Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Εν έτη 2008 και μάλιστα σε δημοκρατική και ευνομούμενη χώρα όπου η συντεταγμένη πολιτεία οφείλει να προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών και να του παρέχει ασφάλεια, στο ακούσμα και μόνο της έκφρασης το μεροκάματο του τρόμου σε γυρίζει αιώνες πίσω……

Εν έτη 2008  και μάλιστα σε δημοκρατική και ευνομούμενη χώρα όπου η συντεταγμένη πολιτεία οφείλει να προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών και να του παρέχει ασφάλεια, στο ακούσμα και μόνο της έκφρασης το μεροκάματο του τρόμου σε γυρίζει αιώνες πίσω……


Πόσο μάλλον όταν αυτή η έκφραση αποτελεί τη σκληρή πραγματικότητα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος και η οποία επιβεβαιώνεται καθημερινά με μέσα από εργατικά ατυχήματα, πολλές φορές θανατηφόρα…..


Ποτέ όμως σαν την τραγωδία της περασμένης Παρασκευής……


Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας εξαιτίας της αδιαφορίας ή αμέλειας κάποιων άλλων, οι οποίοι δεν πήραν τόσο σοβαρά τη δική τους δουλειά και την ευθύνη  που τους είχε ανατεθεί…..


 



Γεγονός είναι πως το τραγικό αυτό πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα μας γύρισε σε εποχές που ο εργαζόμενος είχε την ίδια ή και λιγότερη αξία από το μουλάρι…..


Για κάποιους εργοδότες ίσως αυτό να ισχύει και στις μέρες μας……


Στο βωμό του κέρδους καταργούνται ή υπολειτουργούν μέτρα προστασίας και ελεγκτικοί μηχανισμοί και εργαζόμενοι αφήνονται στη θεά τύχη….


Μόνο που για τους οκτώ ναυτεργάτες η θεά Τύχη ήταν απούσα…..


 Το μεροκάματο του τρόμου ή ο μελλοθάνατος εργάτης …και μόνο στη σκέψη πιάνει εμένα τρόμο και οργή……


 Αλήθεια σε τι κόσμο ζούμε τελικά…..


Κάθε φορά επιχειρώ να κάνω μια τονωτική  ένεση αισιοδοξίας και να εξετάσω τα πράγματα με μια θετικότερη προσέγγιση, ελπίζοντας πως υπάρχει φως στο τούνελ και όλο και κάτι συμβαίνει και κρατώ και πάλι άμυνα ζώνης…..


Και όχι μόνο κάνω δυο βήματα πίσω, άλλα κοντεύω να μείνω και άφωνη όταν ακούω την εκάστοτε αρμόδια πολιτική ηγεσία να εκφράζει τη λύπη της και να συμπαρίσταται στις οικογένειες τω θυμάτων…..


Αλήθεια τι θα πρέπει να ένιωσαν οι συγγενείς και συνάδελφοι των οκτώ νεκρών όταν από τα χείλη του αρμόδιου υπουργού Ναυτιλίας, του Βουλγαράκη ακούστηκε ότι εκφράζει τη θλίψη και το θάνατο των πέντε ναυτεργατών…..


Εντάξει, δεν ήξερε, δε ρώταγε……;


Όμως η φωτιά δεν έκαψε το δικό του σπίτι….. 


  



Το μεροκάματο του τρόμου αναζητούν πολλές φορές και συντοπίτες μας, οι οποίοι εργάζονται σε ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες και του εξωτερικού…..


Πολλοί κάτοικοι της ορεινής περιοχής έχουν εργαστεί σε παρόμοιες συνθήκες, έζησαν τους ίδιους κινδύνους, στάθηκαν ευτυχώς πιο τυχεροί……


Η ανάγκη είναι αλήθεια πως σε κάνει να βάζεις σε δεύτερη μοίρα τη ζωή σου προκειμένου να εξασφαλίσεις τα προς το ζην για την οικογένειά σου……


Όπως και ο κίνδυνος να μείνεις στην ανεργία σου κλείνει το στόμα……


Και όμως είσαι άνθρωπος και έχεις δικαίωμα να εργάζεσαι με ασφάλεια…..


Η ζωή είναι πολύτιμη και αν δεν την υπολογίζει αυτός που έχει ανάγκη ή ο εργοδότης που βλέπει μπροστά του μόνο το κέρδος, τότε έχει χρέος ή ίδια η πολιτεία να προστατέψει τον εργαζόμενο……


Χρέος έχει η πολιτεία όπως και νομους και θεσμούς…..


