Η επιτροπή αγώνα αυτοαπασχολούμενων εμπόρων και επαγγελματιών που συσπειρώνεται στην ΠΑΣΕΒΕ σε καλεί να πυκνώσεις τις γραμμές της αντίστασης, απέναντι στις απάνθρωπες ρυθμίσεις για την κυριακάτικη αργία που εφαρμόζονται με όλο και μεγαλύτερη ένταση.

 

Απευθυνόμαστε σε σένα

Η επιτροπή αγώνα αυτοαπασχολούμενων εμπόρων και επαγγελματιών που συσπειρώνεται στην ΠΑΣΕΒΕ σε καλεί να πυκνώσεις τις γραμμές της αντίστασης, απέναντι στις απάνθρωπες ρυθμίσεις για την κυριακάτικη αργία που εφαρμόζονται με όλο και μεγαλύτερη ένταση.

 

Απευθυνόμαστε σε σένα

► Που βασανίζεσαι καθημερινά όλο και περισσότερες ώρες στο μαγαζί σου για συνεχώς μικρότερα έσοδα. Με τη διεύρυνση του ωραρίου και τις Κυριακές, τα πολυκαταστήματα θα συνεχίσουν να παίρνουν «τη μερίδα του λέοντος», ενώ εσύ θα παλεύεις καθημερινά σε όλο και πιο εξοντωτικές συνθήκες για να φέρεις βόλτα στις οικονομικές, αλλά και τις οικογενειακές σου υποχρεώσεις.

► Που ανεξάρτητα από τον κλάδο που δραστηριοποιείσαι, ξέρεις ότι η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, αργά ή γρήγορα θα συμπαρασύρει και το δικό σου επάγγελμα. Άλλωστε έχεις ήδη και συ πικρή εμπειρία από τη δουλειά ήλιο με ήλιο, από το ψαλιδισμένο μεροκάματο που τις περισσότερες φορές δεν είναι ούτε αρκετό ούτε σίγουρο.

Σε σένα συναδέλφισσα,

► Που κάθε ώρα παραπάνω στο μαγαζί, σημαίνει μεγαλύτερο άγχος και δυσκολίες στην ανατροφή των παιδιών, στη φροντίδα των ηλικιωμένων, στο νοικοκυριό και όλες τις υποχρεώσεις που έχουν φορτωθεί στην πλάτη σου, ταυτόχρονα με την αγωνία για την επιβίωση.

► Που αισθάνεσαι ήδη βαριές τις συνέπειες της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Πρόνοιας, την ανεπάρκεια των παιδικών σταθμών.

► Που ξέρεις ότι το μικρομάγαζό σου δεν χωρά στη λουστραρισμένη εικόνα της “γυναικείας επιχειρηματικότητας” της κάθε κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Λέμε όχι στη δουλειά κάθε ώρα της ημέρας, κάθε Κυριακή.

 

Εκεί οδηγούν τα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που δεν είναι σημερινά. Η εφαρμογή τους ξεκίνησε εδώ και δεκαετίες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Πότε στο όνομα της εξυπηρέτησης της αγοράς, πότε για την τοπική ανάπτυξη, πότε για τον τουρισμό, το αποτέλεσμα ήταν κέρδη μόνο στα πολυκαταστήματα, τα σουπερμάρκετ, τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες που εξαπλώθηκαν παραπέρα και δυσκολίες, αδιέξοδα και λουκέτα για τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρομάγαζων. Αυτά είναι τα «καλά» της απελευθέρωσης της αγοράς και της πολυδιαφημισμένης ανταγωνιστικότητας και όποιος αντέξει.

 

Συνάδελφε, συναδέλφισσα,

 

Σκέψου καλύτερα: Για ποιο λόγο ξηλώνονται σήμερα και τα τελευταία κοινωνικά δικαιώματα και παροχές που είχαν απομείνει;

Οι στρατηγικές για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας, οι δημοσιονομικοί στόχοι και τα ματωμένα πλεονάσματα μπορεί να ικανοποιούν τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, δεν χωρούν όμως τις δικές μας ανάγκες.

