αντιστάσεις όχι και τόσο δυνατές….


Όντως δύσκολο το έργο αυτών που θα κληθούν να αναλάβουν ρόλο ελεγκτικό για την εφαρμογή του μέτρου αυτού, της απαγόρευσης εισόδου ανηλίκων στα μπαράκια και της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών…..


Όπως φυσικά και της απαγόρευσης πώλησης τσιγάρων και ειδών καπνού σε νέους κάτω των δεκαοκτώ ετών από τους περιπτεριούχους……


Καλά, αν τελικά ισχύσει κάτι τέτοιο η χώρα μας θα ζήσει κοσμογονικές στιγμές και τότε θα μπορούμε να χαρακτηριζόμαστε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται και φροντίζει τους πολίτες της ……..


Αχ, αμήν Παναγιά να το δω και να μην το πιστεύω…..μάνα είμαι η δόλια και ανησυχώ πραγματικά….το ξέρετε ότι στην πόλη μας πέρα από τα ναρκωτικά, η νεολαία μας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τον αλκοολισμό….; 


           

Σχετικά Άρθρα

Back to top button