«Κατάργηση της 4ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών Περιφέρειας ΑΜΘ»

Με πρόταση της επιτροπής αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος προτείνεται η κατάργηση της 4ης ΕΜΑΚ, που εδρεύει στην Κομοτηνή και έχει υπό την ευθύνη της όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ.

Με πρόταση της επιτροπής αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος προτείνεται η κατάργηση της 4ης ΕΜΑΚ, που εδρεύει στην Κομοτηνή και έχει υπό την ευθύνη της όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ. Η παρουσία της 4ης ΕΜΑΚ κρίνεται απαραίτητη για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, δεδομένου ότι:

 

1.      Υπάρχουν μεγάλες βιομηχανικές ζώνες (Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας) με χημικά εργοστάσια, εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαιοειδών, όπου ελλοχεύουν μεγάλους κινδύνους.

2.      Λιμάνια  με διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων χημικών ουσιών.

3.      Η περιοχή πλήττεται συνεχώς από φυσικές καταστροφές όπου ζητείται η συνδρομή της είτε για τις πλημμύρες είτε για διασώσεις

4.      Δύσβατα όρη όπου απαιτείται να επέμβει είτε για παροχή βοήθειας είτε για δασικές πυρκαγιές

5.      Σημειώνονται πολλά περιστατικά με αγνοούμενους που καλείται να επέμβει.

Με βάση τα παραπάνω το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει να ενισχύσει με επιπλέον προσωπικό την 4η ΕΜΑΚ και να μην προχωρήσει στην κατάργησή της, όταν μάλιστα δεν υπάρχει το παραμικρό οικονομικό κόστος

εφόσον στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο. Παράλληλα σε περίπτωση κατάργησής της, η πλησιέστερη στην Περιφέρεια ΑΜΘ, Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και έχει απόσταση 500 χιλιομέτρων από το βόρειο τμήμα Έβρου, με αποτέλεσμα η έγκαιρη επέμβασή της να είναι αδύνατη.

 

 Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

Εάν προτίθεται να μην προχωρήσει στην κατάργηση της 4ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών Περιφέρειας ΑΜΘ;  

 

                                                                                   Ο Ερωτών Βουλευτής

 

                                                                                   Αλέξανδρος Κοντός

                                                                                   Βουλευτής Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button