Ειδήσεις

ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΚΑΡΓΑΚΟΣ – ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ

Έφυγε απο τη ζωή στις 13 Ιανουαρίου 2019 ένας σπουδαίος Έλληνας, ένας φιλόλογος και διαπρεπής ιστορικός, ένας μεγάλος δάσκαλος, ο αείμνηστος Σαράντος Καργάκος.
Δραστήριος, αγωνιστικός, ασυμβίβαστος δεν έπαυσε να αρθρογραφεί στις εφημερίδες, να επισκέπτεται πόλεις της Πατρίδος μας απο τον Έβρο ως την Κρήτη και απο τα Γιάννενα ως τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου για να διδάξει αγάπη προς την Πατρίδα, ιστορία και ανθρωπιά. Ανάλωσε ο δάσκαλος αυτός τη ζωή του στο διάβασμα, στη διδασκαλία και στο γράψιμο (βιβλία, μελέτες, ιστορικά χρονικά, εκπαιδευτικές μελέτες, άρθρα κλπ). Δε δέχθηκε δόξες και θέσεις πολιτικές και περισσότερο από όλα τον συγκινούσε ο τίτλος του «δασκάλου». Έγραψε χαρακτηριστικά σε ένα βιβλίο του το 1998 – «Με τον τίτλο του δασκάλου επιθυμώ να φύγω απο τη ζωή».
Τον γνώρισα τον αείμνηστο Σαράντο Καργάκο στην Ξάνθη, σε μια ομιλία του στην Αίθουσα της Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Μου έδωσε μάλιστα μία μεγάλη έγχρωμη φωτογραφία του ήρωα του 21 Γεωργίου Καραϊσκάκη, στην οποία τοποθέτησα καλαίσθητη κορνίζα και την έχουμε σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Δροσερού.
Του τηλεφωνούσα και πάντα άκουγα με μεγάλο ενδιαφέρον την άποψή του για τα θέματα της Πίστης μας, της Ιστορίας μας, της Θράκης. Ένοιωθε ιδιαίτερη τιμή που η σύζυγός του ήταν απόγονος του σπουδαίου Μακεδονομάχου Καπετάν Κώττα. Έφυγε απο τη ζωή ο ασυμβίβαστος αυτός Έλληνας λόγιος και άφησε πίσω του έργο πνευματικό για τις επερχόμενες γενεές. Να είναι ελαφρύ το χώμα της Ελληνικής γης που σε σκεπάζει, δάσκαλε.

Αντγος ε.α. Νικόλαος Φωτιάδης
Επίτιμος Υδκτής Δ’ΣΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button