Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΣΜΜΙΔΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ

Ο ΣΜΜΙΔΕ χαιρετίζει το 2ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ που διοργάνωσε η Νομαρχία Ξάνθης.
Σίγουρα μετά το πέρας των εργασιών η κοινωνία του Ν. Ξάνθης εξέρχεται σοφότερη και με περισσότερα ερεθίσματα και ιδέες για την χάραξη ενός καλύτερου αύριο. Το μέλλον σαφώς εξαρτάται και από το παρελθόν και, επομένως, φρονούμε ότι θα ήταν αναγκαία και η προσθήκη, στο επόμενο συνέδριο, μιας ενότητας απολογισμού των συμπερασμάτων του προηγούμενου συνεδρίου δηλαδή τι έγινε, τι δεν έγινε και γιατί.

Ο ΣΜΜΙΔΕ χαιρετίζει το 2ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ που διοργάνωσε η Νομαρχία Ξάνθης.


Σίγουρα μετά το πέρας των εργασιών η κοινωνία του Ν. Ξάνθης εξέρχεται σοφότερη και με περισσότερα ερεθίσματα και ιδέες για την χάραξη ενός  καλύτερου αύριο. Το μέλλον σαφώς εξαρτάται και από το παρελθόν και, επομένως, φρονούμε ότι θα ήταν αναγκαία και η προσθήκη, στο επόμενο συνέδριο, μιας ενότητας απολογισμού των συμπερασμάτων του προηγούμενου συνεδρίου δηλαδή τι έγινε, τι δεν έγινε και γιατί.


Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ: 


            Ο ΣΜΜΙΔΕ συνέστησε επιτροπή αποτελούμενη από μέλη του Δ.Σ. και του συλλόγου  και εξέτασε τα στοιχεία που είχε στην διάθεσή του αναφορικά με τον δακτύλιο. Στα συμπεράσματα της, η επιτροπή, θεωρεί ότι είναι πρόωρο να αντιμετωπίζουμε την πρόταση ενός περιμετρικού δακτυλίου στην Ξάνθη την στιγμή που το ζητούμενο είναι η παράκαμψη της Ξάνθης από τον οδικό άξονα Βουλγαρίας –Ελλάδος. Τάσσεται υπέρ της υλοποίησης μόνον της Ανατολικής παράκαμψης με την χρήση σήραγγας στην θέση του Μοναστηριού της Παναγίας, υπέρ της κατασκευής του κόμβου μεταξύ Ξάνθης και πανεπιστημίου και υπέρ μίας χάραξης οδού με ισόπεδες κυκλικές διαβάσεις που πραγματικά θα απελευθερώσει την Πόλη από τον φόρτο οχημάτων που θέλει να παρακάμψει την πόλη, αλλά και θα συμβάλλει και στην απεμπλοκή του κέντρου από τον κυκλοφοριακό φόρτο των διαμετρικών μετακινήσεων.


Ο ΣΜΜΙΔΕ θεωρεί ως μειονεκτήματα της Δυτικής παράκαμψης, και εν πάση περιπτώσει του όλου σχεδιασμού του δακτυλίου


1)      την κατασκευή γέφυρας, 250μ. περίπου, πάνω από την παλαιά πόλη, γέφυρα που θα αλλοίωνε ανεπανόρθωτα το ύφος και το χρώμα του μοναδικού αυτού παραδοσιακού οικισμού αλλά και της ευρύτερης αισθητικής του τοπίου, γεγονός που ο παρουσιαστής παρέλειψε τεχνηέντως να αναφέρει κατά την παρουσίασή του στο συνέδριο, αλλά και που θα επιφέρει την σθεναρή  αντίδραση των πολιτών.


2)      Η παράκαμψη, κυρίως στο ορεινό της τμήμα δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο πυροπροστασίας διότι εκ του σχεδιασμού της δεν θα εφάπτεται του εδάφους, άρα δεν θα υπάρχουν έξοδοι για την ταχύτερη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων, και σε αυτό ας συνυπολογίσουμε και την διευκόλυνση των ασυνείδητων οδηγών στο πέταμα των αναμμένων τσιγάρων από τα παράθυρα σε δασική έκταση.


3)      Ο δακτύλιος στο σύνολό του θα καταστρέψει πολλά δέντρα, άρα το μικρότερο κακό δηλαδή η υλοποίηση μόνον του ανατολικού τμήματος, είναι το προκρινόμενο, συνυπολογίζοντας και το όφελος που θα προσκομίσει στην πόλη μας. Σε μια εποχή που η πράσινη οικονομία έρχεται επιτακτικά στο προσκήνιο, πρέπει όλοι οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι και η κοπή ακόμη και ενός μόνον δέντρου είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.


4)      Το επιχείρημα ότι η Ξάνθη θα είναι η μόνη πόλη της Ελλάδος που θα έχει δακτύλιο, μπρός στην καταστροφή της προσωπικότητας της πόλης που θα επιφέρει η Δυτική παράκαμψη, μας αφήνει αδιάφορους, οι μελετητές της ανάπτυξης της πόλης ας βρούνε άλλο επιχείρημα να μα κάνουν να νοιώσουμε υπερήφανοι.


5)      Ο ΣΜΜΙΔΕ θα επανέλθει με πιο ολοκληρωμένη τοποθέτηση μετά την ολοκλήρωση και παρουσίαση της τελικής μελέτης και θα αγωνιστεί υπερασπιζόμενος τις απόψεις του και


6)      Ελπίζει ότι θα πρυτανεύσει η επιλογή της απόφασης μία παράκαμψη και καλή τόσο σχεδιαστικά όσο και κατασκευαστικά.        


 


Για την επιτροπή του ΣΜΜΙΔΕ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 


ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ


Ν. ΞΑΝΘΗΣ – ΣΜΜΙΔΕ


28ης  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 54


67100  ΞΑΝΘΗ


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button