Η επιτροπή αγώνα αυτοαπασχολούμενων εμπόρων και επαγγελματιών υποστηρίζει ότι όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν δικαίωμα σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, στην ξεκούραση, στο χρόνο με την οικογένειά τους και τις παρέες τους, στην ψυχαγωγία, στις διακοπές. Τα δικαιώματα αυτά όσο και να μοχθεί ο καθένας στο μαγαζί του, πολύ περισσότερο στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, δεν μπορούν να καλυφθούν.

 

 

Σε καλούμε να κάνεις το βήμα.

Όλοι μαζί μπορούμε να δυναμώσουμε τη συλλογική μας διεκδίκηση.

Μέσα από την οργανωμένη πάλη μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για την ικανοποίησή τους.

 

Γι’ αυτό καλούμε τα σωματεία και κάθε αυτοαπασχολούμενο να πάρουν δυναμικά μέρος στην κινητοποίηση για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

 

Κυριακή 15 Ιούλη, μία από τις 7 Κυριακές που είναι ανοιχτά τα καταστήματα

στις 11π.μ. στην Κεντρική Πλατεία

 

Η ανακοίνωση της Διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης για τις θερινές εκπτώσεις και το άνοιγμα των καταστημάτων στις 15 Ιούλη, στην οποία το μόνο που αναφέρει είναι η προαιρετικότητα του ανοίγματος, χωρίς ούτε καν να καλεί τους συναδέλφους να κρατήσουν κλειστά τα μαγαζιά τους, να κάτσουν με τις οικογένειές τους, πρέπει να προβληματίσει κάθε καλοπροαίρετο συνάδελφο. Θεωρούμε πως βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τις πρόσφατες αντιδημοκρατικές – αντικαταστατικές ενέργειές της στις αρχαιρεσίες του Συλλόγου, όπου απαγόρεψε την υποψηφιότητα στην Αγωνιστική Συσπείρωση Εμπορικού  Συλλόγου Ξάνθης.

 

Στους αγώνες ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σήμερα, στην κοινή δράση με τους εργαζόμενους για το δικαίωμα στην εργασία και τον ελεύθερο χρόνο, στη συνέχεια, υπάρχει ελπίδα και προοπτική.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

 

Για το ωράριο

► Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά.

► Να καταργηθούν οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

► Εξαήμερη λειτουργία. 3 απογεύματα της βδομάδας κλειστά.

► Όχι στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας μέσω του χαρακτηρισμού περιοχών ως τουριστικών. Κατάργηση του αντίστοιχου νόμου που δίνει το δικαίωμα για το χαρακτηρισμό των περιοχών ως τουριστικών στους δήμους.

► Λέμε όχι στις Λευκές Νύχτες.

Για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες

► Επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ για κάθε γέννα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καλυπτόμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες για 2 μήνες πριν τον τοκετό και 6 μετά από αυτόν στο ύψος του βασικού μισθού. Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου και τοκετού. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό, υπολογισμός του χρόνου αυτού στο συντάξιμο χρόνο.

► Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και ανδρών, στα 55 έτη για τις γυναίκες και στα 60 έτη για τους άνδρες.

Για τη διευκόλυνση των οικογενειών των αυτοαπασχολούμενων.

► Κάλυψη όλων των αναγκών, για τη διασφάλιση επαρκών υποδομών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς από τον κρατικό προϋπολογισμό, ένταξη όλων των παιδιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις (π.χ. ασφαλιστική ενημερότητα). Κατάργηση των τροφείων.

► Ίδρυση κέντρων δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά σε όλους τους δήμους, με εξειδικευμένο προσωπικό, κατά τις απογευματινές ώρες και τις αργίες. Αντίστοιχη μέριμνα για επαρκή προγράμματα κατασκηνώσεων τους καλοκαιρινούς μήνες, για όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις (π.χ. ασφαλιστική ενημερότητα). Κάλυψη των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

► Ένταξη των αυτοαπασχολούμενων με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

 

 

Επιτροπή Αγώνα αυτοαπασχολούμενων εμπόρων και επαγγελματιών