ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΑΥΤΟΛΟΓΟΚΡΙΘΕΙ

Τί ήταν άραγε αυτό που οδήγησε τους διοργανωτές του 8ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών, που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή το διήμερο 15-16 Αυγούστου 2009, να καλέσουν τον τούρκο πρόξενο της Κομοτηνής κ. Μουσταφά Σαρνίτς, να παραστεί στην τελετή έναρξής του;

Τί ήταν άραγε αυτό που οδήγησε τους διοργανωτές του 8ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών, που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή το διήμερο 15-16 Αυγούστου 2009, να καλέσουν τον τούρκο πρόξενο της Κομοτηνής κ. Μουσταφά Σαρνίτς, να παραστεί στην τελετή έναρξής του;


Το πρωτόκολλο; Ο υπερβάλλων ζήλος; Εθιμοτυπική ευγένεια; Ό,τι και αν ήταν αυτό, γεγονός είναι ότι στον ύψιστο αυτό αντιπροσωπευτικό θεσμό των Θρακών παρέστη ο εκπρόσωπος ενός κράτους που εξόντωσε και ξερίζωσε από τα πατρογονικά χώματά τους, τους γονείς και τους παππούδες τους! Η γενοκτονία του θρακικού Ελληνισμού, τμήμα της συνολικής γενοκτονίας που υπέστη ο Ελληνισμός της Ανατολής (Πόντιοι, Ίωνες, Καππαδόκες, Ίμβριοι και Τενέδιοι, Κωνσταντινουπολίτες και Θρακιώτες), είναι αδιαμφισβήτητη πλέον και τεκμηριωμένη ιστορικά με έργα καταξιωμένων επιστημόνων.


Η παρουσία του τούρκου προξένου μπροστά στον πρωθυπουργό της χώρας μας, που κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου, είχε ως αποτέλεσμα την αυτολογοκρισία του, αφού δεν τόλμησε να προβεί στις αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Τουρκία, που επί σειρά ημερών το πρωθυπουργικό περιβάλλον άφηνε να διαρρέει ότι θα προέβαινε. Προφανώς ο φόβος του για κάποια πολύ δυσάρεστη για την εικόνα της χώρας μας αντίδραση (λ.χ. επιδεικτική αποχώρηση του προξένου στο άκουσμα τέτοιων τοποθετήσεων), οδήγησε τον πρωθυπουργό σε ταπεινωτική αναδίπλωση!


Γεννώνται όμως σημαντικά ερωτήματα:


1. Ποιός αποφάσισε να καλέσει τον κ. Σαρνίτς στο συνέδριο;


2. Ποιό ήταν το σκεπτικό για να αποσταλεί η σχετική πρόσκληση;


3. Ανέλαβε κάποιος από την οργανωτική επιτροπή να ενημερώσει το γραφείο του κ. Καραμανλή για την ενδεχόμενη παρουσία του; Αν κρίνουμε από τον αιφνιδιασμό των ίδιων των διοργανωτών, αφού δεν είχαν προβλέψει ούτε καν μία θέση για να καθίσει αυτός και η συνοδεία του, μάλλον ούτε οι ίδιοι γνώριζαν για την επικείμενη προσέλευσή του!


4. Εστάλησαν ανάλογες προσκλήσεις και στους προξένους των άλλων δύο χωρών (Ιταλία και Γερμανία), που εδρεύουν στην Κομοτηνή;


Με την αποχώρηση του πρωθυπουργού από το χώρο του συνεδρίου ήταν ολοφάνερος ο εκνευρισμός τόσο του ιδίου όσο και της συνοδείας του. Μάλιστα ο Λευτέρης Ζαγορίτης, που συνόδευε τον πρωθυπουργό, όταν παρέλαβε από τα χέρια του κ. Καραμανλή το βιβλίο για τη Θρακική Γενοκτονία, που του προσέφερε εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, γύρισε και είπε με περίσσια αγένεια: “Μας υποχρέωσες”, γεγονός που σχολιάστηκε ιδιαιτέρως αρνητικά απ’ όσους είδαν από κοντά το περιστατικό.


