ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ 16ου και 30ου Δημ. Σχ. Βόλου

 

Οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των δύο σχολείων αξιοποιώντας την άριστη μεταξύ τους σχέση αλλά και τη συνεργασία με τους συλλόγους διδασκόντων και των δύο διευθυντών κ.κ. Πασχάλη Δήμου και Φίλιππου Κωνσταντινίδη οργανώνουν δραστηριότητες που ξεπερνούν τις συνήθεις αντιλήψεις περί λειτουργίας του σχολείου.

 

Οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των δύο σχολείων αξιοποιώντας την άριστη μεταξύ τους σχέση αλλά και τη συνεργασία με τους συλλόγους διδασκόντων και των δύο διευθυντών κ.κ. Πασχάλη Δήμου και Φίλιππου Κωνσταντινίδη οργανώνουν δραστηριότητες που ξεπερνούν τις συνήθεις αντιλήψεις περί λειτουργίας του σχολείου.

Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιούνται εξορμήσεις εκτός νομού με πρωτοβουλία των συλ. Γονέων και κηδεμόνων με βασικούς άξονες τη γνωριμία, κατανόηση και προσέγγιση  περιοχών της  χώρας μας που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ιστορικό παρελθόν τους και τη φυσική τους ομορφιά. Περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα οι Σέρρες και τώρα η Ξάνθη ήταν μέρη τα οποία επισκεφτήκαμε Σαββατοκύριακα αποβλέποντας στο να έρθουν κοντά οι γονείς και τα παιδιά μεταξύ τους. Οι δράσεις έχουν διαπολιτισμικό περιεχόμενο.
Στόχοι είναι η απόκτηση δεξιοτήτων για την πραγματοποίηση και αξιολόγηση διαπολιτισμικών δράσεων από τους μαθητές μας και η ανάπτυξη θετικών στάσεων απέναντι στις ποικίλες διαστάσεις της ετερότητας.
Οι  παιδαγωγικές δραστηριότητες είναι ενταγμένες στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος και στη διάρκεια των επισκέψεων εφαρμόζονται ευρύτερα σχέδια εργασίας με διαπολιτισμικό περιεχόμενο, ανοιχτά διαπολιτισμικά εργαστήρια, προγράμματα συνεργασίας σχολείου και κοινότητας που αποτελούν βασικές κατηγορίες των δράσεων . Η ιδιαιτερότητα της Ξάνθης ως τόπου συνάντησης και συμβίωσης ανθρώπων από διαφορετικά πολιτιστικά περιβάλλοντα έπαιξε επίσης ρόλο στην επιλογή , αφού υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες και πρόσφορο έδαφος για εθνογραφικές μελέτες, ειδικά στο χώρο της εθνογραφίας της πόλης. Σε αυτή την προσέγγιση βοηθάει και η συνύπαρξη μαθητών με διαφορετική καταγωγή και εθνοτική προέλευση. Οι μαθητές/τριες μας στην Ξάνθη  είχαν τη δυνατότητα να μελετήσουν και να αξιολογήσουν σχετικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν, αλλά  και να σχεδιάσουν,  να οργανώσουν και να πραγματοποιήσουν τις δικές τους διαπολιτισμικές δράσεις με μαθητές από το μουσουλμανικό χωριό Δημάριο, στην ορεινή περιοχή. Τα μικρά παιδιά παίζοντας και γνωρίζοντας το ένα το άλλο κινούνται σε μια κατεύθυνση που θα χαρακτηρίζεται από την ανεκτικότητα, την αποδοχή του διαφορετικού και της όσμωσης που δημιουργείται από τη συνύπαρξη  ατόμων και ομάδων με πολιτισμικές διαφορές.

Πιο συγκεκριμένα παιδιά , γονείς και δάσκαλοι φτάνοντας το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στην Ξάνθη είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη μεγάλη αγορά, γνωστή και ως Παζάρι. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την τοπική αγορά απολαμβάνοντας τοπικά εδέσματα. Το απόγευμα συνοδευόμενοι από τον υπεύθυνο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης κ. Πασχάλη Ξανθόπουλο επισκέφτηκαν το σπίτι , στο οποίο γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Μάνος Χατζηδάκις. Ακολούθησε ξενάγηση στη μοναδικής ομορφιάς Παλιά Πόλη και στο Λαογραφικό Μουσείο ενώ η βραδιά έκλεισε σε παραδοσιακό εστιατόριο δίπλα στο Κτήριο του Δημαρχείου.

Την επόμενη ημέρα ξεκίνησε το οδοιπορικό μας στην ορεινή περιοχή, οδοιπορικό γνωριμίας με ένα άλλο πολιτισμό, ήθη και έθιμα . Οδηγός μας ο Διευθυντής του 30ου δ.σχ. Βόλου κ. Πασχάλης Δήμου , ο οποίος είχε υπηρετήσει για πολλά χρόνια στο Δημάριο Ξάνθης, μια ανάσα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Μετά την υποδοχή από τις τοπικές αρχές ακολούθησε ξενάγησή μας στο τέμενος του χωριού, το νερόμυλο και σε ιδιαίτερα σημεία του χωριού, οι κάτοικοι του οποίου προετοιμάζονταν για τη μεγάλη θρησκευτική γιορτή της Θυσίας, το Κουρμπάν Μπαιράμ. Λίγο πριν τη μεγάλη μεσημεριανή προσευχή αποχαιρετήσαμε τους νέους μας φίλους δίνοντας την υπόσχεση να συνεχίσουμε την επαφή μας, στα πλαίσια της διαπολιτισμικής συνεργασίας που αναπτύσσουν τα 16ο και 30ο δ. σχ. με το δημοτικό μειονοτικό σχολείο Δημαρίου και του Ελληνικού Σχολείου Στοκχόλμης .

Για την πραγματοποίηση της επίσκεψης οφείλονται πολλές ευχαριστίες στους αεικίνητους υπεύθυνους των Συλ. Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολείων, στους  διευθυντές κ.κ. Φίλιππο Κωνσταντινίδη και Πασχάλη Δήμου που επιμελήθηκαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τις εκπαιδευτικούς Εύη Πολυμέρου, Σοφία Πατάρα και Σπυριδούλα Δανηλοπούλου ,οι οποίες συμμετείχαν στην εκπαιδευτική επίσκεψη. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει  στον κ. Πασχάλη  Ξανθόπουλο, υπεύθυνο Πολιτισμού στο Δήμο Ξάνθης για το χρόνο που μας διάθεσε και την άρτια ξενάγησή του, όπως επίσης και στους υπεύθυνους τουριστικής προβολής τόσο του Δήμου όσο και της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης για το πλούσιο υλικό και την άμεση ανταπόκρισή τους. Ευχαριστούμε τέλος το Συντονιστή Εκπαίδευσης κ. Παπαγεωργίου για τη στήριξη στο εγχείρημά μας όπως και τους εκπαιδευτικούς Ομέρ Εμίν, Γκρωσδήλ Μεχμέτ, Καραίσκο Στράτο ,Ομέρ Ταχήρ και Ομέρ Ρεττζέπ καθώς και όλους τους παλιούς μαθητές του κ. Δήμου, οι οποίοι βρίσκονταν συνεχώς δίπλα μας παρέχοντας την όποια βοήθεια χρειαζόμασταν.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button