ENTEKA ΧΡΟΝΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

κ.Καθηγητά κάντε μας μια συνοπτική αναφορά, για το ιατρείο διαβητικού ποδιού του Π.Γ.Ν Αλεξανδρούπολης.

           

κ.Καθηγητά κάντε μας μια συνοπτική αναφορά, για το ιατρείο διαβητικού ποδιού του Π.Γ.Ν Αλεξανδρούπολης.

           

            -Το Ιατρείο Διαβητικού Ποδιούτης Β΄ Παθολογικής Κλινικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2007και ήδη συμπλήρωσε 11 χρόνια ζωής. Από το Δεκέμβριο του 2015 ανήκει στο Διαβητολογικό Κέντρο της ίδιας κλινικής με υπεύθυνο τον Καθηγητή Παθολογίας-Σακχαρώδους Διαβήτη και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομάδας Μελέτης του Διαβητικού Ποδιού κ. Νικόλαο Παπάνα. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα υπηρετεί με ιδιαίτερο ζήλο σε αυτό η εξειδικευμένη επισκέπτρια υγείας κα. Σουλτάνα Κύρογλου.

            Κατά τα χρόνια της λειτουργίας του έχει αναπτύξει σταθερές και αρμονικές συνεργασίες με όλους τους ιατρούς των σχετιζομένων ειδικοτήτων. Κάθε χρόνο εξετάζονται σε αυτό περισσότερα από 500 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και ποικίλης βαρύτητας βλάβες στο πόδι. Ιδιαίτερα έχει επίσης διακριθεί για το πλούσιο ερευνητικό, επιστημονικό και εκπαιδευτικό του έργο, καρποί του οποίου είναι πολλές διεθνείς και Ελληνικές δημοσιεύσεις, ομιλίες του υπεύθυνου έπειτα από πρόσκληση στο διεθνή χώρο, εκπαίδευση των ιατρών της ευρύτερης περιοχής κ.ά.

            Τέλος, σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, την Εταιρεία Μελέτης Παθήσεων του Διαβητικού Ποδιού και το Σύλλογο Διαβητικών Νομού Έβρου, έχει συμβάλει στη διοργάνωση και υλοποίηση εκδηλώσεων για επαγγελματίες υγείας αλλά και για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.        

 

κ. Καθηγητά τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, ποια τα αίτια και ποια η ιατρική αντιμετώπισή του

 

            -Ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) αποτελεί διαταραχή του μεταβολισμού που γίνεται αντιληπτή ως αύξηση της γλυκόζης του αίματος. Διακρίνεται σε δύο κύριους τύπους: α) τον τύπου 1 ΣΔ (κυρίως νεανικό), ο οποίος χρειάζεται ινσουλίνη από την αρχή της διάγνωσης και εξαρτάται από αυτήν, β) τον τύπου 2 ΣΔ, ο οποίος είναι συνυφασμένος με την παχυσαρκία και την έλλειψη άσκησης στην ενήλικη ζωή και ο οποίος αντιμετωπίζεται αρχικά με αντιδιαβητικά χάπια, ενώ στην πορεία των ετών μπορεί να χρειαστεί και ινσουλίνη. Και οι δύο τύποι ΣΔ χρειάζονται έγκαιρη διάγνωση και σχολαστική αντιμετώπιση, για να αποφευχθούν οι μακροχρόνιες βλάβες στα αγγεία του σώματος (π.χ. στην καρδιά, στον εγκέφαλο, στα πόδια, στα μάτια κ.ά.) από την υπεργλυκαιμία.

            Στο πλαίσιο ενημέρωσης για την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη του ΣΔ, το Διαβητολογικό Κέντρο της Β΄ Παθολογικής Κλινικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης έχει επί χρόνια πρωτοστατήσει σε επιστημονικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις, τόσο προς τους επαγγελματίες υγείας όσο και προς το ευρύ κοινό. Σε μερικές μέρες θα πραγματοποιηθούν τέτοιες εκδηλώσεις στην Ορεστιάδα.

            Ανάλογη εκδήλωση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και στην Ξάνθη;

-Βεβαίως και θα χαρούμε να επαναληφθούν σύντομα και στην πόλη σας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button