Τρίτο Μάτι

Αρχισαν τα όργανα…
Γράφει ο Στάθης Φουρλάνος

Το “Ουράνιο τόξο”, κοινωνικός πολιτικός σχηματισμός που “αγωνίζεται” στη Μακεδονία για τα ανύπαρκτα αλυτρωτικά μειονοτικά δικαιώματα των ανύπαρκτων “μακεδόνων” στη χώρα μας, μετά την κύρωση της συμφωνίας Ελλάδος – Σκοπίων, ζήτησε με έγγραφο – επιστολή του από το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τη διδασκαλία της μακεδονικής γλώσσας. Τα όργανα είχαν ήδη αρχίζει να παίζουν σιωπηλά προ πολλού, σήμερα έχουν βγει στο “κλαρί” και όντας έλληνες πολίτες προσπαθούν να δημιουργήσουν από το πουθενά και το τίποτα μακεδονική (σκοπιανή) μειονότητα σε περιοχές εντός των βορείων συνόρων μας, την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά και δε στηρίζει τις χιλιάδες βλαχόφωνων έλληνων των Σκοπίων. Σύμφωνα με χάρτη που κυκλοφόρησε στα Σκόπια (σήμερα με την ελληνική βούλα βόρεια Μακεδονία) συνυπάρχουιν αλβανοί, βούλγαροι, έλληνες και σλάβοι, με το μεγαλύτερο ποσοστό όπως φαίνεται, να είναι βλαχόφωνοι έλληνες. Το πως και το γιατί με τη συμφωνία των Πρεσπών, τους δώσαμε οντότητα, όνομα, γλώσσα και εθνότητα μακεδονική, είναι μια πολιτικά πονεμένη ιστορία για τη χώρα μας και ένα πολιτικό μνημείο λάθους της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Τ’ αποτελέσματα και τις εξελίξεις, όσο και αν μας χρυσώνουν το χάπι με την υποψηφιότητα του έλληνα πρωθυπουργού για το νόμπελ ειρήνης, θα τις βιώσουμε και θα τις γευθούμε, πολύ γρηγορότερα, απ’ ότι ανέμεναν οι πολιτικοστρατιωτικοί αναλυτές και οι διεθνολόγοι.

Το ελληνικό σύνταγμα με τις κυβερνητικές αποφάσεις, κατά το δοκούν, έχει γίνει λάστιχο των εκάστοτε κυβερνητικών πλειοψηφιών. Ξεκινήσαμε με τα ισόβεια που έγιναν 25 χρόνια, συνεχίσαμε με αποφυλακίσεις επικίνδυνων κρατουμένων, δώσαμε το δικαίωμα σε βαρυποινίτες να παίρνουν διήμερες και πενθήμερες άδειες (κάποιοι δεν επέστρεψαν ποτέ) και σήμερα μέσω διαβούλευσης αλλαγών στην ποινική δικονομία, ζητώντας αλλαγές προς το ηπιότερο των ποινών για πράξεις μπαχαλάκηδων, αναρχικών και ρίψεις βομβών μολότωφ, ώστε να θεωρούνται (από κακουργήματα πλημμελλήματα). Αντί οι εξάρσεις των πεδίων μάχης στο κέντρο της Αθήνας και Θεσσαλονίκης αναρχικών με αστυνομικούς που είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών να αυστηροποιούνται, σήμερα άγνωστο πολιτικά γιατί, η σημερινή κυβέρνηση χαϊδεύοντας πολιτικά αυτιά, ζητά τη μείωση στο ελάχιστο της ευθύνης των παραβατικών συμπεριφορών, ατόμων που καίνε περιουσίες των πολιτών και με τις ρίψεις βομβών μολότωφ, προσπαθούν να κάψουν αστυνομικούς, ζητούν καμμένους φύλακες της έννομης τάξης και της προστασίας της κοινωνίας.

Κάποιοι πολιτικά κακεντρεχείς προς το κυβερνών κόμμα, βλέπουν πίσω από τη διαβούλευση και τις αλλαγές στην ποινική δικονομία, ίσως, πιθανόν, κάποια πολιτική προσπάθεια να πέσουν στα μαλακά οι χρυσαυγίτες κατηγορούμενοι (η δίκη δεν έχει τελειώσει ακόμη) και οι υπεύθυνοι για το θάνατο 24 πολιτών από τις πλημμύρες στη Μάνδρα και 100 από τις πυρκαγιές στο Μάτι Αττικής. Ο λαός μας λέει ότι “καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια”… ο καιρός θα δίξει τι παίζει, αν παίζει και για ποιους παίζει, η μέσω διαβούλευσης αλλαγή κάποιων άρθρων στην ποινική δικονομία.

Η μεγάλη καρναβαλική φιέστα έλαβε τέλος και όπως λέει και ο λαός μας “κάθε κατεργάρης στον πάγκο του”. Αυτή η πόλη της Ξάνθης, η πόλη με τα χίλια χρώματα, όπου ζει και βιώνει αρμονικά η πολυπολιτισμικότητα κάθε φορά που περνάς από κεντρικά στενά, με την ανύπαρκτη φωταγώγηση και ασφαλτόστρωση, δείγμα της αδιαφορίας της δημοτικής αρχής προς το φορολογούμενο πολίτη, αυτή η πόλη δυστυχώς μας πληγώνει. Οι ελάχιστες στοχευμένες επικοινωνιακές παρεμβάσεις, σε μια πόλη που χρειάζεται όραμα, στόχο και ενεργητική συμμετοχή στις υποδομές της, δεν αλλάζουν, δε βελτιώνουν το γενικό κλίμα της ανυπαρξίας της σημερινής δημοτικής αρχής από το ρόλο της προς τους ξανθιώτες πολίτες.Η πόλη των Τρικάλων είναι εκεί και δείχνει το δρόμο. Φωνάζει και δείχνει το δρόμο. Μήπως σε ώτα μη ακουόντων;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button