Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, εκπρόσωποι του ….
Αγαπητοί συνάδελφοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι,
Φίλοι κάτοικοι της πόλης μας
Συγχωρέστε με που δεν κρατώ κατά γράμμα το πρωτόκολλο …

Σας καλωσορίζω στην πάντα φιλόξενη Ξάνθη μας και στο νέο Δημαρχείο  της πόλης και εύχομαι σε όλους εσάς και τις οικογένειές σας υγεία, δύναμη και πρόοδο στην πόλη μας.

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, εκπρόσωποι του ….
Αγαπητοί συνάδελφοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι,
Φίλοι κάτοικοι της πόλης μας
Συγχωρέστε με που δεν κρατώ κατά γράμμα το πρωτόκολλο …

Σας καλωσορίζω στην πάντα φιλόξενη Ξάνθη μας και στο νέο Δημαρχείο  της πόλης και εύχομαι σε όλους εσάς και τις οικογένειές σας υγεία, δύναμη και πρόοδο στην πόλη μας.

Σήμερα είμαστε εδώ όχι μόνο για να υλοποιήσουμε την τυπική μας υποχρέωση, της ορκωμοσίας του Δημάρχου και του νέου Δ.Σ. αλλά και για να δηλώσουμε τη βούλησή μας για  διαρκή προσπάθεια για το καλό της πόλης μας.

 

Σήμερα όλοι εμείς που έχουμε την μεγάλη τιμή,  να εκπροσωπούμε τους συνδημότες μας, ορκιστήκαμε πίστη και αφοσίωση στο καθήκον για την πρόοδο του τόπου μας.

 

Δεσμευτήκαμε  ότι θα προσπαθήσουμε να τιμήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εμπιστοσύνη τους.  

 

Έχουμε λοιπόν ουσιαστική  δουλειά να κάνουμε,

Να χαράξουμε μία νέα πορεία,

και να χτίσουμε μία πιο ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση,

ικανήνα συμβάλει στην ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας και της ανάπτυξης

Αυτός είναι ο στόχος μας

Όχι να καταλάβουμε τις καρέκλες

Αλλά να παράγουμε έργο,

Να κάνουμε κατάθεση ψυχής,

Να υλοποιήσουμε οράματα

και να πετύχουμε!

 

Αγαπητοί συνάδελφοι αυτή τη φορά είμαστε περισσότεροι από όσοι ήμασταν στην προηγούμενη ορκωμοσία. 

 

Η Ξάνθη μας μεγάλωσε και ανάμεσα στις πολλές και ποικίλες αλλαγές που επέφερε αυτή η αύξηση, έφερε και περισσότερες θέσεις δημοτικών συμβούλων.

Θεωρώ ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Περισσότεροι δημότες και μάλιστα νέοι άνθρωποι, συμμετέχουν πλέον ως δημοτικοί σύμβουλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Είμαι βέβαιος, ότι για την πόλη μας, η διεύρυνση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων δεν θα είναι μόνο ποσοτική αλλά θα είναι κυρίως ποιοτική.

 

Ένα άλλο κατά την άποψή μου, εξαιρετικά σημαντικό δεδομένο, είναι το γεγονός της εκπροσώπησης στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο όλων των συνδυασμών και των επτά, που συμμετείχαν στις πρόσφατες  δημοτικές εκλογές .

Ο πλουραλισμός , η πολυφωνία , η υγιής αντιπαράθεση και σε τελευταία ανάλυση η κατάθεση πολλών και διαφορετικών απόψεων, αποτελεί όχι μόνο στήριγμα για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου ως κορυφαίου πολιτικού θεσμού στην πόλη αλλά και εχέγγυο για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το Δήμο μας.

Γιατί κυρίες και κύριοι το ζητούμενο για όλους είναι η σκληρή δουλειά, η διαρκής αναζήτηση ευκαιριών για την πόλη και πάνω από όλα η αρραγής ενότητα σε όλα τα μεγάλα και ανοιχτά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Έχουμε λοιπόν υποχρέωση απέναντι στις αξίες και τις αρχές που αντιπροσωπεύουμε αλλά πάνω από όλα απέναντι στους πολίτες να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας,  να υποστηρίζουμε έμπρακτα  κάθε πρωτοβουλία από όπου και αν προέρχεται, αρκεί, να προάγει το κοινό συμφέρον.

