Eνα σύγχρονο και πλήρες Νοσοκομείο

Ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Αθανάσιος Πάσχου σε μια εκ βαθέων και εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Στάθη Φουρλάνο, σκιαγραφεί και προβάλει τα όποια προβλήματα λειτουργίας, τα προτερήματα, τις δυνατότητες και τις εφικτές λύσεις του Νοσοκομείου.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και την εμπειρία σας υπάρχει θέμα μετατροπής του Νοσοκομείου Ξάνθης σ’ ένα πολύ καλό κέντρο υγείας;

 

Και σήμερα συνεχίζονται οι διαδικασίες αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Αθανάσιος Πάσχου σε μια εκ βαθέων και εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Στάθη Φουρλάνο, σκιαγραφεί και προβάλει τα όποια προβλήματα λειτουργίας, τα προτερήματα, τις δυνατότητες και τις εφικτές λύσεις του Νοσοκομείου.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και την εμπειρία σας υπάρχει θέμα μετατροπής του Νοσοκομείου Ξάνθης σ’ ένα πολύ καλό κέντρο υγείας;

 

Και σήμερα συνεχίζονται οι διαδικασίες αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας.

Με βάση το τελευταίο ΕΣΠΑ, έγινε αναβάθμιση κατά 90% των ακτινολογικών εργαστηρίων (νέος μαστογράφος, αξονικός τομογράφος) και λοιπά ακτινολογικά μηχανήματα και υπάρχει πλήρης επί 24ωρου στελέχωση του τμήματος με άρτιο και εξειδικευμένο προσωπικό.

Τα ίδια ισχύουν και για το οφθαλμολογικό τμήμα, στο οποίο τρεις γιατροί με σύγχρονα μηχανήματα και σε εξαιρετικό περιβάλλον παρέχουν άριστες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους.

Στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου μας γίνεται η μοναδική σε νοσοκομείο περιφέρειας διοισοφαγική καρδιολογική εξέταση από τον καρδιολόγο γιατρό της κλινικής του ΕΣΥ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κ. Σαμαρά.

Από σήμερα λειτουργει ένας θάλαμος τεσσάρων καρδιολογικών πασχόντων ασθενών, αυξημένης επιτήρησης και παρακολούθησης της πορείας της υγείας τους από εξειδικευμένο προσωπικό μέσω μόνιτορ και κονσόλας.

Ο ξανθιώτης γιατρός του νοσοκομείου Σερρών κ. Γιώργος Τζινόπουλος προσφέρει τις πολύτιμες και αναγκαίες υπηρεσίες του στην καρδιολογική κλινική.

Το νοσοκομείο μας είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Θα μπορούσα ν’ αναφέρω και πολλές άλλες ενέργειες και δράσεις που παραπέμπουν και σηματοδοτούν, αφενός μεν τη συνέχιση λειτουργίας του νοσοκομείου μας, αφετέρου δε στην αναβάθμισή του.

 

Υπάρχει πρόβλημα με τη στελέχωση της καρδιολογικής κλινικής μετά την άδεια άνευ αποδοχών για ένα έτος στη διευθύντριά της;

Η καρδιολογική κλινική στελεχωνόταν μέχρι πρόσφατα από τέσσερις καρδιολόγους και οι παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες επί 24ωρου βάσεως ήταν άριστες και πλήρεις.

Ο ένα γιατρός επέλεξε να ιδιωτεύσει, ο δεύτερος μόνιμη θέση στο νοσοκομείο Καβάλας και η διεύθύντρια για καθαρά προσωπικούς λόγους θα μας λείψει για ένα χρόνο.

Το δύσκολο έργο της λειτουργίας της κλινικής πέφτει στους ώμους του γιατρού που παρέμεινε και στους δύο γιατρούς του ΕΣΥ Αλεξανδρουπόλεως και νοσοκομείου Σερρών.

Διαγωνισμός για πρόσληψη δύο επικουρικών γιατρών με τριετή θητεία βρίσκεται σε εξέλιξη και λήγει στις 20 Μαρτίου.

