Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2008

Αγαπητές συμπολίτισσες και αγαπητοί συμπολίτες, Αγαπητοί φίλοι του Καρναβαλιού της Ξάνθης,

Καλωσόρισμα


του Προέδρου της Δ.Ε.Α.Ξ.


 


Αγαπητές συμπολίτισσες


και αγαπητοί συμπολίτες,


 


Αγαπητοί φίλοι


του Καρναβαλιού της Ξάνθης,


 


   Σας καλωσορίζουμε στην πόλη της Ξάνθης, σε μια πόλη ξεχωριστή που δένει αρμονικά τις αντιθέσεις, ρυθμούς τεχνοτροπίες…που αναψηλαφίζει την ιστορία και γίνεται κομμάτι του σήμερα…


   Μια πόλη που κληρονόμησε τους ήχους αρχέγονων καιρών…τον Ορφέα να τραγουδά με τη λύρα του και το Διόνυσο με τις μαινάδες να τελούν, τις βακχικές γιορτές στις πλαγιές του Όρους των Ρόδων… έτσι περιδιαβαίνοντας το χρόνο, οι μύθοι έπλεξαν τις μοναδικές Θρακικές Λαογραφικές Εορτές –  Ξανθιώτικο Καρναβάλι που αναβιώνει και γιορτάζει στην πόλη μας από το 1966.


   Επώνυμοι καλλιτέχνες, ξένα και ντόπια λαογραφικά συγκροτήματα, Παρέλαση Λαογραφίας, με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, απρόσμενα δρώμενα, εικαστικά, θεατρικά, χορευτικά, μουσικά…ένα υπέροχο Καρναβαλικό πανηγύρι που αναβιώνει μνήμες, χαρίζει αναμνήσεις, ζεσταίνει τις ανθρώπινες ψυχές.


Άνθρωποι άγνωστοι μέχρις χτες, χορεύουν αγκαλιασμένοι, ξεδίνουν, γλεντούν, όπως ξέρει να γλεντά και να ζει ο Ξανθιώτικος λαός.


   Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές ανακαλούν εικόνες ιστορίας και  πολιτισμού με αποκορύφωση την τελευταία Κυριακή του Καρναβαλιού.


   Ανεπανάληπτη παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών  με την ιδιαίτερη αισθητική που θαρρείς και είναι πίνακας ζωγραφικής.


Εκεί, μικροί και μεγάλοι παρασύρονται μέσα σε χρώματα, ήχους, μυρωδιές σε ένα απίστευτο χορό σάτιρας, αναπαράστασης της μυθολογίας και της ιστορίας του τόπου…


   Ο επισκέπτης θα γνωρίσει παράλληλα την Παλιά Πόλη, ένα υπαίθριο μουσείο ιστορίας, αρχιτεκτονικής, πολιτισμού και παράδοσης, θα γευτεί τους παραδοσιακούς μεζέδες και τα λαχταριστά φημισμένα γλυκά της πόλης και θα διασκεδάσει στα όμορφα νυχτερινά στέκια της πόλης μας…


   Σας ευχόμαστε Καλή Διασκέδαση.


O Πρόεδρος της  Δ.Ε.Α.Ξ.


Μανώλης Ι. Φανουράκης 


 



ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ Θ.Λ.Ε.


Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου, ώρα 19:30


Το Ταξίδι των Aquareves


ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ –


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ


 


  Επίσημη έναρξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών από τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μιχαήλ Στυλιανίδη.


  Ένα σεληνιακό πλοίο ταξιδεύει στους δρόμους της πόλης. Το μυστηριώδες πλήρωμά του εξερευνά τη νέα γη.   Κάτω από το βλέμμα τους, η πόλη ζωντανεύει και μεταμορφώνεται: δημόσιοι κήποι μετατρέπονται σε παραδεισένιες ακτές, η πλατεία μετατρέπεται σε ένα θαυμάσιο κοραλλιογενές νησί, ή ίσως και σε ένα νησί των θησαυρών..


  Κολυμπώντας σε μια ατμόσφαιρα ονείρων, χιούμορ και ποίησης, το πλοίο των Aquareves μεταφέρει πλήρωμα και θεατές παρασύροντας τους σε μια σειρά από  μαγευτικά πάρτυ.


  Παράξενοι ξυλοπόδαροι, με κωμικότητα, σέρνουν το πλοίο τους από την πλατεία και δίνουν ρυθμό σ’ αυτή τη μαγευτική κρουαζιέρα μέσα από απίθανες ανακαλύψεις και φοβερά κατορθώματα…


Αγκυροβολούν στην μεγαλύτερη πλατεία της πόλης η οποία μετατρέπεται σε μια τεράστια θεατρική σκηνή γεμάτη από ξυλοπόδαρους, ακροβάτες, χορευτές, μουσικούς και φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα!


  Η θεατρική ομάδα Malabar, πρωτοεμφανίστηκε το 1980 στις Μεσογειακές ακτές, αποτελούμενη από πολυτάλαντους θεατρικούς και εικαστικούς καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη.


  Από τον πρώτο κιόλας καιρό της ύπαρξής της πάντα απέφευγε τους κλειστούς χώρους για τα show της.


Δημιουργώντας ένα φανταστικό περιβάλλον στους δρόμους, η ομάδα Malabar μετατρέπει τα urban shows σε μια αδιάκοπη κίνηση, όπου προτεραιότητα είναι η διαδραστικότητα με το κοινό.


  Η ομάδα έχει παρουσιάσει show της σε όλο τον κόσμο. Ας ξεκινήσει το πάρτυ!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button