Σε καλό δρόμο η ανακύκλωση στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Συνεδρίασε χθες στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στην Κομοτηνή το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ.), υπό την προεδρία του προέδρου και Δημάρχου Κομοτηναίων Δημήτρη Κοτσάκη και τη συμμετοχή των Δημάρχων των πρωτευουσών των νομών της περιφέρειας.

     Συνεδρίασε χθες στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στην Κομοτηνή το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ.), υπό την προεδρία του προέδρου και Δημάρχου Κομοτηναίων Δημήτρη Κοτσάκη και τη συμμετοχή των Δημάρχων των πρωτευουσών των νομών της περιφέρειας.


Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν το θέμα της ανακύκλωσης και η δημιουργία δύο Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) σε Δράμα και Αλεξανδρούπολη από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης.


    Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης ο πρόεδρος της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ Δημήτρης Κοτσάκης τόνισε ότι, έχει ήδη συμφωνηθεί με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης να ξεκινήσει η ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας με τους “μπλε κάδους” σε όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ενώ υπεγράφη το χρησιδάνειο μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. και προχωρά πλέον η σύναψη της  συμφωνίας με την  Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, η οποία αναλαμβάνει να κατασκευάσει δύο Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στη Δράμα και στην Αλεξανδρούπολη, που ήταν έτοιμα από άποψη περιβαλλοντικών μελετών και να προχωρήσει εθελοντικά η ανακύκλωση σε όσους Δήμους επιθυμούν να συμμετέχουν στο σύστημα της ανακύκλωσης.


    Παράλληλα, όπως εξήγησε ο κύριος Κοτσάκης, με τα δύο Κέντρα Διαλογής που εντάχθηκαν στον προγραμματισμό της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης  και απεντάχθηκαν από τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας, δίνεται πλέον η δυνατότητα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης τον  Μάιο που θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη με το Ταμείο Συνοχής, να στηρίξει το αίτημα της αλλαγής από τον ένα ΧΥΤΥ που προέβλεπε το σχέδιο στην Ξάνθη, σε δύο ΧΥΤΥ όπως έχει αποφασισθεί να δημιουργηθούν στην ανατολική Καβάλα και στον νότιο Έβρο. Με αυτή την κίνηση της ανακύκλωσης, τόνισε ο κύριος Κοτσάκης, ενισχύεται η πρόταση της περιφέρειας ΑΜ-Θ προς το Ταμείο Συνοχής, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει η στήριξη του, που αφορά περίπου 22 εκ. ευρώ για την συνολικότερη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιφέρεια.


    Να σημειωθεί ότι, από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η δημοσιότητα προς τους πολίτες ώστε το αργότερο μέχρι  το Νοέμβριο να τοποθετηθούν οι “μπλε κάδοι”, ενώ ταυτόχρονα  με τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας, η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ έχει αποφασίσει εκτός από τους  “μπλε κάδους”, να προχωρήσει και στη τοποθέτηση 4 κάδων, για τον  διαχωρισμό στην πηγή και του χαρτιού και του γυαλιού και των προϊόντων βιοαποδόμησης, δηλαδή της κομπόστας, που χρησιμοποιείται σε βιολογικές καλλιέργειες.


    Όπως υπογράμμισε ο κ. Κοτσάκης “Με μια  κοινωνική συστράτευση και μία ενημερωτική καμπάνια,  πιστεύω ότι θα  έχουμε θετικά αποτελέσματα στην ανακύκλωση, την οποία έχουμε καταφέρει να δρομολογήσουμε μετά από το σωστό συντονισμό και  έγκαιρο προγραμματισμό της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ”.


   Τέλος, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν δυο ημερίδες σε Καβάλα-Ξάνθη-Δράμα και σε Έβρο-Ροδόπη. Σε πρώτη φάση θα ενημερωθούν οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ γιατί αυτοί είναι και υπεύθυνοι της σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων τους για όλες τις ενέργειες που πρέπει να δρομολογήσουν, ενώ αν υπάρξει ενδιαφέρον θα γίνουν αργότερα ανάλογες ενημερωτικές ημερίδες σε κάθε πρωτεύουσα Νομού της περιφέρειας, ώστε  μέσα από τη δημοσιότητα αυτών να  ευαισθητοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, που θα βοηθήσουν στην ανακύκλωση.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button