ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

Προχθές έτυχε να βρεθώ σε μια φιλική παρέα, όπου μεταξύ καφέ και γλυκού, ειπώθηκαν κάποιες πικρές αλήθειες, επισημάνθηκαν κάποια κακώς κείμενα, διαπιστώθηκε η αδιαφορία και η κοινωνική αποξένωση και καταλήξαμε μεταξύ άλλων στο συμπέρασμα ότι ποσώς μας ενδιαφέρει το εάν και κατά πόσο έχει επίπτωση η όποια συμπεριφορά μας στο διπλανό μας….

Προχθές έτυχε να βρεθώ σε μια φιλική παρέα, όπου μεταξύ καφέ και γλυκού, ειπώθηκαν κάποιες πικρές αλήθειες, επισημάνθηκαν κάποια κακώς κείμενα, διαπιστώθηκε η αδιαφορία και η κοινωνική αποξένωση και καταλήξαμε μεταξύ άλλων στο συμπέρασμα ότι ποσώς μας ενδιαφέρει το εάν και  κατά πόσο έχει επίπτωση η όποια συμπεριφορά μας στο διπλανό μας….


Τώρα το αν καταφέραμε κάτι με το να παραδεχθούμε κάποιες αλήθειες, χωρίς να φροντίσουμε παράλληλα να προχωρήσουμε στις ανάλογες κινήσεις βελτίωσης προς το καλύτερο, είναι ένα ζήτημα….


Κάποιοι λένε πως η παραδοχή των όποιων λαθών είναι μια πρώτη καλή ένδειξη, μια ελπίδα φωτός, μια πρόθεση για να δείξουμε καλή θέληση και να καταβάλουμε προσπάθειες βελτίωσης της οποίας συμπεριφοράς μας, που έχει επίπτωση άμεση ή έμμεση στο κοινωνικό σύνολο…..


 



Μιλούμε πως οι άλλοι σπάνια μας καταλαβαίνουν και πως με τις συμπεριφορές τους, αν και αδιάφορες προς τα εμάς, μας επηρεάζουν πολλές φορές άμεσα…..


Πάρτε  για παράδειγμα τους καπνίζοντες και μη καπνίζοντες…..


Ο καθένας έχει το δικαίωμα, την ελευθερία να διαχειριστεί τον εαυτό του όπως εκείνος θέλει και πιστεύει…..


Θέλει να καπνίσει ένα τσιγάρο με το καφεδάκι του, θέλει να γίνει αράπης ή κοινώς να καπνίζει σα φουγάρο, με τις  υγείες του και τη χαρά του….


Ποιος είναι ο καθένας από εμάς που θα του πει τι να κάνει και μάλιστα όταν είναι και ενήλικας ….


Όμως πώς μπορείς να οριοθετήσεις μέχρι που μπορεί να κινηθεί, έτσι ώστε η όποια του συμπεριφορά να μην έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο;…..


Μπορεί να πεις, ότι εκεί που πρέπει να είναι ο χώρος που μπορεί να κινηθεί ελεύθερα και να απολαύσει  τις μικροχαρές του είναι ο ιδιωτικός του χώρος…..κοινώς το σπιτάκι του….


Από την άλλη όμως άντε τώρα  να πεις εσύ κάποιον μανιώδη καπνιστή να καπνίζει μόνο στο σπιτάκι του…..θα σου πει ότι φέρεσαι καταπιεστικά και ρατσιστικά απέναντί του…..


 



Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα σου χρεώσει και το επίθετο της κακιάς….. 


Κακιά που δεν αφήνεις τον άλλο να καπνίσει στο γραφείο του…..


Εκείνος όμως που καπνίζει αδιάκοπα στο γραφείο του ή σε κάποιο άλλο δημόσιο χώρο δίχως να νοιάζεται αν ο καπνός ενοχλεί το διπλανό του, δεν είναι κακός…..;


Πρόσφατα ήρθε ακόμη μια έρευνα στη δημοσιότητα που αφορά τις συνέπειες του τσιγάρου, και εκείνο που μου έκανε εντύπωση και με προβλημάτισε τα μάλλα είναι πως ο παθητικός καπνιστής κινδυνεύει πολύ περισσότερο, 50% και πάνω, από τις βλαβερές συνέπειες της νικοτίνης…..


Έχει μεγαλύτερα ποσοστά από έναν καπνιστή για να νοσήσει….


Άρα τι κάνει ο θεριακλής….;  Κουνάει τους ώμους του, λέει ένα δε βαριέσαι θα ανοίξω το παράθυρο να μπει λίγο οξυγόνο και εκεί τελειώνουν όλα…..


Άρα λοιπόν ποιος  καταπιέζει ποιον και γιατί…..ο καπνιστής τον μη καπνιστή ή το αντίθετο……;


Κατά καιρούς η συντεταγμένη πολιτεία παίρνει αποφάσεις και εξαγγέλλει δέσμες μέτρων για τον περιορισμό του καπνίσματος, χωρίς να έχει καταφέρει μέχρι τώρα κάποια ουσιαστικά αποτελέσματα….


 


Απαγορεύεται, λέει και με υπουργική και όχι μόνο βούλα, το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους και προπάντων στα σχολεία και στους χώρους Υγείας……


Με νέο σχετικό υπουργικό έγγραφο επισημαίνεται ότι δημόσιες υπηρεσίες και φορείς, και προπάντων τα σχολεία θα πρέπει να διαμορφώσουν ειδικούς χώρους για τους καπνιστές…..


Έτσι όπως έχουμε τώρα το κυλικείο, και τις τουαλέτες σε ένα χώρο, θα έχουμε και το καπνιστήριο…..   


Αίτημα που ετέθη στους δημόσιους φορείς, αλλά και σε ιδιώτες εδώ και τρία και πλέον χρόνια…..


Αποτελέσματα ορατά μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει…..


Και αυτό γιατί για άλλη μια φορά διαπιστώνεται η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών….


Δεν είναι μόνο να εξαγγέλλεις κάποια μέτρα, αλλά το ζήτημα είναι να έχεις και τη πρόθεση και τη δύναμη να τα επιβάλεις….


Κάτι που βέβαια  θα αργήσει πολύ και ως εκ τούτου θα συνεχίσει να υφίσταται και να εντείνεται η “κόντρα” ανάμεσα σε καπνίζοντες και μη καπνίζοντες…..                

Σχετικά Άρθρα

Back to top button