Δεν υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος στον προηγουμενο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε, πιθανώς λόγω των οικονομικών αποδοχών που προβλέπονται.

Παρά τα προβλήματα στελέχωσης όλο το προσωπικό της κλινική, σε άριστη συνεργασία, προσφέρει υψηλής ποιότητας ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες στους νοσηλευόμενους.

 

Υπάρχουν ελλείψεις σε άλλες κλινικές;

Προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους όπου χρειαστεί οι τρεις αναισθησιολόγοι, έχουμε ζητήσει την πρόσληψη άλλων δύο και έχουμε ουσιαστικά κλείσει συμφωνία συνεργασίας με αναισθησιολόγο του στρατιωτικού νοσοκομείου.

Αναμένουμε άμεσα στην πρόσληψη επικουρικού γιατρού για τη γυναικολογική κλινική για κάλυψη θέσης λόγω συνταξιοδότησης και υπογραφή από μέρα σε μέρα της σύμβασης πρόσληψης.

Γενικά ευελπιστούμε και αναμένουμε την πρόσληψη οκτώ γιατρών για τη σελέχωση όλων των κλινικών.

Τα όποια προβλήματα σας διαβεβαιώ ότι έχουν αξιολογηθεί και δρομολογηθεί, έχουν μπει στο σωστό δρόμο επίλυσης τους.

Ένα σύγχρονο και πλήρες νοσοκομείο με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με σύγχρονο και νέας τεχνολογίας μηχανολογικό εξοπλισμό, είναι ο δικός μας στόχος, όλων όσων εργάζονται, κοπιάζουν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και η επιθυμία και η ελπίδα του κάθε πολίτη της περιοχής μας.

Ζούμε και βιώνουμε καθημερινά 24 ώρες τη μέρα, 365 μέρες το χρόνο και συμμετέχουμε ενεργά στη λύση των προβλημάτων υγείας του πολίτη.

Είμαστε όλοι εδώ, δηλώνουμε παρών και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ελπίδα, χαρά και υγεία στο συνάνθρωπό μας.

 

Υπάρχουν προβλήματα στη γυναικολογική κλινική;

Μετά τη συνταξιοδότηση και την αναμενόμενη αντικατάσταση γυναικολόγου της κλινικής, δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα προβλήματα στελέχωσης.

Στη γυναικολογική κλινική κάθε χρόνο παρατηρείται αύξηση των γεννήσεων και σχετικά με τον πληθυσμό της Ξάνθης βρισκόμαστε πολύ ψηλά στη λίστα σε σχέση με άλλα νοσοκομεία.

Τα όποια προβλήματα εντοπίζονται στη μη συνεχή παρακολούθηση από γυναικολόγους του νοσοκομείου μας και οι ασφαλισμένες για λόγους οικονομικούς την τελευταία στιγμή μεταβαίνουν απροειδοποίητα στο νοσοκομείο για τον τοκετό.

Ολες οι περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με υψηλό αίσθημα ευθύνης από το προσωπικό της κλινικής και χαιρόμαστε όλοι ιδιαίτερα κάθε φορά που ένα μωρό έρχεται στη ζωή, έρχεται υγιές στον κόσμο.

 

Κύρε Διοικητά παρατηρείται πολύ μεγάλη κινητικότητα στα επείγοντα απογευματινά περιστατικά με την προσέλευση ασθενών. Υπάρχουν προβλήματα;

Σε 24ωρη βάση τα περιστατικά που καλείται ν’ αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά το τμήμα των επειγόντων ανέρχονται περίπου στα 250.

Είναι μια συνήθεια των ασθενών η προτίμηση του νοσοκομείου και έχει σχέση με την εμπιστοσύνη, τη σιγουριά και τη βεβαιότητά τους για την καλύτερη και ασφαλέστερη παροχή ιατρικής φροντίδας.

Αρκετές φορές όμως, κάποια περιστατικά τα οποία δεν είναι και δε θεωρούνται επείγοντα δημιουργούν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση πραγματικά εκτάκτων περιστατικών καρδιακής – νευρολογικής και άμεσης χειρουργικής επέμβασης.

