Τρίτο Μάτι

Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΞΑΝΘΗΣ ΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΠΙΤΑ

Τυχερός ο δήμαρχος Ξάνθης

Το απόγευμα στο Μητροπολιτικό Μέγαρο πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, παρουσία του δημάρχου Ξάνθης κ. Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου, αστυνομικών αρχών, του προέδρου του Γηροκομείου και της “Αγάπης” και υποψήφιου δημάρχου κ.Παπαχρόνη,του προέδρου της ΕΑΑΣ Ξάνθης κ.Γεωργιάδη, του Ιερού κλήρου, φοιτητών και γονέων.

Μετά την κοπή της βασιλόπιτας, ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων ευχήθηκε να είναι ειρηνικό το 2019, «με υγεία και ειρήνη γιατί  όλα τα άλλα αντιμετωπίζονται».

Επιπλέον, χαρακτήρισε το 2019 ως έτος της Ξάνθης, αφού θα γιορταστούν τα 100 χρόνια ελεύθερου βίου με αρκετές εορταστικές εκδηλώσεις. «Να φυλάξουμε την πίστη μας, την ενότητα, να καλλιεργήσουμε την έμπρακτη αγάπη στον συνάνθρωπο, να υπερασπισθούμε την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, την παράδοσή μας.  Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να εκχωρεί τίποτα, όσα οι προγονοί μας κληροδότησαν με το αίμα τους.Για εμάς τους Ξανθιώτες το νέο έτος 2019 αποτελεί ένα ορόσημο στην σύγχρονη ιστορία της Ξάνθης, αφού σηματοδοτεί την συμπλήρωση εκατό ετών ελεύθερου βίου. Η σκλαβιά στην βόρειο Ελλάδα κράτησε εξακόσια περίπου χρόνια. Βαρύς ο φόρος του αίματος, εξανδραποδισμοί, λεηλασίες, αιχμαλωσίες, μαρτύρια, βασανισμοί δεν κατάφεραν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα του λαού.»

 

Στη συνέχεια, επιδόθηκαν τα χρηματικά βοηθήματα, αξίας 400 ευρώ το καθένα,  του κληροδοτήματος Θ.Ζαλάχα και του Ιωακειμίου ιδρύματος, στους άριστους μαθητές της Ξάνθης, χριστιανούς και μουσουλμάνους,  που εισήχθησαν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μας.

 

Το κληροδότημα Ζαλάχα

 

Η Ίδρυση του κληροδοτήματος  επιτευχθεί κατόπιν επιθυμίας του διαθέτη Θεόδωρου Zαλάχα με μυστική διαθήκη στο προξενείο Κωνσταντινούπολης το έτος 1884. Με σκοπό την κάλυψη εξόδων οικοτροφείου απορών μαθητών γυμνασίου και λυκείου. Την ενίσχυση παιδικών σταθμών οι οποίοι λειτουργούν υπό την ιερά μητρόπολη Ξάνθης και την χορήγηση χρηματικών βραβείων σε αριστούχους μαθητές που εισάγονται και φοιτούν σε ΑΕΙ.

 

ΤΥΧΕΡΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

 

Τέλος, τυχερός ο δήμαρχος κ.Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος. Στο τσουρέκι του βρισκόταν  το φλουρί και κέρδισε ένα βιβλίο της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου.

Κοσμάς Γεωργιάδης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button