Πώς βλέπουν οι νέοι τις Ευρωεκλογές

Σε έρευνα κοινής γνώμης για τις Ευρωεκλογές που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Θεσσαλονίκης – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, η πλειοψηφία των νέων που συμμετείχαν (68%) απάντησε ότι σκοπεύει να ψηφίσει στις 25 Μαΐου, ωστόσο πέντε στους δέκα δηλώνουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν νιώθουν Ευρωπαίοι. Από το νέο Ευρωκοινοβούλιο,  47,7% των ερωτηθέντων προσδοκά «αποτελεσματικότερη στήριξη της χώρας στην αντιμετώπιση της κρίσης».

Εμπιστοσύνη στην ΕΕ

Σε έρευνα κοινής γνώμης για τις Ευρωεκλογές που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Θεσσαλονίκης – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, η πλειοψηφία των νέων που συμμετείχαν (68%) απάντησε ότι σκοπεύει να ψηφίσει στις 25 Μαΐου, ωστόσο πέντε στους δέκα δηλώνουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν νιώθουν Ευρωπαίοι. Από το νέο Ευρωκοινοβούλιο,  47,7% των ερωτηθέντων προσδοκά «αποτελεσματικότερη στήριξη της χώρας στην αντιμετώπιση της κρίσης».

Εμπιστοσύνη στην ΕΕ

Το 47% δηλώνει ότι εμπιστεύεται «λίγο» ή «καθόλου» την Ευρωπαϊκή Ένωση σαν θεσμό. Μόλις το 21,9% των νέων 17-19 ετών, εκείνοι δηλαδή που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά φέτος στις εκλογές, εμπιστεύεται την Ε.Ε. σαν θεσμό.

Στην ερώτηση «Οι ανησυχίες σας πιστεύετε πως θα ήταν μεγαλύτερες ή μικρότερες αν η χώρα μας ήταν εκτός Ε.Ε.;» το 41,1% απαντά ότι θα ήταν μεγαλύτερες, το 30,6% λέει «το ίδιο» και το 20% πιστεύει ότι θα ήταν μικρότερες.

Όσο για το ερώτημα «Πόσο Ευρωπαίοι νιώθετε;», μόλις 10,4% απαντά «Πάρα πολύ». «Λίγο» απαντά το 27,9% και «καθόλου» το 22,9%. «Αρκετά» είναι η απάντηση που δίνει το 23,7%.

Δυσπιστία απέναντι στην Ε.Ε. αποκαλύπτουν και οι απαντήσεις στο ερώτημα «Πιστεύετε ότι τα προβλήματα της γενιάς σας μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα μέσα στο εθνικό κράτος, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε διεθνείς συνεργασίες χωρών;» Μόλις το 20,6% απαντά «στην Ε.Ε.», ακολουθεί το εθνικό κράτος με 28,6%, ενώ ποσοστό 47% δείχνει εμπιστοσύνη στις διεθνείς συνεργασίες χωρών.

Ευρωεκλογές

Στο ερώτημα «Έχετε σκοπό να ψηφίσετε στις επερχόμενες ευρωεκλογές;» 68% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά. Χαμηλότερη αναμένεται, πάντως, η συμμετοχή στις μικρότερες ηλικίες, καθώς το 34,7% των ερωτηθέντων 17 – 19 ετών απαντά ότι δεν σκοπεύει να ψηφίσει.

Όσο για τους λόγους που θα τους οδηγούσαν στην κάλπη, το 36,8% θεωρεί ότι «είναι υποχρέωση όλων μας η ψήφος», το 29,8% θεωρεί ότι με την ψήφο μπορεί να αλλάξει κάτι, το 16,8% πιστεύει ότι έτσι στέλνει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση και το 13,4% ότι στέλνει ένα μήνυμα στην Ευρώπη.

