ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΞΑΝΘΗΣ ΑΠΟ ΡΟΜΑ

Δεκάδες συμπολίτες μας ΡΟΜ απέκλεισαν την Τρίτη το πρωί τα γραφεία του τοπικού ΟΑΕΔ διαμαρτυρόμενοι για την παύση του προγράμματος επιχειρηματικότητας των ΡΟΜ Α.Μ.Θ. Για μία ακόμη φορά η πολιτεία γεμίζει με απόγνωση τα παιδιά της. Για μία ακόμη φορά δεν κράτησε το λόγο της απέναντι στους πολίτες της. Ο Κιαζίμογλου Κασίς, αθίγγανος, μπροστά στην κεντρική είσοδο του ΟΑΕΔ μαζί με τους άλλους ενδιαφερόμενους, τους λέει ότι η κατάληψη γίνεται για να πιεστούν οι υπεύθυνοι να ενεργοποιήσουν το πρόγραμμα γιατί εδώ και δύο χρόνια με την παύση του τους ταλαιπωρεί. Καυτηριάζει την Κυβέρνηση η οποία διατείνεται ότι κάνει προσπάθειες να μειώσει την ανεργία αλλά, αποκλείοντας 700 άτομα από το πρόγραμμα την αυξάνει. “Μας έκοψαν τα χέρια και τα πόδια, έτσι θα μας βοηθήσουν; Μας εγκατέλειψαν”.

   Δεκάδες συμπολίτες μας ΡΟΜ απέκλεισαν την Τρίτη το πρωί  τα γραφεία του τοπικού ΟΑΕΔ διαμαρτυρόμενοι για την παύση του προγράμματος επιχειρηματικότητας των ΡΟΜ Α.Μ.Θ.


      Για μία ακόμη φορά η πολιτεία γεμίζει με απόγνωση τα παιδιά της. Για μία ακόμη φορά δεν κράτησε το λόγο της  απέναντι στους πολίτες  της.


Ο Κιαζίμογλου Κασίς, αθίγγανος, μπροστά στην κεντρική είσοδο του ΟΑΕΔ μαζί με τους άλλους ενδιαφερόμενους, τους λέει ότι η κατάληψη γίνεται για να πιεστούν οι υπεύθυνοι να ενεργοποιήσουν το πρόγραμμα  γιατί εδώ και δύο χρόνια με την παύση του τους ταλαιπωρεί. Καυτηριάζει την Κυβέρνηση η οποία διατείνεται ότι κάνει προσπάθειες να μειώσει την ανεργία αλλά, αποκλείοντας 700 άτομα από το πρόγραμμα την αυξάνει. “Μας έκοψαν τα χέρια και τα πόδια, έτσι θα μας βοηθήσουν; Μας εγκατέλειψαν”.


Παρ όλες τις προσπάθειες που έκαναν για να έρθουν σε επαφή με τον πρόεδρο του ΟΑΕΔ,  ακόμη και δικαστικές προσπάθειες έκαναν,  προκειμένου να πληροφορηθούν για την συνέχεια της υλοποίησης του προγράμματος ή όχι, παρ όλες τις επιστολές που έλαβαν ότι θα πληρωθούν το πρόγραμμα σε προθεσμία δέκα ημερών,  παρ όλα αυτά πέρασαν μήνες και χρόνια και η προθεσμία έμεινε στις επιστολές που κατά καιρούς έλαβαν. 


αγανακτισμένοι,  λένε οι αθίγγανοι,  ότι είναι ανασφάλιστοι, χρωστούν τα ενοίκια των καταστημάτων που νοίκιασαν για ν’ ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, χρωστούν στο ΤΕΒΕ και παράλληλα δεν μπορούν να βρουν δουλειά και μένουν στο σκοτάδι και χωρίς καμία πληροφόρηση.


Το θρίλερ εξελίχθηκε ως εξής. Με την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα πριν από δύο χρόνια που εξαγγέλθηκε από την τότε Υπουργό κ. Καλαντζάκου, πολλοί από αυτούς είχαν πάρει την προκαταβολή ύψους 7000 ευρώ και ξεκίνησαν τα μαγαζιά τους και τις επιχειρήσεις τους, από τότε όμως το ύψους 20.000 ευρώ περίπου πρόγραμμα ανεστάλη.


Σκοπός της κατάληψης του τοπικού ΟΑΕΔ είναι να πιεστεί η Αθήνα να δώσει τις υπόλοιπες δόσεις για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις τους και να συνεχίσουν όσο γίνεται πιο απρόσκοπτα την εργασία τους.


