Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης στο ΙΘΤΠ

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ιστορίας της Τέχνης αποτελεί μια καλειδοσκοπική εισαγωγή στο φαινόμενο της τέχνης, τόσο της Ελληνικής όσο και της Ευρωπαϊκής, από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή με ιδιαίτερη αναφορά στην αποκαλούμενη 7η τέχνη τον κινηματογράφο. Μέσω μιας κριτικής αντίληψης και ανάγνωσης της ιστορίας της τέχνης προβάλλει την μαγευτική της διαδρομή στον χρόνο αλλά και την συνάφεια των πολιτισμικών διεργασιών με τις ιστορικές και κοινωνικές συνιστώσες.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ιστορίας της Τέχνης αποτελεί μια καλειδοσκοπική εισαγωγή στο φαινόμενο της τέχνης, τόσο της Ελληνικής όσο και της Ευρωπαϊκής, από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή με ιδιαίτερη αναφορά στην αποκαλούμενη 7η τέχνη τον κινηματογράφο. Μέσω μιας κριτικής αντίληψης και ανάγνωσης της ιστορίας της τέχνης προβάλλει την μαγευτική της διαδρομή στον χρόνο αλλά και την συνάφεια των πολιτισμικών διεργασιών με τις ιστορικές και κοινωνικές συνιστώσες. Στο πρόγραμμα συνδυάζεται η μελέτη της ιστορίας των τεχνών (εικαστικές τέχνες, κινηματογράφος αλλά και θέατρο και μουσική) με την πνευματική ζωή (λογοτεχνία, φιλοσοφία, επιστήμες). Παράλληλα το πρόγραμμα έχει και τοπική χροιά καθώς βασίζεται στα αντιπροσωπευτικά δείγματα τέχνης που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του νομού μας.

 

Σκοπός του προγράμματος είναι η προσφορά γνώσεων και εμπειριών γύρω από την πορεία αλλά και τα εκάστοτε χαρακτηριστικά της τέχνης και η παρουσίαση της διαχρονικής συνεισφοράς της. Ειδικότερα, σκοπεύει να προσφέρει γενικές γνώσεις και κριτική αντίληψη σε σχέση με την ιστορία της τέχνης και του κινηματογράφου αλλά και με τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις και εκδηλώσεις που αναπτύχθηκαν στις διαδοχικές περιόδους τόσο της Ελληνικής όσο και της Ευρωπαϊκής ιστορίας, αναδεικνύοντας παράλληλα τη σχέση των καλλιτεχνικών φαινομένων με τα ιστορικά και τα κοινωνικά.

 

Στόχος του προγράμματος είναι να παράσχει στους εκπαιδευόμενους όλες εκείνες τις γνωστικές, μεθοδολογικές και επιστημολογικές δεξιότητες που θα τους επιτρέπουν να εμβαθύνουν στα καλλιτεχνικά φαινόμενα εν γένει και να συνειδητοποιούν την καλλιτεχνική-ιστορική αξία αλλά και την ιδεολογική-κοινωνιολογική χροιά τεχνουργημάτων. Έμφαση δίνεται στην μελέτη πρωτογενών πηγών με στόχο την διάπλαση κριτικού αισθητηρίου και την ανάπτυξη κάποιων ερευνητικών δεξιοτήτων.

 

Οι θεματικές ενότητες που θα εξεταστούν στο πρόγραμμα είναι:

 

Ιστορία της Τέχνης

 

Εισαγωγή στο φαινόμενο της τέχνης. Η έννοια της τέχνης και του πολιτισμού

Προϊστορική τέχνη

Τέχνη της κλασικής αρχαιότητας

Τέχνη της ύστερης αρχαιότητας

Μεσαιωνική τέχνη

Αναγεννησιακή τέχνη

Νεότερη και σύγχρονη τέχνη

 

 

Ιστορία του Κινηματογράφου

 

Πρώιμος κινηματογράφος

Ύστερη περίοδος του βωβού κινηματογράφου (1919 – 1929)

Εξέλιξη του ομιλούντος κινηματογράφου (1926 – 1945)

Μεταπολεμική περίοδος (1945 μέχρι τη δεκαετία του 1960)

Σύγχρονος κινηματογράφος (από τη δεκαετία το 1960 στο 2000)

Ο κινηματογράφος στην εποχή των ηλεκτρονικών μέσων

Εμφάνιση και εξέλιξη των κινηματογραφικών ειδών

Εμφάνιση και εξέλιξη των κινηματογραφικών κινημάτων

Η διαχρονική σχέση και ώσμωση του κινηματογράφου με τις άλλες τέχνες

Κινηματογράφος και εικαστικές τέχνες

 

  

Εισηγητής: Βασίλειος Μακέδος Ιστορικός Τέχνης, ΜΑ στη συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση

  

Τα μαθήματα του εργαστηρίου θα πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα με 2 ώρες διάρκεια το καθένα.

 

ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ: ΦΕΡΕ ΚΑΙ ΤΟΝ-ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΕΚΠΤΩΣΗ 15%

 

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 10:00-13:00 ΚΑΙ 17:00–21:00

 

Πληροφορίες: 25410 29282, 25410 26635

Σχετικά Άρθρα

Back to top button