Όμως για μια άλλη φορά διερωτάται κανείς αν έχει τη θέληση, την πρόθεση και το σθένος να τα εφαρμόσει στην πράξη….   


 


Κάποιοι μπορεί ναι, κάποιοι και μάλλον οι περισσότεροι όχι…….


Κάθε φορά που ακούω τους ειδικούς να μιλούν για συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, ψιθυρίζω ασυναίσθητα, καλά τα λέτε άλλα στην πράξη τι κάνετε……;


Τι και αν η Ε.Ε. έχει θέσει  σε ύψιστη προτεραιότητα για τους εργαζόμενους το κεφάλαιο Συνθήκες Ασφάλειας και Υγιεινής των εργαζομένων…..


Δεν υπάρχει ευρωπαϊκό πρόγραμμα που να υλοποιείται στη χώρα μας και να μην έχει ειδικό κομμάτι για τα θέμα αυτό…..


Μη μου πείτε ότι δεν έτυχε κάποιοι από εσάς να παρακολουθήσατε κάποιο Σεμινάριο και να μη σας μίλησαν για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας……;


Μάλιστα μπορώ να μαντέψω και τη σκέψη που ευθύς κάνατε, όταν επιχειρήσατε να συγκρίνεται αν αυτά που προστάζουν οι κοινοτικές οδηγίες εφαρμόζονται στο δικό σας χώρο δουλειάς…..


Ελάχιστα από αυτά  και μάλιστα τα πιο βασικά, αυτά που φαίνονται….. Για να μην πω ότι κάποια από τα μέτρα μένουν ενεργά μέχρι να γίνει ο σχετικός έλεγχος…..


 



Ο νομός Ξάνθης και οι εργαζόμενοι του γνωρίζουν καλά τι θα πουν εργατικά ατυχήματα και μάλιστα και θανατηφόρα …..


Είμαστε από τους νομούς με υψηλά ποσοστά ατυχημάτων και παρόλα αυτά δεν έχουμε Τεχνικούς Επιθεωρητές Εργασίας……


Αν τους χρειαστούμε τους φωνάζουμε από τη Δράμα και την Καβάλα…. Όσο για την Επιθεώρηση Εργασίας αναγκαστικά υπολειτουργεί, αφού δεν είναι στελεχωμένη με το ανάλογο ειδικευμένο προσωπικό…..


Πρόσφατα βρέθηκαν στην Ξάνθη  Τεχνικοί Επιθεωρητές Εργασίας από τη Δράμα και μαζί με το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης επιθεώρησαν κάποια εργοστάσια του νομού…. Γενικά βρήκαν καλές τις συνθήκες εργασίας, όμως το καλά είναι σχετικό και εξαρτάται από το μέτρο σύγκρισης που έχει κανείς …..


Αν έγινε σύγκριση με παλαιότερες καταστάσεις ή με αυτές που συναντά κανείς στις σύγχρονες πολυεθνικές εταιρείες…..


 



Κάτι μου λέει πως η χώρα μας έχει ακόμη πολύ δρόμο για να φτάσει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αναπτυγμένες χώρες σε ότι αφορά το Κεφάλαιο Συνθήκες Ασφάλειας και Υγιεινής στους χώρους δουλειάς και δη εκεί όπου εργάζεται η πλειοψηφία των Ελλήνων, στον ιδιωτικό τομέα και στην παραγωγή…..  


Μακάρι η τραγωδία στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος να αφυπνίσει τους αρμοδίους, αλλά και τους εργαζόμενους και τα συνδικαλιστικά τους όργανα και να εφαρμόσουν κατ’ ουσίαν τις οδηγίες και ελεγκτικούς μηχανισμούς για τις Συνθήκες Εργασίας…. 


Μόνο που προσωπικά επιτρέψετε να διατηρώ τις επιφυλάξεις μου, καθώς όσο αυξάνεται η ανεργία τόσο πιο δύσκολα είναι για τον εργαζόμενο να διεκδικήσει και να απαιτήσει από τον εργοδότη υγιεινή και ασφάλεια στον χώρο δουλειάς του….     Όσο για την εκάστοτε κυβέρνηση έχει με άλλα πιο σοβαρά ζητήματα να ασχολείται……όπως πώς να γεμίζει τα κρατικά ταμεία για να φτιάξει τον προϋπολογισμό της….


Σχετικά Άρθρα

Back to top button