Το Πολυτεχνείο της δημοκρατίας και της ελευθερίας

Χωρίς εντάσεις και επεισόδια εορτάστηκε η 36η επέτειος της 17ης Νοεμβρίου 1973, η επέτειος εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στην πόλη της Ξάνθης.
Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής κορυφώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης με την πορεία μαθητών, φοιτητών και εργαζομένων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Και φέτος η συμμετοχή του κόσμου ήταν σημαντική, καθώς το Πολυτεχνείο ήταν και θα είναι ένα κάλεσμα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία και με τις μνήμες ακόμη ζωντανές.

Χωρίς εντάσεις και επεισόδια εορτάστηκε η 36η επέτειος της 17ης Νοεμβρίου  1973, η επέτειος εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στην πόλη της Ξάνθης.


Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής κορυφώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης με την πορεία μαθητών, φοιτητών και εργαζομένων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.


Και φέτος η συμμετοχή του κόσμου ήταν σημαντική, καθώς το Πολυτεχνείο ήταν και θα είναι ένα κάλεσμα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία και με τις μνήμες ακόμη ζωντανές.


Με κυρίαρχα συνθήματα «κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό», «ψωμί-παιδεία ελευθερία, εμπρός για μια δημόσια και δωρεάν παιδεία» και « δώστε λεφτά για την παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία» η πορεία ξεκίνησε από την Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης και αφού κατευθύνθηκε προς την 28η Οκτωβρίου και εν συνεχεία  πέρασε στη Μ. Καραολή κατέληξε και πάλι στην πύλη της Πολυτεχνικής.


Εκεί υπό τον ήχο των συνθημάτων των φοιτητικών  παρατάξεων, φοιτητές και εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων πραγματοποίησαν κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των νεκρών, αποτίωντας  φόρο τιμής στον αγώνα τους για ψωμί-παιδεία-ελευθερία, στους αγώνες για τον εκδημοκρατισμό της χώρας.


Στεφάνια κατέθεσαν ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης, ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, η ΕΛΜΕ Ν. Ξάνθης, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φοιτητών «Γέφυρα», η ΠΑΣΠ, η ΔΑΠ ΝΔΦΚ, η Νεολαία ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, η Αριστερή Ενότητα, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ Ξάνθης , ο Σύλλογος Κρητών Φοιτητών Ξάνθης «Ψηλορείτης», ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού «Βιζυηνός».


Επίσης στεφάνι κατέθεσαν και η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης δια του Συντονιστή της, Αχιλλέα Τσαρτσάρα, ο ΣΥΡΙΖΑ διά του γραμματέα του ΣΥΝ Ξάνθης Νίκου Καλιαμπάκα, ενώ έμμεσο παρόν στον εορτασμό της επετείου έδωσε δια του εκπροσώπου του ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Ξάνθης, Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος και κατέθεσε λουλούδια στη μνήμη των νεκρών παιδιών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.   


Στο μεταξύ θα πρέπει να επισημανθεί η διακριτική παρουσία των αντρών της Αστυνομικής Δ/νσης Ξάνθης που στόχο είχε τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, αλλά και την αποτροπή επεισοδίων κατά τη διάρκεια της πορείας.


Όπως επίσης και την επιτυχία φοιτητών και εργαζομένων να περιφρουρήσουν την πορεία από την εκδήλωση κάθε ακραίας συμπεριφοράς.  


Το Ψήφισμα των φοιτητών της Ξάνθης


Για την ημέρα μνήμης του Πολυτεχνείου ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης εξέδωσε ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται «Το σύνθημα για «ψωμί-παιδεία-ελευθερία» παραμένει όχι απλά επίκαιρο, αλλά παίρνει και νέες διαστάσεις.


ΨΩΜΙ: Αναδιανομή του πλούτου, νέες θέσεις εργασίας , πλήρης απασχόληση, αξιοπρεπείς μισθούς, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, κοινωνικό κράτος.


ΠΑΙΔΕΙΑ: Η παιδεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παρέχεται δωρεάν από το κράτος και όχι προϊόν προς πώληση, όπως κάποιοι επιθυμούν για να ικανοποιήσουν τις πελατειακές τους σχέσεις. Το αίτημα για ΠΑΙΔΕΙΑ παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ…Το αίτημα των φοιτητών για Παιδεία, μετασχηματίζεται σε αγώνα προάσπισης της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας σε αγώνα βελτίωσης του Πανεπιστημίου, σε αγώνα ριζικής και προοδευτικής αλλαγής της Παιδείας  σε όλες τις βαθμίδες της.


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: Ελευθερία, στην κατοχύρωση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, συλλογικών ελευθεριών, στη σκέψη , στη διακίνηση ιδεών, στην πλήρη κατοχύρωση της ελευθερίας του ατόμου»


Ενώ τέλος το ψήφισμα των φοιτητών της Ξάνθης για την 36η επέτειο του Πολυτεχνείου καταλήγει ως εξής « οι αγώνες και τα συνθήματα του Πολυτεχνείου μετασχηματίζονται σήμερα σε νέες διεκδικήσεις για το δικαίωμα όλων μας στην παιδεία και σε μια καλύτερη κοινωνία. Η επέτειος του Πολυτεχνείου αποτελεί για μας ένα εφαλτήριο για νέους αγώνες απέναντι στην επιτακτική ανάγκη να υπερασπιστούμε για μια ακόμη φορά το σύνθημα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας . Αυτό αποτελεί το στοίχημα της δικής μας γενιάς».


 


                                                                              Δέσποινα Γκούμα   

Σχετικά Άρθρα

Back to top button