“O Παπανδρέου έχει προσωπική σχέση με τη μειονότητα”

Ο Αχμέτ Χατζηοσμάν μιλάει στα “Νέα” για τη μουσουλμανική μειονότητα αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Ροδόπης. Δηλώνει πως η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ “Πρόκειται για μία ψήφο ενσυνείδητη, η οποία απορρέει από το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ στη μεταπολιτευτική πολιτική ιστορία υιοθέτησε και εφάρμοσε φιλελεύθερες και δημοκρατικές πολιτικές έναντι της μειονότητας”.

Ο Αχμέτ Χατζηοσμάν μιλάει στα “Νέα” για τη μουσουλμανική μειονότητα αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Ροδόπης.


Δηλώνει πως η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ “Πρόκειται για μία ψήφο ενσυνείδητη, η οποία απορρέει από το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ στη μεταπολιτευτική πολιτική ιστορία υιοθέτησε και εφάρμοσε φιλελεύθερες και δημοκρατικές πολιτικές έναντι της μειονότητας”.


Παραδέχεται πως η οικονομική ανάπτυξη στη Θράκη είναι χαμηλή, αλλά ελπίζει πως “με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ… η Θράκη έχει γυρίσει σελίδα και σαφώς η ανάπτυξη είναι λέξη-κλειδί στη νέα πορεία”.


Για τον πρωθυπουργό και τη σχέση του με τη μειονότητα αναφέρει πως “ο Γιώργος Παπανδρέου έχει προσωπική σχέση με τη μειονότητα. Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση ότι με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μόνο προς το καλύτερο μπορεί να αλλάξει η εικόνα”. Τέλος, δηλώνει πως τον ενοχλεί το γεγονός “δεν υπάρχει καλή γνώση του Ισλάμ και το ότι δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα και σήμερα ένας παραγωγικός διαθρησκευτικός διάλογος”.



Αποσπάσματα συνέντευξης του βουλευτή Ροδόπης


του ΠΑΣΟΚ, Αχμέτ Χατζηοσμάν στο Δάμων Δαμιανό


για τα “Νέα”


– Γιατί η μειονότητα έδωσε τόσο μεγάλα ποσοστά στο ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις εκλογές;


“Πρόκειται για μία ψήφο ενσυνείδητη, η οποία απορρέει από το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ στη μεταπολιτευτική πολιτική ιστορία υιοθέτησε και εφάρμοσε φιλελεύθερες και δημοκρατικές πολιτικές έναντι της μειονότητας.”



– Η ψήφος των μουσουλμάνων υπαγορεύεται από προσωπικά ή περισσότερο πολιτικά κριτήρια;


“Δεν πιστεύω ότι υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση από τα κριτήρια που προσδιορίζουν την ψήφο οποιουδήποτε άλλου πολίτη αυτής της χώρας.”



– Και η δική σας επανεκλογή τι σηματοδοτεί για την περιοχή σας;


“Σηματοδοτεί τη συνέχεια μιας δύσκολης πορείας που άρχισε το 2007 και σαφώς θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια.”



– Η Θράκη παρουσίαζε πάντοτε ένα αναπτυξιακό έλλειμμα. Μπορεί αυτό να αλλάξει τώρα;


“Με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είμαι βέβαιος ότι η Θράκη έχει γυρίσει σελίδα και σαφώς η ανάπτυξη είναι λέξη-κλειδί στη νέα πορεία.”



– Ποιο πρόβλημα ιεραρχείτε ως το σημαντικότερο στην περιφέρειά σας;


“Η οικονομία πρωτεύει. Το βιοτικό επίπεδο είναι εξαιρετικά χαμηλό.”



– Γιατί ο Νομός Ροδόπης κατέχει τα σκήπτρα του αναλφαβητισμού στην Ελλάδα;


“Γιατί ουδέποτε η ελληνική πολιτεία δεν έσκυψε με ουσιαστικό ενδιαφέρον και πραγματική διάθεση αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος.”