Αγαπητοί συνάδελφοι
Φίλοι κάτοικοι της πόλης

Διανύουμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας, ζούμε σε ένα καθεστώς αφόρητης οικονομικής πίεσης,
με τεράστιες περικοπές  στην παιδεία, την υγεία, την πρόνοια αλλά και την αυτοδιοίκηση. 

Από τη μία οφείλουμε να υπερασπιστούμε, την κοινωνική πολιτική και τον κοινωνικό μας ρόλο και από την άλλη να δώσουμε τη μάχη για τις τεχνικές, εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές υποδομές , τα μεγάλα και μικρά έργα που υλοποιούνται ή πρέπει να υλοποιηθούν στην πόλη μας.

Να συνεχίσουμε τη μάχη της ανάπτυξης , τη μάχη των υποδομών για την πόλη μας, την μάχη της καθημερινότητας, αλλά και την μάχη για τον πολιτισμό και τον τουρισμό.
Όπως το ίδιο πρέπει να κάνουμε για να δώσουμε αίσιο τέλος, να κλείσουμε τα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα.

Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ούτως ώστε να ολοκληρώσουμε ότι μέχρι σήμερα είναι σε εξέλιξη αλλά και να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά και πολλά άλλα για να υλοποιηθούν.

Φίλες και φίλοι

Είμαστε εξ ορισμού υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε σε ένα νέο διοικητικό πλαίσιο με τον πλέον επωφελή για το Δήμο μας τρόπο. Αυτή η διαδικασία δεν είναι ούτε απλή ούτε στιγμιαία.

 

Η συμβολή όλων των αιρετών εκπροσώπων αλλά και του συνόλου των στελεχών της διοίκησης του Δήμου μας είναι απολύτως απαραίτητη.

Και αυτό πρέπει να γίνει γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότιεκφράζουμε τις προσδοκίες των πολιτών, μέσα από ένα σχήμα που ενσωματώνει αρχές και αξίες.

 

Η οικονομική κρίση είναι μια πραγματικότητα με σοβαρές  επιπτώσεις  στη πραγματική οικονομία και τον κοινωνικό ιστό.

 

Όλοι δοκιμαζόμαστε από την ένταση των φαινομένων της.

Όλοι αντιμετωπίζουμε μια νέα καθημερινότητα πιο δύσκολη και εντελώς διαφορετική.

Όμως η κρίση δεν μπορεί να αποτελεί ΑΛΛΟΘΙ για κανένα.

 

Οφείλουμενα στεκόμαστε απέναντι στα προβλήματα, να τα βλέπουμε κατάματα και να τα αντιμετωπίζουμε με τη σοβαρότητα και τη συνέπεια που απαιτούν οι περιστάσεις.

 

Δύο πρέπει να είναι οι βασικοί άξονες λειτουργίας μας, ως μητροπολιτικός Δήμος :

 

Πρώτον η συνεργασία και η συμπληρωματική λειτουργίαμε τους άλλους Δήμους για να πετύχουμε σημαντικές οικονομίες κλίμακας και να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

 

Επιδιώκουμε επίσης, την συνεργασία με όλους τους τοπικούς βουλευτές και τους φορείς της πόλης, για να δώσουμε ανάσες και λύσεις στα μεγάλα και μικρά ζητήματα που σκιάζουν την εικόνα της όμορφης πόλης μας.

 

Παράλληλα επιδιώκουμε τη συνεργασία με το νέο θεσμό της Περιφέρειας που αποτελεί μοχλό της Περιφερειακής Ανάπτυξης για να δημιουργήσουμε δράσεις και συνέργειες με τις παραγωγικές δυνάμεις προς όφελος της Τοπικής Κοινωνίας.

