Ειδήσεις

Αν. Δημοσχάκης: “Οικονομική “αιμορραγία” για τα ΜΜΕ της Θράκης
Θα ήταν τραγικό ακριτικά ΜΜΕ να εγκαταλειφθούν στην τύχη τους, γιατί το κενό της ενημέρωσης θα καλυφθεί από τους γείτονες μέσα από επιζήμια σχέδια σε μια εποχή παρατεταμένης έντασης!

Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, και τη συνυπέγραψαν άλλοι τρεις Βουλευτές της Ν Δ, η Σοφία Βούλτεψη (Βουλευτή Β’ Αθηνών), ο Γιάννης Ανδριανός (Βουλευτής Αργολίδος) και ο Χρήστος Μπουκώρος (Βουλευτής Μαγνησίας) σχετικά με τη μη κατανομή του 30% της κρατικής διαφημιστικής δαπάνης σε αρκετά Περιφερειακά ΜΜΕ (εφημερίδες, περιοδικά, τηλεόραση, ραδιόφωνο) ανάμεσά τους και της Θράκης.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 8 Μαρτίου του 2017 (σχετικό linkhttps://media.gov.gr/deltio-typou-egkyklios-tou-ypourgou-psifiakis-politikis-tilepikoinonion-enimerosis-n-pappa-gia-tin-tirisi-tis-nomothesias-schetika-ti-diafimistiki-dapani/), ενημέρωνε για έκδοση εγκυκλίου εκ μέρους του Υπουργού, σχετικά με την τήρηση της κατανομής του 30% της κρατικής διαφημιστικής δαπάνης στα Περιφερειακά ΜΜΕ, βάσει εφαρμογής του Νόμου 2328/1995. Στο ίδιο δελτίο Τύπου τονίζεται χαρακτηριστικά ότι σε περίπτωση μη τήρησης της ποσόστωσης θα επιβάλλεται στον υπόχρεο φορέα το προβλεπόμενο πρόστιμο. Όπως αποδεικνύεται όμως πολλά ΜΜΕ της Θράκης δεν είδαν στην πράξη αυτήν την ποσόστωση….

Η παραπάνω κατανομή της κρατικής διαφήμισης θα μπορούσε να αποτελέσει οικονομική ανάσα για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Θράκης, τα οποία λειτουργούν στα όρια της αντοχής τους, καθώς τα έσοδα από τις διαφημίσεις είναι ελάχιστα σε μια αγορά που είναι περιορισμένη, αλλά και συρρικνωμένη εξαιτίας και των μνημονιακών ετών. Το κόστος λειτουργίας τους είναι πολύ ψηλό και ενώ έχουν διπλασιαστεί οι ασφαλιστικές εισφορές, οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε λουκέτο. Θα ήταν τραγικό ακριτικά ΜΜΕ να εγκαταλειφθούν στην τύχη τους γιατί το κενό της ενημέρωσης θα καλυφθεί από τους γείτονες μέσα από επιζήμια σχέδια σε μια εποχή παρατεταμένης έντασης!