Άλλος συμπολίτης μας ΡΟΜ αναφέρει: “Τον άλλο μήνα στις 15 έχω να πάω τον γιό μου στην Αλεξανδρούπολη στο νοσοκομείο και είμαι ανασφάλιστος. Πώς θα πάω το παιδί μου στο νοσοκομείο; Αν χρειαστεί να πληρώσω;  Φτάνει ποια η κοροϊδία. Άς μας δώσουν μία απάντηση να ξέρουμε τι θα απογίνουμε. Το πρόγραμμα ήταν για 1000 ΡΟΜ και τελικοί αποδέκτες έχουν μείνει 607 και από αυτούς μόνο τα 50 με 60 άτομα πληρώθηκαν. Χρωστάμε στο ΙΚΑ, στην εφορία, στους λογιστές στα μαγαζιά και έχουμε καταντήσει να παίρνουμε με πίστωση το ψωμί μας. Δεν μπορώ να πω ότι ήμασταν καλύτερα αλλά σήμερα είμαστε κατά πολύ χειρότερα”.





  • ΚΑΙ Η ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Εκτός των άλλων οι ΡΟΜ, οι οποίοι προκειμένου να δικαιούνται να κάνουν χρήση του προγράμματος έπρεπε να κάνουν έναρξη επιτηδεύματος, τους ήρθε και η περαίωση.  Ακούστηκε και η γνωστή φράση από τους παρόντες αθιγγάνους. “Την αγελάδα για να την αρμέξεις πρέπει να την ταΐσεις”.





  • ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΟΑΕΔ

Ο διευθυντής του τοπικού ΟΑΕΔ Σπύρος Μαζαράκης ανέφερε ότι η υπηρεσία καταλήφθηκε από τους ΡΟΜ, οι οποίοι είχαν μπει σ’ ένα πρόγραμμα νέων ελευθέρων επαγγελματιών ΡΟΜ και το οποίο πέρυσι την ίδια περίπου εποχή ανεστάλη προκειμένου να επανελεγχθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις του προγράμματος αυτού. Το πρόγραμμα δεν ξεκίνησε, δεν ήρθε η σχετική εγκύκλιος  και θεώρησαν ότι αν η τοπική υπηρεσία καταληφθεί από τους ίδιους τους δικαιούχους του προγράμματος, θα τους ακούσουν στην Αθήνα. “Η υπόθεση βρίσκεται στο Υπουργείο Εργασίας στην Υπηρεσία του ΟΑΕΔ και περιμένουμε το σχετικό έγγραφο για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με το πρόγραμμα”.





  • ΗΛΙΑΣ ΣΥΜΕΩΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΡΟΜ Α.Μ.Θ.

Ανέφερε  ότι η κατάληψη και η διαμαρτυρία είναι συμβολική και θα συνεχιστεί και αύριο (σήμερα) με μοναδικό σκοπό να πάρουν απαντήσεις στο διογκωμένο πρόβλημα.


“Η πολιτεία δεν τηρεί τις υποσχέσεις που μας έδωσε. Μας έδωσε την πρώτη δόση του προγράμματος και μετά ανέστειλε την πληρωμή για λόγους τους οποίους αγνοούμε. Ανεπίσημα γνωρίζουμε ότι παρουσιάσθηκαν κάποιες ατασθαλίες από πλευράς μιας μερίδας των ΡΟΜ που αγγίζει το 3%. Συμφωνούμε να βρεθούνε και να βγούνε εκτός και να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των υπολοίπων. Είναι αδιανόητο να “τιμωρούνται” 600 οικογένειες γιατί βρέθηκαν 10 άνθρωποι οι οποίοι δεν ήταν εντάξει με τις υποχρεώσεις τους”.


Οι συνέπειες όπως δήλωσε ο κ. Σημεών είναι τραγικές και όχι μόνο για τους ίδιους τους ΡΟΜΑ αλλά και για δεκάδες συμπολίτες μας επαγγελματίες,  οι οποίοι νοίκιασαν τα καταστήματα τους στους ΡΟΜ δικαιούχους του προγράμματος, τους πούλησαν εξοπλισμούς και πρώτες ύλες. Ελπίζει ότι η πολιτεία θα τηρήσει τις υποσχέσεις της. Υπάρχουν υπογραφές υπουργών και εκταμιεύσεις χρημάτων λέει με αγανάκτηση.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ  


Σχετικά Άρθρα

Back to top button