ΟΜΟΦΩΝΟ ΟΧΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΠΑΜΘ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Συνεδρίασε στην 6η για το 2012 τακτική του συνεδρίαση στην Κομοτηνή το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Συνεδρίασε στην 6η για το 2012 τακτική του συνεδρίαση στην Κομοτηνή το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Τα μέλη του Συμβουλίου απασχόλησε κυρίαρχα ,ως  προ ημερησίας διάταξης  θέμα, η πρόταση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς τους Περιφερειάρχες της χώρας να υποδείξουν χώρους προσωρινής φιλοξενίας μη νόμιμων οικονομικών μεταναστών.

Στην συνεδρίαση εκλήθησαν και παρέστησαν Δήμαρχοι της Περιφέρειας μεταξύ των οποίων οι Δήμαρχοι Κομοτηνής, Ξάνθης, Καβάλας, Νέστου, Αβδήρων, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Ιάσμου, Παρανεστίου, Παγγαίου, Σουφλίου, Αντιδήμαρχοι από τους Δήμους Αλεξανδρούπολης,  Μαρώνειας Σαπών και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Δήμου Δράμας ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Δράμας.

Από τις τοποθετήσεις όλων των Δημάρχων και των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου συμφωνήθηκαν  τα εξής:

Το  πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι ένα σοβαρό διεθνές ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από μία σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών και πολιτικών που θα βασίζονται στο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αλλά ταυτόχρονα θα ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της χώρας.

Όλοι οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, ως εκφραστές της αγωνίας των τοπικών κοινωνιών αναγνώρισαν την ανάγκη αντιμετώπισης του μέσα από ένα σοβαρό και μακρόπνοο σχεδιασμό χωρίς αποσπασματικότητες, ανισομερή επιμερισμό ευθυνών, στη βάση σοβαρών  και εμπεριστατωμένων  μελετών και κυρίως χωρίς τελεσίγραφο όπως στην προκειμένη περίπτωση, που αντί να λύσουν το πρόβλημα θα το διογκώσουν επικίνδυνα.

Διαφώνησαν κάθετα και κατηγορηματικά με την τακτική του αρμόδιου Υπουργείου ενώ υπερτονίστηκε η συνεισφορά της Περιφέρειας στον εθνικό σχεδιασμό με τη λειτουργία των υφισταμένων και οριακώς λειτουργούντων δομών στον Έβρο και στη Ροδόπη. Ομόθυμα και ομόφωνα οι Δήμαρχοι και τα μέλη του οργάνου διατράνωσαν την κάθετη και κατηγορηματική αντίθεσή τους στην οποιαδήποτε σκέψη ίδρυσης άλλου Κέντρου στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη καλώντας την πολιτεία σε έναν σοβαρό διάλογο μακριά και πέρα από προεκλογικές σκοπιμότητες.

Στη Συνεδρίαση επίσης συζητήθηκε το αίτημα εργαζομένων της Ελληνικής Κλωστοϋφαντουργίας ΑΕ του πρώην Ομίλου Λαναρά που αφορά στην προσπάθεια να αποτραπεί η διαδικασία πλειστηριασμού μονάδων του ομίλου στις 4 Απριλίου, ενώ την συμπαράσταση του εξέφρασε το Περιφερειακό Συμβούλιο και στους εργαζόμενους του ΙΓΜΕ που τέθηκαν βάσει νόμου σε εργασιακή εφεδρεία υιοθετώντας σχετικό ψήφισμα – επιστολή τους.

Ακόμη τα μέλη του Συμβουλίου σε προ ημερησίας διάταξης θέμα που έθεσε η “Οικολογία Αλληλεγγύη” συζήτησαν τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της επένδυσης εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού μετά και την ένταξη της συγκεκριμένης επένδυσης στις διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης.

Συμφωνήθηκε ομόφωνα να υπάρξει σχετική επιστολή προς τα μέλη της διυπουργικής Επιτροπής στο πνεύμα των συλλογικών αποφάσεων και να υπάρξει πολιτική κινητικότητα προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Επίσης συναποφάσισαν ομόφωνα να προτείνουν στο Υπουργείο Πολιτισμού την ανάδειξη των μεταλλείων της Κίρκης Έβρου ως “ιστορικού τόπου” προκειμένου αφενός να υπάρξει προστασία και αφετέρου ανάδειξή του.

Τα μέλη του Συλλογικού οργάνου ακόμη αποφάσισαν την τοποθέτηση εκκαθαριστών στις διαλυθείσες πρώην αμιγείς νομαρχιακές επιχειρήσεις των τέως Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων μετά την πρόσφατη υπουργική απόφαση.

Επίσης  ενεκρίθη η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με θέμα: ” Μακροπρόθεσμο  Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜΘ με την ΕΕΤΑΑ”, καθώς και η σύναψη Προγραμματικής Σύναψης της ΠΑΜΘ με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο για την χρηματοδότηση του έργου: “Εκπόνηση Ερευνητικών Προγραμμάτων για την Βελτίωση της Αποδοτικότητας του Αγροτικού Τομέα, την Προσαρμογή Καλλιεργειών και Ζώων σε Ανώτερα Παραγωγικά Επίπεδα καθώς και την Αξιοποίηση Παραπροϊόντων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης”.

Τέλος το Περιφερειακό Συμβούλιο συναίνεσε για την ένταξη του έργου: “Αντικατάσταση και Υπογειοποίηση Αρδευτικών Δικτύων του ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου” της Π.Ε. Έβρου στο “Αλέξανδρος Μπαλτατζής” προϋπολογισμού 8.456.250,00 ευρώ και γνωμοδότησε για μια σειρά Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορούν σε έργα ιδιωτικών επενδύσεων.

 

Από το Γραφείο Τύπου

της Περιφέρειας Ανατολικής

Μακεδονίας – Θράκης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button