Σε δυο μήνες κλείνουν οι ΧΑΔΑ στο Δήμο Σταυρούπολης

Με σταδιακά και αποφασιστικά βήματα προχωρά ο Δήμος Σταυρούπολης στον τομέα της ανακύκλωσης θέτοντας σε εφαρμογή τα απαιτούμενα μέτρα για την υλοποίηση του σχεδιασμού του στον τομέα της περισυλλογής των ανακυκλούμενων υλικών και της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Με σταδιακά και αποφασιστικά βήματα προχωρά ο Δήμος Σταυρούπολης στον τομέα της ανακύκλωσης θέτοντας σε εφαρμογή τα απαιτούμενα μέτρα για την υλοποίηση του σχεδιασμού του στον τομέα της περισυλλογής των ανακυκλούμενων υλικών και της αποκομιδής των απορριμμάτων.


Συγκεκριμένα μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να έχει κλείσει και τους έξι χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) που υπάρχουν στα όρια του Δήμου.


Να σημειωθεί πως η δημοτική αρχή κατόρθωσε να εντάξει και τους υπόλοιπους τέσσερις ΧΑΔΑ, αυτούς των οικισμών Δαφνώνα, Νεοχωρίου, Πασχαλιάς και Καρυοφύτου (καθώς ήταν μόνο της Σταυρούπολης και των Κομνηνών) σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, εξασφαλίζοντας έτσι τη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων που θα γίνουν για την αποκατάσταση των συγκεκριμένων χώρων.


Πρόκειται για μια σειρά μελετών και παρεμβάσεων που αφορούν στη αντικατάσταση και εναπόθεση ειδικών χωμάτων και γαιοϋφασμάτων, περιφράξεις, δεντροφυτεύσεις, τοποθέτηση παγκακίων κλπ.


Η εξασφάλιση χρηματοδότησης για τους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων αφορά μόνο όσους είναι χαρακτηρισμένοι νομαρχιακοί, καθώς αυτοί μπορούν να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα.


Όσο για τις υπόλοιπες χωματερές που υπάρχουν διάσπαρτες σε οικισμούς του Δήμου Σταυρούπολης, οι οποίες δημιουργήθηκαν στην πορεία από κατοίκους, στόχος της δημοτικής αρχής είναι να περιοριστούν, έστω και αν δεν είναι εφικτό να γίνουν και οι σχετικές παρεμβάσεις αποκατάστασής τους.     


Στο μεταξύ ο Δήμος Σταυρούπολης ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στην περισυλλογή των ογκώδη και βαρέων αντικειμένων, τα οποία συνήθως κατέληγαν στις χωματερές ή σε όχθες ποταμών και ρεμάτων, προκαλώντας περιβαλλοντικά προβλήματα και προχωρά έτσι στην τοποθέτηση ειδικών ανοιχτών κάδων σε όλους τους οικισμούς, παράλληλα με τη τοποθέτηση μέχρι τις 10 Αυγούστου και των ειδικών κάδων για τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές (πέρα από τα σύστημα ανακύκλωσης των στηλών μπαταριών που ήδη λειτουργεί).


Μάλιστα ο δήμαρχος Σταυρούπολης, κ. Γιώργος Καρασακαλίδης πήρε και την πρωτοβούλια να προτείνει διαδημοτική συνεργασία στον τομέα της ανακύκλωσης των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών με τους όμορους Δήμους Παρανεστίου και Ορεινού.


Έτσι έχουμε την πρώτη επίσημη συνεργασία με τους παραπάνω δήμους και σύντομα αναμένεται να εγκατασταθεί και ένα κοντέινερ στο χώρο των δημοτικών εγκαταστάσεων του Δρυμού, όπου θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των τριών δήμων, Σταυρούπολης, Παρανεστίου και Ορεινού.


Παράλληλα εξετάζεται και το ενδεχόμενο μετά και την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ που θα αφορά τα προϊόντα εκσκαφών και γενικά μπαζών, οι παραπάνω δήμοι να εγκαταστήσουν και από ένα μεγάλο ανοιχτό κάδο για τα ογκώδη αντικείμενα.


Τέλος, μιλώντας για την πρωτοβουλία του Δήμου Σταυρούπολης στον “ΑΓΩΝΑ”, ο Δήμαρχος, κ. Γιώργος Καρασακαλίδης σημείωσε


“έχουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας και είναι πολύ σημαντικό αυτό, καθώς έχουμε κοινές ανησυχίες και κοινή διαχείριση τόσο στη Ροδόπη, όσο και στο Νέστο και με κοινά σύνορα. Η πρώτη μας επίσημη συνεργασία, θα έλεγα διαδημοτική, η οποία δείχνει και τις κοινές μας ανησυχίες πάνω σε ζητήματα περιβαλλοντικά με τους δήμους Παρανεστίου και Ορεινού.


Αυτό που έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για μας στο θέμα της αποκομιδής, αλλά και τα περιβαλλοντικά, είναι πως έχουμε πλέον ένα πλάνο που αγγίζει όλους τους οικισμούς, αγγίζει όλα τα είδη τα ανακυκλώσιμα, τα οποία επιτρέπεται μέσα από το πιστοποιημένο σύστημα της Εταιρείας Ανακυκλώσεων να γίνεται και σε σύνδεση με το ολοκληρωμένο σχέδιο Απορριμμάτων της Περιφέρειας Α.Μ-Θ.


Είναι πάρα πολύ σημαντικό για μας και στην τελευταία γωνιά του δήμου μας να μπορεί κάποιος να εναποθέσει τα ανακυκλώσιμα υλικά”.                                                                          


Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button