ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ!

Συναδέλφισσα / συνάδελφε,

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου βιώνουν καθημερινά την εκμετάλλευση στο πετσί τους με όλες τις μορφές των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τα σπαστά ωράρια, τις απλήρωτες υπερωρίες, την πίεση, τη δουλειά τις Κυριακές και τους άθλιους μισθούς που ξεκινάνε από τα 180-200 ευρώ για τους νέους κάτω των 25.

Συναδέλφισσα / συνάδελφε,

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου βιώνουν καθημερινά την εκμετάλλευση στο πετσί τους με όλες τις μορφές των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τα σπαστά ωράρια, τις απλήρωτες υπερωρίες, την πίεση, τη δουλειά τις Κυριακές και τους άθλιους μισθούς που ξεκινάνε από τα 180-200 ευρώ για τους νέους κάτω των 25.

Οι κυβερνήσεις, χθεσινές και σημερινές, έβαλαν όλες το χέρι τους για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, γιατί αυτή ήταν και είναι η εντολή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου. Την σχεδιάζουν χρόνια, νομοθετούν υπέρ της με τελευταίο νόμο το άνοιγμα των 32 Κυριακών.

Η εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 64 ωρών είναι στόχος του μεγάλου κεφαλαίου για την πλήρη απελευθέρωση εμπορίου και υπηρεσιών, έτσι ώστε να έχουν λυμένα τα χέρια τους για χρήση της εργατικής δύναμης ανά πάσα ώρα και στιγμή μέσα στο 24ωρο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στον κλάδο του εμπορίου τα τελευταία χρόνια τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες αυξάνονται, πόσο μάλλον αν συνυπολογίσει κανείς αυτά που δεν δηλώνονται. Η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι υπερωρίες, η δουλειά και την Κυριακή είναι από τους βασικούς παράγοντες για αυτήν την κατάσταση.

Οι εργαζόμενοι έχουν πλέον πείρα από όλα τα προηγούμενα χρόνια!

Έχουν πείρα από όλα τα προηγούμενα χρόνια που είδαν τις ζωές τους να αλλάζουν προς το χειρότερο, τους μισθούς τους να μειώνονται, τα δικαιώματα τους να πετσοκόβονται, να χρησιμοποιούνται μέσα στους χώρους δουλειάς όλες οι ελαστικές μορφές εργασίας.

Έχουν όμως και πείρα πλέον από τη λεγόμενη ανάπτυξη. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι αυξάνουν τα κέρδη τους και αυτό το κάνουν πάνω στα τσακισμένα εργατικά δικαιώματα, στα ψίχουλα που δίνουν.

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!

Μόνο οργανωμένα και αποφασιστικά μπορεί να αλλάξει η σημερινή κατάσταση! Μόνο με την πάλη μέσα από το ταξικό μας σωματείο, την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων μπορούμε σήμερα να διεκδικήσουμε πίσω όσα χάσαμε τα προηγούμενα χρόνια, να ανοίξουμε δρόμο για μια ζωή με αξιοπρέπεια, όπου θα δουλεύουμε με δικαιώματα.

Η Κυριακάτικη αργία είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν τους τη χαρίζουμε! Είναι κρίκος σε μια αλυσίδα αιτημάτων που οφείλουμε να παλέψουμε!

Ο ελεύθερος χρόνος, η ξεκούραση, τα ρεπό, το δικαίωμα της εργαζόμενης μητέρας να βλέπει και να περνάει χρόνο με τα παιδιά της είναι και αυτά αδιαπραγμάτευτα! Δεν θα τους αφήσουμε να τα πάρουν για να αυξήσουν ακόμα παραπάνω την κερδοφορία τους.

Την Κυριακή 15 Ιουλίου, όπου έχει αποφασιστεί άνοιγμα των καταστημάτων, δίνουμε την απεργιακή μάχη με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την Κυριακάτικη αργία»!

Ενώνουμε τις φωνές μας με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες, αλλά και με εργαζόμενους από άλλους κλάδους, η αντιλαϊκή πολιτική και η πλήρης απελευθέρωση της Κυριακάτικης αργίας κάνει και τις δικές τους ζωές χειρότερες. Ο εχθρός είναι κοινός, τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές!

Βάζουμε μπροστά και παλεύουμε τα δικά μας αιτήματα :

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπαλλήλους.
  • Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ!
  • Καθορισμός καθηκόντων και πόστων για κάθε εργαζόμενο, τήρηση των ρεπό και των διαλλειμάτων, κατάργηση των σπαστών ωραρίων των εργαζομένων σε καταστήματα που έχουν συνεχές ωράριο λειτουργίας.
  • Μέτρα στήριξης της εργαζόμενης μητέρας. Επίδομα τοκετού 1000 ευρώ, επέκταση της άδειας κυήσεως σε δύο μήνες πριν τον τοκετό και 6 μήνες μετά. Έναν χρόνο με αποδοχές στη μητέρα ή τον πατέρα. Άδειες για ασθένειες ή άλλες ανάγκες. Μεγαλύτερες άδειες για μονογονεϊκές οικογένειες.

 

Το Δ.Σ. 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button