Επιβαρύνουν το νοσοκομειακό προϋπολογισμό, πολλές φορές με περιττά έξοδα που δεν είναι απαραίτητα (ακτινογραφίες, καρδιογράφημα, αναλύσεις αίματος).

Δεν είναι τα επείγοντα περιστατικά για τσεκ-απ και εξετάσεις ρουτίνας, τις οποίες ο κάθε γιατρός είναι υποχρεωμένος να κάνει και να παραγγείλει για τον κάθε ασθενή που προσέρχεται, επικαλούμενος ιατρικό πρόβλημα.

Το τμήμα επειγόντων περιστατικών είναι για να σώζει ζωές, να προφέρει άμεσες υπηρεσίες σε τροχαία ατυχήματα, να προλαμβάνει καρδιολογικά και εγκεφαλικά επεισόδια και γενικά για ασθενείς που έχουν άμεση ανάγκη, κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους.

Για όλα τα υπόλοιπα υπάρχουν τα εξωτερικά ιατρεία και τα τρία Κέντρα Υγείας του Νομού μας.

 

Ποια η σχέση Νοσοκομείου με τα τρία Κέντρα Υγείας;

Από την πρώτη του έτους στα Κέντρα Υγείας λειτουργούν ανεξάρτητα από τα Νοσοκομεία, έχουν την αυτοτέλειά τους και υπάγονται στην 4η Π.Υ.

Υποστηρίζονται οικονομικά με απόφαση της 4ης Περιφερειακής Υπηρεσίας από το Νοσοκομείο Ξάνθης με παροχή υγειονομικού και λοιπού εξοπλισμού.

Η συνεργασία μας είναι άψογη και αποτελεσματική, καθόσον, το κέντρο αναφοράς μας είναι ο άνθρωπος και η παροχή υπηρεσιών υγείας του συμπολίτη μας, πέρα από θρησκεύματα, χρώμα δέρματος και εθνικότητας.

Ο κάθε ασθενής για μας είναι μοναδικός και οι προσφερόμενες ιατρικές υπηρεσίες οι προβλεπόμενες. Δε γίνονται ποτέ διακρίσεις. Το αναφέρω με πλήρη ευθύνη και συναίσθηση των λόγων μου.

 

Παίρνω αρκετά μηνύματα από εν δυνάμει ασθενείς του χειρουργικού τομέα, ότι, δεν πραγματοποιούνται τον τελευταίο καιρό λαπαροσκοπικές εγχειρήσεις, αλλά ακολουθείται η κλασική μέθοδος με νυστέρι και ψαλίδι.

Αληθεύουν οι καταγγελίες ή είναι κακοηθείς φήμες κάποιων εχθρικών συμφερόντων προς το σύστημα υγείας και στη φήμη του χειρουργικού τμήματος του Νοσοκομείου μας;

 

Όπως σας ενημέρωσε και ο δ/ντής της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου μας ο χειρουργός κ. Χιώτης, οι λαπαροσκοπικές εγχειρήσεις θα ξεκινήσουν από σήμερα. Η έλλειψη αναλωσίμων υλικών, λόγω χρονοβόρων διαδικασιών προμήθειας, χωρίς την ευθύνη του νοσοκομείου μας, ευτυχώς ξεπεράστηκαν και η χειρουργική ομάδα είναι απολύτως έτοιμη για τέτοιου είδους εγχειρήσεις στην κοιλιακή χώρα.

Είχαν ενημερωθεί οι ασθενείς για το πρόβλημα και τους προτείναμε την κλαδική μέθοδο. Δε σταμάτησε η χειρουργική ομάδα να χειρουργεί. Κάποιοι είχαν την υπομονή και περίμεναν την προμήθεια των αναλωσίμων υλικών.

Θέλω να διαβεβαιώσω τους ασθενείς, ότι η κλαδική χειρουργική μέθοδος, εκτός της τομής και του μεγαλύτερου χρόνου ανάρρωσης είναι και αξιόπιστη και αποτελεσματική στην οριστική λύση του προβλήματος.

