Στεγαστικό Πρόβλημα 8ου Γυμνασίου Ξάνθης

Για μια ακόμα φορά δυστυχώς αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε με ένα άρθρο καταγγελία, για να διαμαρτυρηθούμε για τη συνέχιση λειτουργίας ενός Γυμνασίου της πόλης μας κάτω από τριτοκοσμικές συνθήκες. Μιλάμε βέβαια για το 8ο Γυμνάσιο Ξάνθης, που στεγάζεται στον οικισμό του Δροσερού. Οι τραγικές συνθήκες λειτουργίας του Σχολείου έγιναν ευρέως γνωστές στην πόλη μας μετά την εγκληματική επίθεση που δέχτηκε η τέως διευθύντρια στην αρχή του σχολικού έτους (14-09-2010). Μετά την επίθεση αυτή και τις έντονες προσπάθειες που κατέβαλαν οι καθηγητές του Σχολείου για ενημέρωση παντός υπευθύνου, όλοι οι αρμόδιοι φορείς έδειξαν πραγματικό (;) ενδιαφέρον για την επίλυση των ποικίλων προβλημάτων του Σχολείου.

Για μια ακόμα φορά δυστυχώς αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε με ένα άρθρο καταγγελία, για να διαμαρτυρηθούμε για τη συνέχιση λειτουργίας ενός Γυμνασίου της πόλης μας κάτω από τριτοκοσμικές συνθήκες.  Μιλάμε βέβαια για το 8ο Γυμνάσιο Ξάνθης, που στεγάζεται στον οικισμό του  Δροσερού. 


Οι τραγικές συνθήκες λειτουργίας του Σχολείου έγιναν ευρέως γνωστές στην πόλη μας μετά την εγκληματική επίθεση που δέχτηκε η τέως διευθύντρια στην αρχή του σχολικού έτους (14-09-2010).  Μετά την επίθεση αυτή και τις έντονες προσπάθειες που κατέβαλαν οι καθηγητές του Σχολείου για ενημέρωση παντός υπευθύνου, όλοι οι αρμόδιοι φορείς έδειξαν πραγματικό (;) ενδιαφέρον για την επίλυση των ποικίλων προβλημάτων του Σχολείου. 


Βρέθηκε μάλιστα το οικόπεδο εντός του οικισμού που θα αποτελούσε την ιδανική λύση για τη μεταστέγαση, δόθηκαν οι υποσχέσεις, αλλά … για τους “γνωστούς άγνωστους” λόγους που χαρακτηρίζουν την ελληνική διοίκηση, το θέμα της μεταστέγασης παρουσιάζει αδικαιολόγητη στασιμότητα.  Έαν όντως υπάρχει η πρόθεση να επιλυθεί το θέμα, θα έπρεπε τουλάχιστον να γίνουν οι εργασίες προετοιμασίας του οικοπέδου, παροχής συνδέσεων με τα απαραίτητα δίκτυα κ.τ.λ.


Το θέμα της μεταστέγασης του 8ου Γυμνασίου κατέστη ξανά επίκαιρο μετά την ερώτηση που κατέθεσαν πρόσφατα τρεις βουλευτές του ΚΚΕ (οι κκ ΆγγελοςΤζέκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου) προς τρεις υπουργούς της Κυβέρνησης (Παιδείας, Υποδομών και Εσωτερικών).  Με την ερώτηση αυτήν ενεπλάκη το θέμα μεταστέγασης του 8ου Γυμνασίου με τα προβλήματα των 15ου και 20ου Δημοτικών Σχολείων, τα οποία συστεγάζονται με το 8ο Γυμνάσιο.  Είναι αλήθεια πως τα δύο Δημοτικά του Δροσερού αντιμετωπίζουν πρόβλημα συνωστισμού. 


Όσο κι αν κατανοούμε όμως τα προβλήματα των Δημοτικών, πιστεύουμε πως δεν πρέπει να καθυστερήσει η επίλυση του στεγαστικού του Γυμνασίου.  Ας μην ξεχνάμε πως, όσο κι αν είναι ελλιπείς, τα Δημοτικά διαθέτουν δικές τους εγκαταστάσεις, ενώ το 8ο Γυμνάσιο δεν διαθέτει καμία δική του εγκατάσταση και φιλοξενείται στους χώρους των Δημοτικών. 


Αυτός είναι και ο λόγος που το 8ο Γυμνάσιο υφίσταται το άκρως αντιπαιδαγωγικό απογευματινό ωράριο σε αποκλειστική βάση, ενώ τα Δημοτικά, παρ’ όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, λειτουργούν σε πρωινό ωράριο.


            Ελπίζουμε να κατανοούν όλοι την αναγκαιότητα άμεσης μεταστέγασης του  8ου Γυμνασίου σε ασφαλή και αξιοπρεπή χώρο και πιστεύουμε πως δεν πρέπει να συνδέουμε με το θέμα του  Γυμνασίου άλλα, καθ’ όλα δίκαια, αιτήματα, καθώς οι “γνωστές άγνωστες” αγκυλώσεις και βραδυπορίες της ελληνικής πραγματικότητας μπορεί να σκαλώσουν τη διαδικασία είτε σε αντικειμενικές δυσκολίες, είτε σε προφάσεις, που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη διαιώνιση της υπάρχουσας κατάστασης, πράγμα που θα είναι αρνητική εξέλιξη για όλους. 


Με τη μεταστέγαση του Γυμνασίου αντίθετα θα υπάρξει μια κάποια αποσυμφόρηση και για τα Δημοτικά Σχολεία.  Ευχόμαστε σύντομα να έχουμε θετικές εξελίξεις και ένα νέο επαρκές Σχολείο για το Δροσερό, το μόνο ικανό μέσο να θεραπεύσει ουσιαστικά τα προβλήματα μιας “πονεμένης” γωνιάς της πόλης μας.



Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ξάνθης


Σχετικά Άρθρα

Back to top button