Εκδηλώσεις

“Χαρτί και Καλαμάρι” στα Ιδιωτικά Σχολεία της Ξάνθης ΑΞΙΟΝ

Ο Πατρινός ερευνητής, συλλέκτης, συγγραφέας-ποιητής, χημικός και Πρόεδρος του Γραφείου Ποιήσεως,  Αντώνης Σκιαθάς,  μετέφερε την Ελληνική ιστορία του 1821 από την Πάτρα στην Ξάνθη.

Τρομπόνια, φυσεκλίκια, πάλλες, έγγραφα και επιστολές των αγωνιστών μέχρι και του Καποδίστρια, σφραγίδες, ταυτότητα της φιλικής εταιρίας, μέχρι και ανάτυπο της εφημερίδας του 1824 της Νέας Υόρκης με κείμενο στα Ελληνικά!  ΟΛΑ αυθεντικά και ανεκτίμητα κειμήλια του μουσείου του, που ετοιμάζεται.

Το επιστέγασμα όλων ήταν το διαδραστικό ιστορικό εργαστήριο με τους μαθητές και τις μαθήτριες των Ιδιωτικών Σχολείων ΑΞΙΟΝ “Χαρτί και Καλαμάρι”. Πώς έγραφαν, πώς ασφάλιζαν τα γράμματα, πώς αλληλογραφούσανε οι επαναστάτες του 21. Το βιωματικό εργαστήρι που εκτυλίχτηκε μπροστά στους μαθητές ήταν εκπληκτικό. Χειροποίητα χαρτιά, καλαμάρια, μελάνια, βουλοκέρια, όλα εργαλεία του “γραμματικού”… ζωντάνεψαν ξανά.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΙΑΘΑ

“Η 25η Μαρτίου ημέρα που πανηγυρίζει ο τόπος των Ελλήνων λατρεύεται η Πατρίδα.
Ο Σταύρος Λίτσας, ο Ζήσης Μπρούκης, ο Φώτης Λίτσας ευεργέτες, δάσκαλοι τιμούν την εκπαίδευση στις ακρώρειες της Ελλάδας με τον τρόπο των λογίων της εποχής της ελληνικής αναγέννησης.
Η Δημιουργία των Ιδιωτικών Σχολείων ΑΞΙΟΝ στην περιοχή της Ξάνθης σε ένα άκρως φιλικό προς το περιβάλλον κτήμα 70 στρεμμάτων με σύγχρονες προδιαγραφές που ορίζει η εκπαιδευτικη διαδικασία τιμά την πατρίδα, τιμά τη νέα γενιά.
Είχα την χαρά να με καλέσουν να μας φιλοξενήσουν και να παρουσιάσω στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μνήμες από την επανάσταση του 1821.
Οι καθηγητές, οι καθηγήτριες, οι δάσκαλοι, οι δασκάλες του σχολείου άξιοι και άξιες κρατούν ψηλά τη σημαία της ελευθερίας και της ιστορικής μνήμης στην εκπαίδευση.
Με διαδραστικό τρόπο ολοκληρώθηκε αυτή η εκπαιδευτική συνάντηση με το εργαστήριο “Χαρτί και Καλαμάρι” που παρουσίασα στα παιδιά με τεκμήρια και κειμήλια της περιόδου και της “υγρασίες” των χεριών των αγωνιστών ζώσες.
Η συμμετοχή μεγάλη και το ενδιαφέρον ακόμα μεγαλύτερο.
Ευχαριστώ για την τιμή Απόλλωνα, Δημήτρη, Εμινέ, Αλέξη, Σαχρά, Αλέξανδρε, Μαρία, Δωρόθεε, Χάνα, Μαριλένα και όλους και όλες σας που μου μάθατε πάλι και πάλι ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει και προς τη δόξα τράβα γιατί υπάρχετε και ΕΣΕΙΣ”

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button