ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ-ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

Ανταποκρίθηκαν άμεσα οι πρόεδροι των δικηγορικών Συλλόγων Καβάλας, Δράμας, Ροδόπης Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, στο κάλεσμα της προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Κικής Κιούση και εξέφρασαν έντονα την αντίθεση τους στην οποιαδήποτε φημολογούμενη κατάργηση του Στρατοδικείου Ξάνθης ή συνένωση με το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης για λόγους εξοικονόμησης πόρων.

 

 Kική Κιούση

 πρόεδρος ΔΣ Ξάνθης

 

Το λόγο πήρε πρώτη η κ.

Ανταποκρίθηκαν άμεσα οι πρόεδροι των δικηγορικών Συλλόγων Καβάλας, Δράμας, Ροδόπης Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, στο κάλεσμα της προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Κικής Κιούση και εξέφρασαν έντονα την αντίθεση τους στην οποιαδήποτε φημολογούμενη κατάργηση του Στρατοδικείου Ξάνθης ή συνένωση με το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης για λόγους εξοικονόμησης πόρων.

 

 Kική Κιούση

 πρόεδρος ΔΣ Ξάνθης

 

Το λόγο πήρε πρώτη η κ. Κιούση, η οποία ανέφερε ότι μέχρι στιγμής η μετακίνηση του στρατοδικείου είναι φήμες και ότι δεν συμφωνεί με τη λογική της Κυβέρνησης για τη σύντμηση της δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι το Στρατοδικείο είναι στον φυσικό του χώρο από το 1995 με μεγάλο αριθμό υποθέσεων και λόγω της παρουσίας του Δ ΣΣ.

 Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το 2009 εξέδωσε 526 αποφάσεις και το 2010 437 συν τις 800 με 900 υποθέσεις που θέτει στο αρχείο και αυτό είναι ένα δείγμα της αναγκαιότητας του στην περιοχή.

 Οι αντικειμενικοί λόγοι, όπως τόνισε, είναι περισσότεροι από τους υποκειμενικούς που πρέπει να στηριχτεί η παραμονή του Στρατοδικείου στην Ξάνθη.

 η κυρία Κιούση είπε ότι δεν είναι δυνατόν οι στρατευμένοι, οι γονείς και οι νομικοί να μετακινούνται για οποιαδήποτε υπόθεση στη Θεσσαλονίκη με ένα δυσβάστακτο οικονομικό βάρος για αυτούς τους πολίτες.

 

 Κώστας Ντίνας

 πρόεδρος Δ.Σ.  Αλεξανδρούπολης

 

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης κ. Κ. Ντίνας, αφού ευχαρίστησε την πρόεδρο του ΔΣ Ξάνθης κ. Κική Κιούση για την πρόσκληση, δήλωσε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αλεξανδρούπολης είναι στο πλευρό της Ξάνθης και τόνισε ότι υπάρχει ισχυρό έρισμα να αγωνιστούν όλοι οι δικηγορικοί σύλλογοι της ΑΜΘ, προκειμένου να μην μετακινηθεί το Στρατοδικείο της Ξάνθης.

 Σημείωσε ότι μέχρι τώρα το συγκεντρωτικό κράτος έχει αποτύχει σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης με αυτήν του την τακτική. “Δεν χρειάζονται να φύγουν όλες οι υπηρεσίες από την περιφέρεια και να μεταφερθούν στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη για λόγους οικονομίας” Συμπληρώνοντας ότι το Στρατοδικείο της Ξάνθης είναι ένας από τους πυλώνες παραγωγής νομικού πολιτισμού.

  

Καπετανίδης Χρήστος πρόεδρος ΔΣ Ορεστιάδας

 

 Δήλωσε τη συμπαράσταση του στις προσπάθειες της κ. Κιούση και εξέφρασε την έντονη αντίθεση του για τη φημολογούμενη, όπως τόνισε, μετακίνηση του Στρατοδικείου.

 Συμφώνησε με τις πρωτοβουλίες της προέδρου να ενημερώσει όλους τους Βουλευτές της Περιφέρειας καθώς και τον Πρωθυπουργό. “Ζητήσαμε να γίνει έδρα και στην Ορεστιάδα ως δικηγορικός σύλλογος και ο λόγος είναι να ενδυναμωθεί ο κοινωνικός ιστός. Μας βρίσκει σίγουρα αντίθετους. Θα πιέσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις να μην γίνει η μεταφορά του Στρατοδικείου”.

  

Κυμπαρίδης Κ.

 πρόεδρος ΔΣ Ροδόπης

 

Εξέφρασε τη βούληση όλου του νομικού κόσμου της Ροδόπης και της Περιφέρειας στην μη αποδόμηση από βασικές δομές της Περιφέρειας, τονίζοντας πώς η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχει περιφερειακή συνείδηση. Υπάρχει στην περιοχή μας, τόνισε, νομικός πολιτισμός και ποιότητα. Θα πρέπει να γίνει ενδυνάμωση των δομών και όχι αποδυνάμωση.

 

 Αθανασίου Ι. πρόεδρος

 ΔΣ Καβάλας

 Ο πρόεδρος του ΔΣ Καβάλας ανέφερε ότι αυτό το σενάριο οι νομικοί της Καβάλας το ξαναζήσανε πριν μεταφερθεί το Στρατοδικείο στην Ξάνθη.

 Η λειτουργία του Στρατοδικείου στην Ξάνθη είναι κομβική

 Θεώρησε αδιανόητη την πρόθεση της Κυβέρνησης να μεταφέρει το Στρατοδικείο στη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας ότι η γιγάντωση τέτοιων δικαστικών μονάδων δεν προσφέρει τίποτε απολύτως στη σωστή λειτουργία της δικαιοσύνης. “Δεν είναι δυνατόν κάποιος από το Λαγό του Έβρου να μετακινηθεί για την οποιαδήποτε δικαστική του υπόθεση στην Θεσσαλονίκη. Πρέπει όλοι οι ιθύνοντες να καταλάβουν ότι έχουμε Περιφερειακή συνείδηση. Δεν θα δεχτούμε ούτε να συζητηθεί αυτό το θέμα”.

 Τέλος η πρόεδρος του ΔΣ Ξάνθης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι με το έγγραφο που απέστειλε ο ΔΣ Ξάνθης προς τους βουλευτές και τους Υπουργούς της Περιφέρειας ΑΜΘ, τους θέτει προ των ευθυνών τους και συνεχίζοντας ανέφερε ότι το κτίριο που στεγάζεται το στρατοδικείο της Ξάνθης είναι δικό του και δεν πληρώνει ενοίκια, όπως τα υπόλοιπα στρατοδικεία της χώρας και αναρωτήθηκε με ποια λογική θα κάνει οικονομία η πολιτεία όταν το μετακινήσει στη Θεσσαλονίκη.

 Αναμένουμε την απάντηση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Μπεγλίτη στη σχετική επιστολή που απέστειλε το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

  ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button