Οποιαδήποτε κι αν είναι η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, γεγονός παραμένει ότι οι διοργανωτές κατάφεραν να αφήσουν στην ιστορία το 8ο συνέδριο όχι για το περιεχόμενό του, αλλά ως αυτό που προσέβαλε την αξιοπρέπεια των Θρακών και τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων θυμάτων της κεμαλικής θηριωδίας.


Κι εδώ αξίζει μία επισήμανση: Οι αναπτυξιακές προοπτικές για τη Θράκη, που διεξοδικά παρουσιάστηκαν από καταξιωμένους επιστήμονες στο συνέδριο, θα κληθούν να τις κάνουν πράξη κάποιοι άνθρωποι. Και μάλιστα όχι απλά οι υπήκοοι μιας κρατικής οντότητας χωρίς ταυτότητα και επίγνωση της θέσης της στο διεθνές σκηνικό, αλλά οι πολίτες ενός εθνικού κράτους, που ελπίζω ότι είναι το σημείο αναφοράς όλων μας, άσχετα με τον τρόπο λειτουργίας του που ο καθένας μας έχει ως πρότυπό του. Βασικό μέλημα, λοιπόν, ενός παγκοσμίου συνεδρίου θα πρέπει να είναι πρωτίστως η καλλιέργεια και ανάπτυξη εθνικής συνείδησης και αυτογνωσίας στα ενεργά εκείνα υποκείμενα, που θα αγωνιστούν για την ευημερία του και την επιβίωση της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Αυτόν το ρόλο όμως δεν μπορούν να τον παίξουν δειλοί και εφησυχασμένοι παράγοντες, ούτε εθνομηδενιστές τεχνοκράτες.  Γι’ αυτό και προβάλλει πλέον επιτακτική η ανάγκη να αναλάβουν τη διοργάνωση των συνεδρίων οι ομοσπονδίες του θρακικού Ελληνισμού και πρέπει επιτέλους η οργανωτική επιτροπή να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν τις προτάσεις τους.


Είναι γεγονός ότι η παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας μας αναμφίβολα αποτέλεσε μεγάλη τιμή για το συνέδριο. Συνάμα όμως, απετέλεσε μεγάλη ντροπή, όνειδος και προσβολή η παρουσία στο ίδιο συνέδριο του τούρκου προξένου της Κομοτηνής, ενός κράτους δηλαδή, που όχι μόνο ποτέ του δεν ένοιωσε την ανάγκη να απολογηθεί για όσα έπραξε σε βάρος σύμπαντος του Ελληνισμού της Ανατολής, αλλά προκλητικά διαμαρτύρεται όταν ακούγονται φωνές καταδίκης του! Ποια λοιπόν η θέση αυτού του ανθρώπου σε ένα συνέδριο εθνικοτοπικού χαρακτήρα, ένα συνέδριο ιστορίας και μνήμης (όπως θα έπρεπε τουλάχιστον να είναι); Θα τολμούσε αυτός ο κύριος να παραστεί, αν στο συνέδριο υπήρχαν εισηγήσεις ενοχλητικές για την Τουρκία, όπως η ανάγκη για στήριξη της πομακικής πολιτισμικής αναγέννησης ή για τη γενοκτονία του θρακικού Ελληνισμού; Όχι φυσικά, κι εδώ ακριβώς βρίσκεται η τεράστια ευθύνη όσων είχαν την φαεινή ιδέα να τον καλέσουν και να αναγκάσουν ακόμη και τον πρωθυπουργό της χώρας μας να … αυτολογοκριθεί! Ας ελπίσουμε ότι το γεγονός αυτό θα γίνει αφορμή για να ανανοηματοδοτηθεί ο σκοπός των θρακικών συνεδρίων, και να επανέλθει στα αρχικά οράματα και φιλοδοξίες των πρώτων συνεδρίων, όπου ο λόγος των θρακικών ομοσπονδιών και συλλόγων ήταν καθοριστικός και καταλυτικός.



Γιάννης Χ. Κουριαννίδης


Δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης


Μέλος του Δ.Σ.


της Πανελλήνιας


Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων

Σχετικά Άρθρα

Back to top button