Από το νέο Ευρωκοινοβούλιο, 47,7% των ερωτηθέντων προσδοκά «αποτελεσματικότερη στήριξη της χώρας στην αντιμετώπιση της κρίσης», 22,9% «δίκαιη αντιπροσώπευση – συμμετοχή όλων των χωρών στις αποφάσεις» και 20,6% «μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την προστασία των δημόσιων αγαθών, νερό, ηλεκτρικό, ελευθερία Τύπου κλπ».

Πάντως, ποσοστό 48,8% δηλώνει ότι θα πήγαινε να ψηφίσει αν ένιωθε ότι με την ψήφο του θα άλλαζε κάτι. Μόλις 8,6% θα ψήφιζε αν γνώριζε περισσότερα για τον ρόλο των ευρωβουλευτών και το 5,6% αν γνώριζε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές (ηθοποιοί, αθλητές κλπ).

Πηγές ενημέρωσης

Μοιρασμένα είναι τα ποσοστά αναφορικά με την ενημέρωση γύρω από ζητήματα που αφορούν την ΕΕ. Το 51,7% δηλώνει ότι ενημερώνεται, ενώ το 48.0% ότι δεν ενημερώνεται.

Η πλειοψηφία των νέων (65,2%) ενημερώνεται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, ενώ υψηλά ποσοστά καταγράφει και η τηλεόραση, καθώς το 47 % των νέων ενημερώνεται από αυτήν.

Ως πηγές ενημέρωσης ακολουθούν τα blogs (29%), οι εφημερίδες (14,9%), φίλοι και γνωστοί (13%), το ραδιόφωνο (10,5%). Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι από το Πανεπιστήμιο ενημερώνεται για ευρωπαϊκά θέματα μόλις το 1,9%.

Συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα

Οι περισσότεροι νέοι (58,9%) δεν έχουν πάρει μέρος σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα κινητικότητας, όπως το Erasmus, το οποίο παρόλα αυτά φαίνεται ότι είναι το πιο δημοφιλές (69,4%), ιδιαίτερα στις ηλικίες 17-19 ετών (82%). Ακολουθεί η Εθελοντική Εργασία (15,9%), πιο δημοφιλής στις ηλικίες 30-34 ετών (27.3%) και η Νεολαία Δράσης (11,8%).

 

Οι νέοι ανησυχούν για…

Η μεγαλύτερη ανησυχία των νέων δεν είναι άλλη από την εύρεση εργασίας (57,7%), ποσοστό που αυξάνεται σε 67,7% ανάμεσα σε ανθρώπους 17-19 ετών.

«Το μέλλον της χώρας» ανησυχεί το 10,9% των ερωτηθέντων, η «καλή επαγγελματική προοπτική» το 9%, η υγεία το 6,4% και σε χαμηλότερα του 5% ποσοστά ακολουθούν η «διατήρηση της δουλειάς», οι «σπουδές», η «δημιουργία οικογένειας», το «περιβάλλον» κ.α.

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τις Ευρωεκλογές που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Θεσσαλονίκης – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 παρουσιάζονται σήμερα, Τετάρτη 7 Μαΐου 2014, στις 20:00, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (αίθουσα δημοτικού συμβουλίου).

Την εκδήλωση θα ανοίξει η πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ, φορέα διοργάνωσης της Θ-ΕΠΝ 2014 Μαρία Πασχαλίδου. Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων θα γίνει από εκπρόσωπο της εταιρίας Metagenesis, που διενήργησε την έρευνα. Θα  ακολουθήσει σχολιασμός των αποτελεσμάτων της έρευνας από τον επίκουρο καθηγητή στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Άρη Στυλιανού.

Επίσης, ομάδα εθελοντών της ΕΠΝ 2014 θα σχολιάσει με τον δικό της τρόπο τα ευρήματα της έρευνας.

 Η εκδήλωση, την οποία θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Ευθύμιος Σαββάκης, θα κλείσει με διάλογο  με το κοινό.  

 

 Ταυτότητα έρευνας: Ποσοτική έρευνα μέσω συνεντεύξεων στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Τυχαία δειγματοληψία. 700 άτομα (άνδρες-γυναίκες) 18-34 ετών. 11-14 Απριλίου 2014.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button