Ειδήσεις

ΘΡΑΚΗ: ΣΕ ΥΦΕΣΙΑΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΞΙ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
To πορίσματα οικονομικής έρευνας της ΟΕΕΘ

Μείωση οικονομικών αποτελεσμάτων εμφάνισαν το 2018 οι έξι στις δέκα (6 σας 10) επιχειρήσεις της Θράκης, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση Οικονομικού Περιβάλλοντος της Θράκης της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης για την περσινή χρονιά, επιστρέφοντας σε υφεσιακούς ρυθμούς, παρά τις αυξημένες προσδοκίες για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που είχαν «γεννήσει» οι σταθεροποιητικές τάσεις που είχαν καταγραφεί στην αντίστοιχη έκθεση για το 2017. Η Έκθεση παρουσιάστηκε στο πρώτο «Thrace Economic Forum» στην Αλεξανδρούπολη.

«Το 2018» τόνισε ο πρόεδρος της ΟΕΕΘ, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ «υπήρξε ένα έτος πιέσεων και αρνητικών επιδόσεων της θρακικής επιχειρηματικότητας, παρά τη θετική προοπτική για το οικονομικό περιβάλλον στη Θράκη και τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από την οριακή μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας. Οι σταθεροποιητικές τάσεις που καταγράψαμε στο τοπικό οικοσύστημα στην Έκθεσή μας για το 2017 και η σταδιακή αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης δεν κατέστησαν εφικτή την αύξηση των πωλήσεων, καθώς σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή μας για το Οικονομικό Περιβάλλον της Θράκης, έξι στις δέκα 10 επιχειρήσεις της Θράκης εμφανίζουν μείωση στα ετήσια οικονομικά τους αποτελέσματα για το 2018 (ποσοστό 57,70%). Επίδοση, η οποία ακoλουθεί τη γενική αρνητική εικόνα του ελληνικού εμπορίου και της πτώσης των πωλήσεων, που εμφάνισαν στο ίδιο ποσοστό οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις πανελλαδικά για το ίδιο έτος». Στην επιμέρους γεωγραφική κατανομή, η οικονομίας της Ξάνθης είναι εκείνη που πλήττεται περισσότερο, με οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις να εμφανίζουν απώλειες, κατά περίπτωση σοβαρές, στους ετήσιους τζίρους του 2018, ενώ στην Αλεξανδρούπολη και στην Κομοτηνή το ποσοστό των επιχειρήσεων που κατέγραψαν αρνητικές επιδόσεις ανέρχεται στο 40,61 % και 51,40% αντίστοιχα. Στο πεδίο συσχέτισης του τουρισμού με την τοπική οικονομία και αγορά καταγράφονται απώλειες, με τη συμβολή των τουριστών στους ετήσιους τζίρους των επιχειρήσεων της Θράκης να υποχωρεί στο 4,68% και την περιοχή να υπολείπεται κατά πολύ του εθνικού μέσου όρου.

0 τουρισμός

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στο μεταξύ, οι επισκέπτες από τη βαλκανική χερσόνησο αυξάνουν τη συμμετοχή τους στο μίγμα τουριστών-καταναλωτών της Θράκης, με το ποσοστό τους αθροιστικά να ανέρχεται στο 45% (+3,6 μονάδες), στοιχείο το οποίο οφείλεται αφενός στη σοβαρή επιβράδυνση των οδικών αφίξεων των Τούρκων επισκεπτών, με 65.000 λιγότερες επισκέψεις εντός του 2018, αφετέρου στην αύξηση κατά 212.000 ίων βαλκανικών αφίξεων στο συνοριακό σημείο διέλευσης της Νυμφαίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Έκθεση, μόνο τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις που λειτουργούν στα παραδοσιακά κέντρα των πόλεων της Θράκης πραγματοποίησαν πωλήσεις σε αλλοδαπούς καταναλωτές το 2018, ενώ η μέση συμμετοχή των αλλοδαπών καταναλωτών στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων που λειτουργούν στα εμπορικά κέντρα των πόλεων μειώθηκε στο 4,68% και στο μίγμα των τουριστών – καταναλωτών της Θράκης ένας στους τρεις είναι Τούρκος και ένας στους 3 είναι Βούλγαρος, με τη συμμετοχή των πρώτων να μειώνεται.

Σε κάθε περίπτωση, σχολιάζει ο πρόεδρος της ΟΕΕΘ, αποτυπώνεται μία εικόνα κόπωσης της τουριστικής κατανάλωσης προϊόντων και premium υπηρεσιών, κάτι που είχε επισημανθεί και στην περσινή Έκθεση. Η εικόνα επιδεινώθηκε περαιτέρω από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης και κατ’ επέκταση της διαθέσιμης του ριστικής δαπάνης των ποιοτικών ξένων επισκεπτών της περιοχής και τη μείωση των τουριστικών ροών από Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική έρευνα, που έχει πραγματοποιηθεί σε περιφερειακό επίπεδο στη χώρα, καθώς συμμετείχαν τρεις Εμπορικοί Σύλλογοι των πρωτευουσών των νομών της Θράκης και 400 ιδιοκτήτες τοπικών επιχειρήσεων.

Πηγή εφημερίδα «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button