 

Και δεύτερον η αυτοτέλειακαι η αυτοδυναμίατων θεσμών που αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση σύγχρονης και αποτελεσματικής διοίκησης

 

Οφείλουμε πάνω από όλα, να αποδείξουμεότι για την πρόοδο και το καλό του τόπου διεκδικούμε δυναμικά και ασυμβίβαστα, ότι βάζουμε στόχους, τεκμηριώνουμε προτάσεις και πετυχαίνουμε λύσεις.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Με αυτές τις λίγες επισημάνσεις θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους δημότες της πόλης μας που συμμετείχαν στην κορυφαία δημοκρατική διαδικασία των Αυτοδιοικητικών εκλογών.

 

Νιώθω απέραντη ευγνωμοσύνη στους πολίτες του Δήμου μας, του Δήμου της Ξάνθης μας, που με την ψήφο τους, μας εμπιστεύτηκαν τα όνειρά τους, τις σκέψεις τους, τις ιδέες τους, αλλά και την ελπίδα. Σε όλους εμάς και στο πρόσωπό μου.

Δηλώνω και από αυτό  το βήμα,  αυτή την κορυφαία στιγμή της ορκωμοσίας, ότι θα κάνω ότι είναι δυνατό για να τιμήσω την επιλογή τους.

Θέλω επίσης να συγχαρώ για την εκλογή τους όλους τους δημοτικούς συμβούλους,  όλων των δημοτικών παρατάξεων.

Μέσα σε μια δύσκολή συγκυρία, η πόλη μας έχει το προνόμιο να διαθέτει ένα πολυσυλλεκτικό και δημοκρατικό οπλοστάσιο, το νέο Δημοτικό της Συμβούλιο.

Είμαι βέβαιος ότι με τη συμμετοχή όλων το δικό μας Δ.Σ., το Δ.Σ. της Ξάνθης θα είναι και ιδιαίτερα αποτελεσματικό.

 

Είμαι βέβαιος ότι με την συμβολή όλων μας, ο Δήμος Ξάνθης, στη νέα πενταετία μέσα από τις παρεμβάσεις και το έργο του, θα είναι ΠΡΟΤΥΠΟ και ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, αποτελεσματικής λειτουργίας, διαφάνειας, αξιοκρατίας και ανάπτυξης

 

Το χρωστάμε στην Ξάνθη μας, στους συνδημότες μας, στον τόπο μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι, πριν προχωρήσουμε στην υπογραφή του Πρακτικού Ορκωμοσίας θα ήθελα να αναφερθώ μόνο σε έναν άνθρωπο.

 

Φίλοι συνδημότες,

 

Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ σε έναν άνθρωπο που αγαπά και τιμά την πόλη μας,

Τον μακροβιότερο με την δική σας θέληση, την δική σας βούληση, Δήμαρχο της Ξάνθης.

Τον Δήμαρχο που αφήνει το στίγμα του, το αποτύπωμά του, στην πόλη μας.

Έναν άνθρωπο  επίσης, με σπάνια οξυδέρκεια αλλά και διορατικότητα.

 

Και θέλω στο σημείο αυτό, να σας διηγηθώ κι ένα περιστατικό που μου μετέφερε πριν από έξι – επτά περίπου μήνες μια συνδημότισσά μας. 

 

Συνάντησε λοιπόν κάπου στη πόλη μας τον Μιχάλη Στυλιανίδη και με αγωνία και έντονη ανησυχία για τις επερχόμενες τότε εκλογές τον ρώτησε : «Δήμαρχε τι θα κάνουμε τώρα? Εσύ φεύγεις … Ποιος θα έρθει τώρα?

Και ο Δήμαρχος ήρεμα όπως πάντα, της απάντησε :  «Μην ανησυχείς αυτός που έρχεται είναι καλύτερος»

Δήμαρχε,  σε ευχαριστώ πολύ.

 Παίρνω σήμερα την σκυτάλη από το χέρι σου, την κρατάω γερά και να ‘σαι σίγουρος, προχωράμε μπροστά.—

Σχετικά Άρθρα

Back to top button