Ειδήσεις

Εκπαιδευτική επίσκεψη του Εκκλησιαστικού Λυκείου

Μια όμορφη και γεμάτη εμπειρίες διδακτική επίσκεψη πραγματοποίησε την Τρίτη 05 Φεβρουαρίου 2019 το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Ξάνθης .

Αρχικά, οι μαθητές και οι μαθήτριες επισκέφθηκαν ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Μακεδονίας και το παλαιότερο μοναστήρι της Ευρώπης (450 μ.Χ.), την Ιερά Μονή της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, στο κατάφυτο όρος Παγγαίο. Εκεί τελέσθηκε από τον Διευθυντή του σχολείου πρωτοπρ. Στέφανο Τρασανίδη η ακολουθία της αρτοκλασίας, όπου έψαλε η χορωδία των μαθητών. Στη συνέχεια, συνομίλησαν με τις μοναχές, για να γνωρίσουν τις αρχές και τα βιώματα της κοινοβιακής ζωής, περιηγήθηκαν στον μοναστηριακό χώρο και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον π. Αλέξανδρο, εφημέριο της Ιεράς Μονής, για την ιστορία της παλαίφατης Μονής, την αχειροποίητο θαυματουργό εικόνα της Θεοτόκου και τα κειμήλιά της.

Ακολούθως, οι μαθητές/τριες μετέβησαν στη γραφική και μαρτυρική κωμόπολη του Δοξάτου Δράμας, όπου, πέραν του τόπου της μαρτυρικής εκτελέσεως των Ελλήνων από τους Βούλγαρους, επισκέφθηκαν τον παλαιό Ιερό Ναό του Αγ. Αθανασίου. Ο εφημέριος του ναού και συνταξιούχος εκπαιδευτικός, π. Ιωάννης, παρουσίασε με γλαφυρότητα την ιστορία του τόπου, που ομολογουμένως δοκιμάστηκε σκληρά τον προηγούμενο αιώνα από τις βουλγαρικές κατοχές, ενώ στη συνέχεια, ξενάγησε τους μαθητές στον ενδιαφέροντα μουσειακό χώρο του ναού, όπου φυλάσσονται τα εκκλησιαστικά κειμήλια.

Τελικός προορισμός, στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ήταν το Κεφαλάρι Δράμας, ένας οικισμός με όμορφο καταπράσινο τοπίο, που το δροσίζει το ποτάμι με τα βαθύσκια ψηλά πλατάνια. Η ηλιόλουστη ημέρα έκανε ακόμα πιο παιδαγωγικά «απολαυστική» την επαφή των μαθητών/τριών με τη φύση, ώστε να λάβουν την απαραίτητη και γαλήνια ψυχική ανάπαυση λίγο πριν την αναχώρηση για την επιστροφή.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμότατα τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ. Παύλου, αρχιμανδρίτη, π. Αλέξιο Τσενεκίδη, αρχιερατικό προϊστάμενο του Δήμου Δοξάτου, και απόφοιτο του σχολείου μας, ο οποίος με μεγάλη χαρά και προθυμία μας ξενάγησε στην περιοχή.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button