10ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ

Η Παναγία των ανα τον κόσμο Θρακιωτών, η ΚΟΣΜΟΣΩΤΗΡΑ απο την Βήρα έγινε πανηγυρικά δεκτή στην κεντρική μας πλατεία το εσπέρας του Σαββάτου 30/6/2018, δεύτερη μέρα του τριημέρου που διήρκεσε το Αντάμωμα.

Η Παναγία των ανα τον κόσμο Θρακιωτών, η ΚΟΣΜΟΣΩΤΗΡΑ απο την Βήρα έγινε πανηγυρικά δεκτή στην κεντρική μας πλατεία το εσπέρας του Σαββάτου 30/6/2018, δεύτερη μέρα του τριημέρου που διήρκεσε το Αντάμωμα.

Όπως προστάζουν οι περιστάσεις, στα χέρια νεαρών με παραδοσιακές στολές, με προπομπό το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κκ. Παντελεήμωνα, τους Αυτοδιοικητικούς Άρχοντες, πλήθος κόσμου πίσω απο την μεγάλων διαστάσεων γαλανόλευκη που θα στηθεί στο όρος Αυγό, τα Λάβαρα, τα Σύμβολα 74 Συλλόγων απο τη Μητροπολιτική Ελλάδα και τον Απόδημο Ελληνισμό μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας για προσκύνημα, δοξολογία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου.Άπαντες στο πολυδύναμο αθλητικό κέντρο Φίλιππος Αμοιρίδης μετά, γεμάτο απο κόσμο, για τη μεγάλη βραδυά του Ανταμώματος.

Η Μαρία Παπαδοπούλου ανέλαβε την παρουσίαση, εκπλήσσοντας μια ακόμα φορά με τη ρητορεία, ευστροφία, επινοητικότητά της.Το 10ο Πανελλήνιο Πανθρακικό Αντάμωμα πήρε τη σκυτάλη απο το 9ο της Δράμας πέρυσι.

Εφέτος πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη απο το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων.Συνδιοργανωτές η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και ο Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης.Πάνω απο 2000 χορευτές σε κύκλους συνέθεταν ενα θέαμα χάρμα οφθαλμών.

Ενα μαγικό χαλί.

Διαφορετικά λίγο ως πολύ, απο αυτά που πετάνε στους μύθους της Ανατολής.

Ενα χαλί με ύφανση την περηφάνεια, τα ιδανικά, τα όνειρα, τις προσδοκίες των Θρακιωτών.

Στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης – Οικία Μάνου Χατζηδάκι φιλοξενήθηκαν για το τριήμερο των εκδηλώσεων οι παραλλαγές απο αυτές τις φορεσιές, μια εκπληκτική συλλογή του Γιώργου Τοπαλίδη.

Οι Παραδοσιακές Φορεσιές της Θράκης αποτελούν κώδικα επικοινωνίας δηλωτικό της κοινωνικής θέσης ή και άλλων στοιχείων συνοχής κοινωνικών ομάδων, με έμφαση στον εντυπωσιασμό.Καρτερικά περίμενε το ανθρώπινο φηφιδωτό τους χαιρετισμούς.

Χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Ελευθέριος Χατζόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών Ξάνθης Απόστολος Πολυμένης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης υπογραμμίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια του Κέντρου Πολιτισμού και του Συλλόγου των Εβριτών Ξάνθης.

Αμέσως μετά, σ΄αυτό τ΄αλώνι το φαρδύ τρανός χορός που γένικι…Ζωναράδικο Μάρηδων, Συρτό Ανατολικής Θράκης, Ξεσυρτό, Χασαπιά, Μπογδάνο, Συγκαθιστό…Στο πρόσταγμα Παραδοσικών Θρακικών Οργάνων.Γκάϊντα, Μάσα, Κανονάκι, Ούτι, Ζουρνάς, Νταούλι, Κλαρίνο, Τουμπελέκι, Λάουτο, Τζαμάρα…Με μοναδική μαεστρία απο τους Βαγγέλη Δημούδη, Βαγγέλη Παπαναστασίου, Κυριάκο Πετρά, Νίκο Βερβερίδη, Σωτήρη Ιντζούδη, Μανώλη Δημούδη, Λίτσα Ουλιανούδη.Με φόντο τη μεγάλη Σημαία, το γράφημα του ανταμώματος, τα παρακείμενα λάβαρα.

΄΄ Ο χορός είναι η πρώτη Τέχνη. Όχι μόνο στη Γη αλλά σε όλο τον Κόσμο.Είναι σα να δημιουργήθηκε το Σύμπαν μέσα απο ενα φυσερό. Κάποιος φύσηξε και όλα τα πάντα άρχισαν να γυρίζουν σε αιώνιους κύκλους ΄΄.

Είπε ο Φέχνερ κάποτε.Διαπιστώθηκε απο όλους ακόμα μια φορά.Είχαμε εμβόλιμα και άλλα δρώμενα.Θύμισες παλιές της προσφυγιάς. Όνειρασυντρίμμια…μποχτσάδες…κουρέλια…απόγνωση.Και απο την άλλη η ανάταση.Μικρά παιδιά με λευκά μπαλόνια, δάδες, καλλιτεχνικούς συνδιασμούς.

Η παρουσιάστρια της βραδυάς ΄΄ γέμισε ΄΄ με μαεστρία κάποια μικρά κενά.Υπέρβαση απο τα μέλη του Συλλόγου Εβριτών, τον Πρόεδρο – χρόνια του πολλά – Απόστολο Πολυμένη.

Oι Εβρίτες της Ξάνθης συγκαταλέγονται αδιαμφισβήτητα μεταξύ των κορυφαίων Συλλόγων της Ξάνθης.Αποχαιρετιστήριο γλέντι την επομένη, Κυριακή 1/7/2018.Οι εκδηλώσεις καλύφθηκαν τηλεοπτικά απο το Xanthi Channel.Άξιοι!Και σε άλλα με υγεία.

 

 Στέλιος  Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα

Back to top button