– Θα αλλάξει το ΠΑΣΟΚ την εικόνα της μειονοτικής εκπαίδευσης;


“Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει προσωπική σχέση με τη μειονότητα. Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση ότι με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μόνο προς το καλύτερο μπορεί να αλλάξει η εικόνα της μειονοτικής εκπαίδευσης.”



– Τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία είναι προτεραιότητα για τον κοινωνικό σας περίγυρο;


“Ναι, διότι θα διασφαλίσουν μία ισορροπία και μία συνέχεια στη μειονοτική εκπαίδευση.”



– Δικαίωμα στη διδασκαλία της γλώσσας τους έχουν οι Πομάκοι και οι Ρομά;


“Η μειονοτική εκπαίδευση της Θράκης είναι δίγλωσση.”



– Σας φοβίζουν οι μεγάλες προσδοκίες της κοινωνίας από τη νέα κυβέρνηση;


“Θα έλεγα ότι αποτελούν πρόκληση και κίνητρο για μένα. Συγχρόνως, με γεμίζουν με δύναμη και διάθεση για σκληρή δουλειά.”



– Μοιάζει η πολιτική στη Θράκη με ανατολίτικο παζάρι;


“Δεν διαφοροποιείται σημαντικά από τον τρόπο που εξελίσσεται η πολιτική στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία και σε άλλα σημεία της χώρας μας.”



– Ποιο είναι το πιο συχνό αίτημα των ψηφοφόρων σας;


“Η Ροδόπη κατέχει και τα σκήπτρα της ανεργίας. Κι αυτό αποτυπώνεται ως αγωνία σε μία μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων.”



– Χριστιανοί πολίτες σάς προσεγγίζουν με δικά τους αιτήματα;


“Σαφώς και με προσεγγίζουν. Δεν λειτουργώ και δεν βάζω ταμπέλες.”



– Ο μουφτής στη Θράκη, θρησκευτικός ηγέτης ή ιεροδίκης;


“Και θρησκευτικός ηγέτης και ιεροδίκης. Εφόσον αποτελεί αίτημα της μειονότητας η διατήρηση των δικαστικών αρμοδιοτήτων, δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο δεν γίνεται μία σοβαρή συζήτηση που να περιλαμβάνει διάφορες πτυχές, όπως την ελεύθερη επιλογή του τρόπου εκδίκασης των υποθέσεων με σκοπό να δοθεί οριστική λύση σε αυτό το θέμα.”



– Ορισμένοι επιθυμούν την απευθείας εκλογή του από το ποίμνιο. Συμφωνείτε;


“Συμφωνώ με το να τεθεί επιτέλους αυτό το θέμα στο τραπέζι του διαλόγου, ο οποίος θα οδηγήσει σε κάποια παραγωγική λύση.”



– Η μουσουλμανική μαντίλα συμβαδίζει με τη γυναικεία χειραφέτηση;


“Γιατί πάντα πρέπει να θέτουμε τις έννοιες αυτές ως αντιφατικές; Για ποιον λόγο η μία έννοια πρέπει να αποκλείει αυτόματα την άλλη;”



– Στη γειτονική Τουρκία πάντως έχει εξοριστεί από πολλούς δημόσιους χώρους…


“Ναι, αλλά αυτός ο “εξορισμός” έχει να κάνει με μία ευρεία γκάμα παραγόντων, οι οποίοι αφορούν το ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο όπως αυτό διαμορφώνεται και εξελίσσεται στη γειτονική Τουρκία.”



– Σας ενοχλεί ότι κάποιοι ταυτίζουν το Ισλάμ με τον φονταμενταλισμό;


“Με ενοχλεί περισσότερο το γεγονός ότι δεν υπάρχει καλή γνώση του Ισλάμ και το ότι δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα και σήμερα ένας παραγωγικός διαθρησκευτικός διάλογος βάσει του οποίου η κάθε θρησκεία δεν θα αποτελεί εν δυνάμει απειλή για τις άλλες θρησκείες.”

Σχετικά Άρθρα

Back to top button