Ο Βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό μεταξύ άλλων αν έχει υλοποιηθεί και σε ποιο βαθμό η εγκύκλιος του Υπουργείου για την τήρηση της ποσόστωσης καταβολής 70%-30% μεταξύ πανελλαδικών και περιφερειακών μέσων. Επίσης αν έχει τηρηθεί το 30% της διαφημιστικής δαπάνης για τα ΜΜΕ , ζητώντας από τον Υπουργό να καταθέσει τα σχετικά στοιχεία, για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Θράκης κι όλης της Ελλάδας, γενικότερα. Παράλληλα, σε ποιες άλλες ενέργειες θα προβεί ο Υπουργός για να ενισχύσει τα Περιφερειακά ΜΜΕ που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και κυρίως των ακριτικών περιοχών. Αναλυτικά η Ερώτηση “Κύριε Υπουργέ Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 8 Μαρτίου του 2017 (σχετικό linkhttps://media.gov.gr/deltio-typou-egkyklios-tou-ypourgou-psifiakis-politikis-tilepikoinonion-enimerosis-n-pappa-gia-tin-tirisi-tis-nomothesias-schetika-ti-diafimistiki-dapani/ ), ενημέρωσε ότι εκδώσατε σχετική εγκύκλιο για την τήρηση της κατανομής του 30% της κρατικής διαφημιστικής δαπάνης στα Περιφερειακά ΜΜΕ (εφημερίδες, περιοδικά, τηλεόραση, ραδιόφωνο) βάσει εφαρμογής του Νόμου 2328/1995. Υπογραμμίζατε μάλιστα, ότι σε περίπτωση μη τήρησης της ποσόστωσης θα επιβάλλεται στον υπόχρεο φορέα το προβλεπόμενο πρόστιμο. Από το 2017 έχει μπει πολύ νερό στο αυλάκι και τα Περιφερειακά ΜΜΕ βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, καθώς κάθε χρόνο βλέπουν να μειώνονται τα έσοδά τους.

Είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην παραπάνω εγκύκλιο που εκδώσατε, περιμένοντας να πάρουν οικονομική ανάσα από την κατανομή του 30% της κρατικής διαφήμισης. Δυστυχώς, πληροφορούμαι από την πλειοψηφία των ΜΜΕ του Έβρου ότι δεν έγιναν πράξη οι υποσχέσεις σας… Η έλλειψη μηχανισμού επιβολής οδηγεί τους φορείς του Δημοσίου να πράττουν κατά το δοκούν, όσον αφορά το μοίρασμα της διαφημιστικής πίτας. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο Νομό μας λειτουργούν στα όρια της αντοχής τους, καθώς τα έσοδα από τις ιδιωτικές διαφημίσεις είναι ελάχιστα σε μια αγορά που είναι περιορισμένη, αλλά και συρρικνωμένη εξαιτίας και των μνημονιακών ετών. Η φωνή τους όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να “σιγήσει” και να μην εγκαταλειφθούν στην τύχη τους… Σε μια εποχή κυρίως παρατεταμένης έντασης με τους γείτονες μας, όπου τα εθνικά θέματα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Σκεφτείτε πόσο τραγικό θα ήταν το ενδεχόμενο να μονοπωλήσουν τα Τουρκικά ΜΜΕ την ενημέρωση των κατοίκων του Έβρου, περνώντας τη δική τους γραμμή και προπαγάνδα! Και για εθνικούς λόγους κ. Υπουργέ οφείλετε να στηρίξετε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μιας ακριτικής περιοχής και να δυναμώσετε τη φωνή τους… Βάσει των παραπάνω ερωτάσθε:

1. Έχει υλοποιηθεί και σε ποιο βαθμό η εγκύκλιο σας για την τήρηση της ποσόστωσης καταβολής 70%-30% μεταξύ πανελλαδικών και περιφερειακών μέσων;
2. Ποιοι είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που εφαρμόζετε για τη τήρηση των όσων προβλέπει η εγκύκλιός σας; 3. Έχετε επιβάλλει πρόστιμα, ποιου ύψους και σε ποιους φορείς οι οποίοι τυχόν δεν έχουν εναρμονιστεί με την εγκύκλιό σας;
4. Έχει τηρηθεί το 30% της διαφημιστικής δαπάνης για τα ΜΜΕ του Έβρου; Μπορείτε να μας παρουσιάσετε στοιχεία για την κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης δημοσίων φορέων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του Νομού για το 2018, όπως και για τη Θράκη, αλλά και για όλη την Ελλάδα γενικότερα;
5. Σε ποιες άλλες ενέργειες θα προβείτε για να ενισχύσετε τα Περιφερειακά ΜΜΕ που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και κυρίως των ακριτικών περιοχών, όπως είναι ο Έβρος;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button