Η χειρουργική μας ομάδα, με επικεφαλής το χειρουργό κ. Χιώτη είτε δια της λαπαροσκοπικής, είτε δια της κλασικής μεθόδου, δικαίως θεωρείται και είναι αυθεντία σε εγχειρήσεις, από σκωληκοειδίτιδα μέχρι θυροειδοκτομή, από επέμβαση έλκος του στομάχου μέχρι καρκίνο του παχέος εντέρου και από κήλη μέχρι επεμβάσεις χονδροκτομής και γενικότερα όλες οι επεμβάσεις που αναφέρονται στη γενική χειρουργική.

Γενικότερα και ειδικότερα οι χειρουργοί μας είναι στις επάλξεις του καθήκοντος και της προσφοράς και σώζουν ζωές, όταν και όποτε χρειαστεί.

 

Ποιοι η σχέση του Νοσοκομείου με το ΕΚΑΒ το γνωστό 166;

 Αν και δεν ανήκει στο δυναμικό του νοσοκομείου μας, εντούτοις υπάρχει άψογη, άριστη και αγαστή συνεργασία. Υπάγετια στο 9ο ΕΚΑΒ Αλεξανδρούπολης, εξυπηρετεί όμως περιστατικά του Νομού μας και του νοσοκομείου.

Με την ευκαιρία που δίνεται και εσείς και η εφημερίδα «Αγώνας» θα ήθελα να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό του νοσοκομείου, πολιτικό, νοσηλευτικό και ιατρικό και το υπουργείο υγείας για το άμεσο ενδιαφέρον του.

Να ευχαριστήσω και τους ειδικευόμενους γιατρούς όλων των κλινικών που είναι οι αφανείς ήρωες του συστήματος υγείας και προσφέρουν τις άμεσες και πολύτιμες ιατρικές τους υπηρεσίες στους νοσηλευόμενους.

Σας γνωρίζω ότι, η βοήθεια σε αίμα του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών «η Αγάπη» έχει ξεπεράσει τα όρια και τις προσδοκίες μας, καθιστώντας το νοσοκομείο αυτάρκη σε αίμα, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετούνται και περιστατικά άλλων νομών.

Μεγάλες καμπάνιες για αιμοληψίες με τη συμμετοχή του νοσοκομείου και του νοσοκομείου παίδων Αθηνών «η Αγία Σοφία» με κινητή μονάδα θα γίνουν στις 18 Μαρτίου και στις 5 Απριλίου.

Εχουν προχωρήσει οι διαδικασίες αδελφοποίησης των δύο νοσοκομείων και σύντομα αναμένεται η ολοκλήρωσή τους.

Οσα παιδιά από την Ξάνθη χρειαστεί να νοσηλευθούν στο παίδων «Αγία Σοφία» χάρις όλες τις προσπάθειες που έγιναν και γίνονται θα έχουν κάποια «ειδική» μεταχείριση.

 

Για το 5ευρω τι έχετε να μας πείτε;

Το 5ευρω εξακολουθεί να πληρώνεται από τους ασφαλισμένους στα εξωτερικά ιατρεία, αναμένεται όμως, άμεση νομοθετική ρύθμιση, απόφαση του κ. υπουργού για  κατάργηση.

 

Μετά την αλλαγή της κυβέρνησης θα παραμείνετε στη θέση του Διοικητού ή θα θέσετε την παραίτησή σας στη διάθεση του κ. υπουργού υγείας;

Τοποθετήθηκα στις 1-1-2014 με το νόμο 4052/2012 παρ. 5, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και για διάστημα 3 ετών.

Το θέμα για τον κάθε διοικητή είναι προσωπικό και η απόφαση παραίτησης ή μη αφορά τον ίδιο.

Ο υπουργός, αν το επιθυμεί, ας αλλάξει το νόμο και ας μας αντικαταστήσει, όποτε, και όταν  ο ίδιος κρίνει.

 

Σας ευχαριστώ κ. Διοικητά για όσα μας καταθέσατε και για την ενημέρωση της κοινωνίας της Ξάνθης.

Και εγώ ευχαριστώ και εσάς και την εφημερίδα «Αγώνας».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button